• jedan u nizu
    19.4k
    Ja vec neko vrijeme tvrdim da je u nasoj situaciji najbolje da imamo koalicijske vlade.

Ovo nemam za koga glasati pa glasam za HDZ, ili glasam za HDZ jer necu komunjare na vlasti, ili glasam za SDP/Možemo jer ne zelim desnicare na vlasti su bas pizdarije koje nas sasmo dublje guraju tu di jesmo.

Siguran sam da bi svaka koalijiska vlada napravila puno vise boljega od vladaine HDZa ili SDPa.
    Neka svatko glasa za koga hoce, i ako to nece napraviti razliku.
    Pa neka HDZ ima 20 mandata, SDP 20 mandata, Mozemo 10, Most 10, HNS 5, IDS 2, HSLS 2 itd itd (karikiram samo brojke).

I neka ne bude moguc dogovor da zetoncici predu jedni drugima pa neka jedina opcija bude koalicijska vlada pa neka nadu zajednicki jezik.

Ta vlada nece potrajati, za godinu dana cemo opet na parlamentarne izbore, ali u tih godinu dana ce se ''sitne'' stvari ipak promijeniti. Oko velikih stvari se mozda nece dogovoriti, ali mislim da ce neki sustavi poput skolstva, zdravstva, sudstva konacno proraditi jer to nece biti samo stranacki kadar, nego je veca vjerovatnost da ce se birati ravnatelj bolnice koji je stvarno spsooban, a ne samo stranacki kadar.
    Kada se nece moci dogovoriti oko sudaca, doci ce netko tko nije pod utjecajem nikoga, jer nijedni nece prihvatiti kadar koji predlozi ona druga stranka (ili treca, ili cetvrta).
    Mozda i neki ministar dode koji ce odraditi svoj posao, koji nece biti stranacki kadar, pa mozda pocisti malo mito i korupciju u zdravtsvu, mozda se zaista smanje liste cekanja.

I onda kada jedan ministar bude imao veliku aferu ili ubije nekoga sa autom, ce odmah dobiti pedalu, a nece ga stiti cijela vlada.
    I USKOK ce slobodnije istrazivati sve jer ga nece blokirati vladajuca vecina.

Neka za velike stvari svaki put raspisu referendum, pa neka narod odlucuje da li zeli zatvoriti granice, da li zeli pristupiti/izaci iz neke medunarodne zajednice. Neka narod odluci takva pitanja jer se danas nrod ne pita za nista bitno.

Komunalna pitanja ce procvjetati. Imamo jako puno primjera da grad, opcina, zupanija, drzava najvise prosperira u prijelaznom razdoblju. Kada pada vlada, kada se cekaju noci izbori, kada se nitko ne moze dogovoriti.
    Komunalna pitanja idu dalje (i zdrastvo, i skolstvo i sudstvo) i to nikoga ne ceka, pa nece biti optereceni stranackim pitanjima i napredovanjem unutar stranke.

Na kraju, manje ce nas i zanimati i brinuti ideoloska pitanja ako nam te sitne, ali ipak osvnovne stvari budu sredenije.
    Pa cemo i manje glasati ideoloski, nego vise po onome tko zasluzuje voditi nasu drzavu.

Volio bih da imamo takvu vladu. Pa nek nakon godinu dana se raspadne i neka opet na izborima dobijemo novu vladu, sa malo drugacijim omjerima.
    Pa neka dode i treca koalicijska vlada.

Do tada se nadam da ce isplivati neke postenije opcije, upravo od tih nestranackih ljudi koji ce morati odrzavati sustav i voditi ga.
    Mozda bas bude neki minstar napravio cuda u svom resoru i mozda se pokaze da je politicki aktivan.
    Mozda se skupi nekoliko takvih ljudi, nekoliko takvih nacelnika i mozda se oformi neka nova stranka.
    Kao sto se nekada MOST tako okupiio na pocetku, pa sam bio odusevljen njima, da bi na kraju svi ti ljudi koji su radili dobre stvar u svojim opcinama izasli, a dosli su foteljasi.

Nekon 30 godina ovakvog politickog sustava, gdje ne vidim da narod bira bolje i razmislja vise svojom glavom, zaista mislim da je najbolje da naucimo zivjeti podijeljeni i sa koalcijiskim vladama.

Mozda i najvise mislim jer bi nakon tog razdoblja od nekoliko vlada i izvandrednih izbora, gradani poceli glasati i birati po principu tko je sta napravio u svom mandatu, umjesto da glasaju protiv druge strane.
    Volio bih da kada je vlada losa, da se sljedece izbore smijeni, a ne da govorimo u prazno ''a nemam za koga drugoga''.
    Neka to bude kao sto ce biti u dinamu. Boban je dobio mandat, ali neka svojim zaslugama dobije drugi.
    Ako dinamo stvarno propadne i krene sve u losem smjeru, bit ce izbori, pa neka dinamovci izbore nekog drugog. Konacno imamo sredstva da i ako dode neki novi Mamic, Plenkovic, Tomasevic ili Bandic, da ce se moci brzo smjeniti a ne da ce biti nedodirljiv.

Zelim da hrvatska demokracija pocne uciniti od dinamove, koliko god ona bila mlada.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet