• Mr Anderson
    19.9k
    83 posto građana koji su sudjelovali u istraživanju slaže s tvrdnjom po kojoj je sudionike u prometu koji ne poštuju 'žute trake' potrebno kažnjavati.

Na kaj bi ličila npr. Savska da se zabrani vožnja po tramvajskoj pruzi, ovako su stalni čepovi i zastoji. Ustvari, vjerojatno je zabranjena, ali se nitko ne pridržava, niti se kažnjava.
  • Jaro
    12.2k
    vjerojatno je zabranjena, ali se nitko ne pridržava, niti se kažnjavaMr Anderson

zato kaj je (za sad) zdrav razum prevladao slovo na papiru... Realno - po pravilima tramvaj ima prednost nad autom, a "žuta traka" pokazuje svu raskoš inteligencije onog koji ju je postavio na Ilici - Na Bolonji nema žute trake - dakle 2 vozne, i onda od Vrapča do Kustošije postoji žuta traka, i onda od Kustošije dalje ne... Čemu ovo služi osim nadobudnom prometnom murjaku da ispuni kvotu ne znam.
    I zanima me sastav ovih "ispitanika" - vjerojatno penzici na izlasku tramvaja...
  • Hnlovac
    6.4k
    zato se i mora. Paraziti proširena Sarengradska isključivo za auto promet, a Savska se tako može rasterititi i staviti u profilu 1 traka za auto + 1 traka za tramvaj odvojena
  • Dino
    5.6k
    Kao osoba koja se nikad ne vozi tramvajem ni busom, vec svim drugim oblicima prijevoza, apsolutno podrzavam da gdje god je to moguce, prometne trake budu odvojene za ZET.

Tko god se vozi cesce gore prema Rebru zna koliko se olaksanje desilo kad su zagradili jednu traku samo za autobus, dode se do gore bez pardona, a prije je bus trosio po 10-15min na 200m puta. Samo jedan primjer koji pokazuje koliko javni prijevoz postaje efikasniji.

Previse nas je u autima i to je nepobitna cinjenica, stoga bi poboljsanjem javnog prijevoza Grad mozda potaknuo ljude da se prebace na taj rezim.
  • rioda
    17k
    Tko god se vozi cesce gore prema Rebru zna koliko se olaksanje desilo kad su zagradili jednu traku samo za autobus, dode se do gore bez pardona, a prije je bus trosio po 10-15min na 200m puta. Samo jedan primjer koji pokazuje koliko javni prijevoz postaje efikasniji.Dino

Nije li tu problem bila kolona vozila koji su čekali na ulaz u garažu Rebra?
  • Dino
    5.6k

I dalje je problem potez uzbrdo u tipa 7-8 ujutro, ali je lakse otkad je jedan od ta dva problema rijesen.
  • jedan u nizu
    18.4k
    Upravo ovih par komentara pokzuje ono sto tvrdim neko vrijeme.

Javni prijevoz se treba poboljsati, to svi znaju, to svi tvrde, to je neupitno.
    Nacin na koji se treba poboljsati jest da javni prijevoz bude odvojen od automobilskog.

I na spomen te ideje na par mjesta, tu je vec par komentara kako je to suluda ideja, na ssta ce liciti promet kada se to napravi.

Takve odluke treba donijeti, i istpriti nekoliko godina, desetljece ili dva. Tek tada ce ljudi shvatiti da je isplativije, brze i jeftinije ici tramvajem koji je redovan i brz, nego autom u guzvi.

Svi bi promjene, a nitko nebi da se ta promjena odnosi na njega.
    Svi koji se voze autom bi da se sto vise ljudi vozi tramvajem, kako bi bilo vise mjesta za njegov auto, ali nitko nebi izasao iz svog auta.
  • Dino
    5.6k
    Ali auto je opcenito toliko glup oblik prijevoza, osim u neka gluha doba kad nema nikog zivog na cesti ili kad jednostavno nema javnoprevoznih linija.

Nemres se fokusirat na apsolutno nista osim na volan, gas i mjenjac, a uz to se guzis s jos par tisuca ljudi tijekom sat vremena na potezu od 4-5km. Kad stignes na destinaciju jos moras trazit parking i to sve placas tankiranjem jednom tjedno (u najbolje slucaju).

S biciklom dodes brze jer nemas guzvu ispred sebe, ne moras trazit parking i jos ne trosis gorivo, a i najzdraviji je oblik prijevoza za sve one koji se bave finim (fizicki neaktivnim) poslovima.

U vlaku mozes citat, ucit, surfat, punit mobitel, laptop, pisat, kakat, imas klimu preko ljeta, grijanje tijekom zime, i od ruba do ruba grada dodes za 25min.

ZET slicna stvar kao vlak, samo sirotinjska verzija.

Auto doslovno nema nijednu prednost, a i dalje ga svi koristimo...
  • Hnlovac
    6.4k
    generalno, auto ima fakat velike prednosti , pogotovo u manjim mjestima, ali u gradu , pogotovo nekom gradu gdje JGP funkcionira, auto stvarno ispada inferioran način prijevoza
  • DrRatoljub
    972

Daleko najveća prednost auta je da ne moras nikoga gledati i slušati kao u javnom prijevozu, u kojem uvijek ima nekih debila ili klošara. Posebno zadnjih godina
  • Pacho
    18.4k
    Ma divno je kad na +35 uletis medu znojnu masu u tramvaju.
  • NitkoBitan
    37.3k
    Auto doslovno nema nijednu prednostDino

Komfor je sasvim dovoljna prednost da bi se ljudi odlucili na koristenje automobila.
  • Jaro
    12.2k
    Ma divno je kad na +35 uletis medu znojnu masu u tramvaju.Pacho

I kad dodjes u ured pun znojnih biciklista...
  • mali M
    10k
    Ma ja vozim auto od kad smo legalno mogli sa onim žutim kartončekima znači nekih 27 godina.. Bio je period u mom životu kad sam bio 7 il 8 godina bez auta i normalno sam koristio javni prijevoz kao i 3-4 godine svakodnevno bicikla kao glavnog prijevoznog sredstva. čim sam došao u mogućnost opet sam uzeo auto i ne izlazim iz njega..
    Radi se o tome da je javni prijevoz tada kao i sada katastrofa, kasni, bezobrazni su, smrde, zmazani..
    Na biciklu sam skoro poginuo nekoliko puta i od javnog prijevoza i osobnih automobila, jer nam je infrastruktura za bicikle nepostojeća.. možeš se voziti po pločniku di ti rodbinu spominju pješaci svaka dva metra, a i kažnjivo jer jer bi, neznam, trebao gurati bicikl po pločniku.. ili po kolniku di ti stalno trube, pozdravljaju rodbinu, i ne poštuju nikakvu prednost jer te ne smatraju sudionikom prometa.
    I na kraju, i tada i sada su kao i u ove prve dve skupine, problem nekulturni neškolovani vozači, tj svi sudionici prometa, koji neznaju osnove i pravila prometa i rade katastrofe na cestama.
    Ništa nisam izgubio što sam ponovo sjeo u auto, javnim prijevozom mi i u centar treba duže nego autom.. čak mi ni parking nije problem jer doslovno uvijek nađem parking ako ništa u garaži.. auto uvijek i ispred svega.
    Jedino ako ćemo kao Zona sa istoka ić na Kranjču kolektivno "navijačkim" tramvajom sam spreman sjediti u toj škripavoj drndalici smrti do stadiona, jer sam društveno biće i na sve me se da nagovoriti.. :lol:
  • ZGV
    3.9k
    Do Kranjče samo sa gradskim Bajsevima
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention