• Zagi
    17.6k
    Bernauer je donio naslov. Gdje njega u koš sa Mmaee i rehab Cordobom ?
  • Omake
    17.7k
    iznos transfera ti ništa ne garantira. Svaki nov igrač je kao transplantiran organ, a ne kao promjenjen dio u autu. Kao i kod transplantacije, sve može proći savršeno. Može se poklopiti svih 8 markera, kiruški tim sve napraviti kako treba, njega nakon idealna, a tijelo opet odbaci organ.

Isto je sa igračima. Bitno je da imaš tim ljudi koji pogađaju sa što više njih, te da raste vrijednost ekipe i da su rezultati onakvi kakav klub tvog ranga i renomea zahtjeva. Nekad će free transfer ispasti bog, a nekada lik od 5 milijuna promašaj. U Premier League je 40% transfera neuspješno. I najbolji griješe katastrofalno. Real je Reiniera platio 40 milijuna eura, a gdje je danas? Sam Presti je na NBA draftu izabrao Cam Paynea,a ne Devina Bookera koji je 4 picka kasnije otišao u Phoenix. Nema garancija koliko god dobar skauting imao.

Američki sportovi, pogotovo NFL je odličan primjer. Djecu se skautira, po 10 tisuća skauta od 7. ili 8. razreda do kada su 2. ili 3. godina na sveučilištu. I unatoč stotinama milijuna dolara, ogromnoj količini ljudi, uloženom vremenu, kompletna industrija će zaključiti da je lik koji će za 3 sezone biti van lige prvi pick.

Što je ovaj rok pokazao, ako je igrač bio uspješan na visokoj razini, pa sve i prije 3, 4 godine, lako ga se i brzo kasnije riješiti (Villar i Ljubicic).
  • Jurki
    25.4k
    upravo to kaj si napisal.. i Villar i Ljubicic su se odlicno snasli na novim adresama.. jbg nije bilo kemije.

Malo da se prevrte upisi godinu dana unatrag, kad je spomenuti dvojac dosel.. generalni konsenzus je bio.. Zvone je doveo pojacanja sa CV-jem koji su igrali u ligama jaceg ranga nego kaj je Hnl. I to mora biti dobro.
    Da se imalo malo vise strpljenja, vremena.. mozda smo mogli ubrati vise od Villara i Ljubicica. Al na kraju ni ovako nije lose.
    Zaboravlja se da je bilo jako malo vremena.. u 2 i pol mjeseca smo otpratili/doveli preko 30 igraca.
    Sa svakim su se vodili pregovori.. o placi i/ili sporazumnom raskidu ugovora.
    Da je "lagano" voditi sportsku politiku nekog kluba i biti uspjesan.. vidimo po promasenim sezonama puno bogatijih klubova nego kaj je Dinamo.

Vidjeli smo svi i ljudi koji to moraju vidjeti gdje se pogrijesilo.. i te greske su ispravljene ekspresno brzo.
    Da nam je sportski direktor Monchi.. koji je sukreator osvajanja Europske lige vise puta u klubovima gdje je bio.. i on bi pogrijesio.
    I da, nije problem pogrijesiti.. problem je kada je osoba glupa i ne zeli vidjeti i ispraviti gresku.

Mi se moramo vise orijentirati na školu da stvaramo igrace, a kupovati samo ono kaj nemamo u svojem dvoristu.
    I nadam se vise nikad prijelaznog roka kao proslo ljeto.
  • emilperska
    16.2k
    iznos transfera ti ništa ne garantira.Omake

Pa stoji da novac ne jamči uvijek sve jer bi PSG imao 10 Liga prvaka, a ne 1.

Ali zato postoji nešto što se zove očekivanja. S obzirom na cijenu i povijest koju ima iza sebe, ne možeš imat ista očekivanja od Solde i Villara.
    Opet velim, ovo je super na kraju rješeno.

I tu dolazimo do ovog
    Što je ovaj rok pokazao, ako je igrač bio uspješan na visokoj razini, pa sve i prije 3, 4 godine, lako ga se i brzo kasnije riješiti (Villar i Ljubicic).Omake

Imaš igrače koji su u Bundesligi i La Ligi (1 i 2) pokazali da mogu biti korisni i onda je odmah rizičnost transfera manja jer ima neku mininalnu preprodajnu vrijednost za razliku od Mmae. Pa cak i Berneuer je tu manje rizičan jer na tom tržištu klubova između Ligue 1 i 2 ima uvijek interesenata.
  • Šteco
    1.5k
    Zajebanciju na stranu, Bakrar je bivši igrač HNL kluba koji se vec slikao u Dinamo dresu i transfer je otpao iz XY razlog. Miha Zajc je Slovenac, dakle nije stranac u HNL okvirima. Ljubu seniora ne treba isto komentirat. Domingueza je valjda Capellas izvukao iz svog rada u Barceloni. Godu smo svi gledali 5 godina unazad. Lisica i Valinčić same story. Vidović je naš bivsi igrač. Sumnjam da su za ijednog od ovih gore korištene skautske mreže da bi se pronašli igrači koji su se vec slikali u Dinamovom dresu 2 ljeta ranije. Od ceg je Vidovic i ostao tada, a Bakrar nije.

Ostaje jedino Perez Vinlof i McKenna koji su valjda pronađeni preko scoutinga jer nemaju nikakve veze ni s klubom ni regijom ni ligom ni sadašnjim djelatnicima kluba.
    emilperska

Zamišljam sasvim običan radni dan u uredu kod Bobana.

Ulazi Capellas:
    “Zvone, ima ti jedan mali Dominguez iz Barce, slučajno ga znam jer sam tamo radio.”

Boban:
    “Dobro, znači scouting otpada, to je poznanstvo.”

Ulazi Dabac:
    “Gledao sam Lisicu i Valinčića.”

Boban:
    “Gledao ili skautirao?”

“Ma gledao, kao i svi. Ako igra HNL, onda je to jednostavno. ”

U tom trenutku netko dobaci:
    “Goda? Njega smo svi gledali pet godina, to isto nije scouting, to je televizija. I bil je kod nas već,ističe mu ugovor, javil mi njegov frend.”

Dolazi čistačica:
    “Šefe, bil vam je tu jedan črni, već se slikal z dresom prije dvije godine, ali nam je pobegel u Amerike.”

Boban:
    “Odlično, ni to nije scouting, to je album sa slikama. Donesite mi novine da vidim kak se taj zove. ”

Onda se javi Mara:
    “Vidović je naš bivši igrač.”

Pa neko drugi:
    “Zajc je Slovenac!”

“Opa, još dva na popisu.”

Veli Šokota:
    “A Ljubičić senior? Igrao mu je brat tu. ”

“Nećemo ni komentirati, svi znaju čovjeka.”

I tako nakon detaljne analize zaključimo da scouting nije potreban ni za koga tko je ikad igrao u HNL-u, bio blizu Dinama, poznaje nekoga iz stožera, ima slovensku putovnicu, jednom se slikao s dresom, ili ga je netko vidio na televiziji.

Znači ostaju jedino Perez Vinlof i McKenna. S tim da Perez Vinlof je igral s Vidovićem, na njegovu preporuku su ga uzeli vjerojatno.

Po toj logici sportski sektor stvarno ne treba — dovoljno je imati HNL pretplatu, dobro pamćenje i tetu čistačicu s albumom fotografija.
  • emilperska
    16.2k

Hehe i meni je smiješno i ja se smijem :lol:

Hoćeš reći da su Bakrara, Vidovića, Godu, Lisicu i Valinčića otkrili Wyscoutom i da nema veze što su ili bili kod nas ili igrali protiv nas i da su za to trebale napredne analitike i Capellasova tekica?
  • M94
    2.6k
    Sretno Šutalu u 4. LiZi.
  • crophantom
    4.5k
    dovode ga za 1. Ekipu kažu, nece igrati ni za juniore ni B ekipu, bar im je takav plan
  • M94
    2.6k
    dovode ga za 1. Ekipu kažu, nece igrati ni za juniore ni B ekipu, bar im je takav plancrophantom

Klinac bez minuta seniorskog nogometa u 1. ekipu, u Hajduku? Znam da mu konkurencija nije bog zna šta al da će on imat ikakav utjecaj meni je smiješno.
    Ima i Hajduk takvih klinaca još u svojoj školi.
  • Šteco
    1.5k
    Hoćeš reći da su Bakrara, Vidovića, Godu, Lisicu i Valinčića otkrili Wyscoutom i da nema veze što su ili bili kod nas ili igrali protiv nas i da su za to trebale napredne analitike i Capellasova tekica?emilperska

Ne, hoću reći da scouting nije samo “otkriti igrača za kojeg nitko živ nije čuo dok ne iskoči iz grma u 3. finskoj ligi”.

Isto kao što nije scouting ni ono: “gledao sam ga protiv nas, bio je dobar, zemi ga”.

Scouting je i kad igrača znaš, ali ga svejedno pratiš kroz sezonu. Gledaš kakav je protiv slabijih, kakav je protiv jačih, što radi kad ima prostor, što radi kad ga nema, kakav je pod pritiskom, ponavlja li dobre stvari ili je imao dvije dobre utakmice. Gledaš statistiku, uspoređuješ ga s alternativama, procjenjuješ profil, cijenu, dostupnost, rizik, godine, razvojni potencijal.

I još bitnije, gledaš uklapa li se u ono što ti želiš igrati. Nije isto dovesti igrača jer je “dobar u HNL-u” i dovesti igrača jer ti točno treba takav profil za tvoj sustav. Može netko izgledati super u jednom klubu, a kod tebe biti potpuno krivi fit. Zato i neki budu flop, iako su dobri igrači. A puno toga može utjecati na konačan ishod.

Također, raspitaš se kakav je karakter, kakav je na treningu, kakav je u svlačionici, kakav je kad ne igra, kakav je kad je pritisak. Jer ne kupuješ highlightse, nego igrača.

Naravno da Bakrar nije pao s Marsa i da Vidovića nisu našli preko Wyscouta. Ali nije baš ozbiljan argument da scouting ne postoji čim je igrač igrao u HNL-u, bio kod nas, igrao protiv nas ili ga je netko već negdje vidio.

Po toj logici nitko nikad ne skautira igrače iz domaće lige, jer “pa znamo ih”. A onda ti zapravo ne treba sportski sektor, nego MaxSport pretplata, dobra memorija i netko da na poluvremenu kaže: “Ovaj mali je danas dobar, zapiši ga.”. I Dabac zapiše, Zvone kupi.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.