• debeli biciklist
    18
    rajić
    mikić zebić radnić cvetko

radoš

šunta benkotić/bozkhov

varela horvat

kulušić/ćutuk
  • debeli biciklist
    18
    šta vi mislite, koji će biti kostur momčadi?mislim da sa mladima ne treba puno filozofirati i da ove šta su potencijal već sa 17 godina treba gurnit u seniorski nogomet, ko benkotića recimo...neka pojačanja ne triba puno dovodit osim ako se ima na piku neke mlade koji bi se potencijalno mogli razvijat
    kroz dinamo II za prvu momčad...od nekih ispadanja iz lige ne bi puno strahova, mislim da ćemo bit u gornjoj polovici definitivno...
  • Zagi
    17.7k
    Već je rekao Leko da će prvu sezonu (ne mogu ispasti) igrati isključivo u21 igrači.
  • Jurki
    25.5k
    ni ne mozemo ispasti prvu sezonu.
    Mislim da bi nam dobro dosla 2-3 igraca tipa Antolic koji ce biti mentori tim klincima.
    Kaj se tice plasmana mogli bi cak biti oko sredine tablice. Nije tu stvar kvalitete, vec mišića i iskustva igraca. Nije to jedna utakmica pa klinci odigraju super.
    Bit ce tu puno gresaka, nesmotrenih odluka, kartona.. ali kaj je sasvim normalno za igrace koji ce tek zakoraciti u seniorski nogomet.
    Biti ce zanimljivo popratiti u kojem obimu mogu pratiti seniorski nogomet. Neki ce iz drugog plana iskociti, nekima ce to biti bolan reality check.
  • rioda
    16.6k
    Odluka da igraju samo mladi, bez obzira na nemogućnost ispadanja, mi se baš i ne sviđa. Volio bih da ima par mentora u ekipi. Bubam napamet, Sigali, Antolić...
  • rokikaciga
    14.3k
    Iskreno ako će igrat samo klinci i ako budemo u sredini tablice meni će to biti odličan rezultat
  • Jurki
    25.5k
    ma jasno da bu odlican rezultat, ni ne ocekujem nekaj vise.
    U globalu jedini rezultatski cilj te momcadi mora biti da ne ispadne iz lige.
    Znamo svi koja je primarna svrha te momcadi.
  • Pesca90
    188
    Mislim da je i Ruskovacki nas igrac jos uvijek,a ima nesto utakmica u slo.prvoj i 2 treceligaske u Kustosiji,a moze pokriti i stopera,sad ne znam koliko se na njega racuna
  • Ljubo
    734
    on će 21. ove godine tako da neće igrati jer je plan da svi igrači budu mladi od 21.
  • ZG plavi 01
    291
    Bilo bi dobro da klub proba malo marketinski napraviti da se poprati drugi tim uzivo na ovim gostovanjima makar u ZG (Jarun, Dubrava, Sesvete, Kustosija). Defitinitivno dobra stvar i za klub i za ligu.
  • Droljo
    28.3k
    Sigali, Antolić..rioda

Ktc...
  • Sajla
    20.6k
    Tomo sa Zona Podcasta za index razgovarao s Jerkom Lekom:

https://www.index.hr/sport/clanak/dinamo-vraca-projekt-na-kojemu-je-godinama-zaradjivao-milijune-evo-svih-detalja/2796419.aspx?

Jedinstven sustav i jasan put do prve momčadi
    Dinamo je ugasio svoju drugu momčad 2022. godine, a Leko smatra da je njezin nedostatak bio velik udarac za klub. Ističe kako je B momčad ključna razvojna stepenica, pogotovo za klubove s velikim brojem talenata.

"B momčad je klubu dosta nedostajala. Pogotovo je potrebna klubovima koji imaju bazen talenata, što Dinamo sigurno jest. Ranije je bilo teško raspoređivati igrače na posudbe. Mnogi treneri u drugim klubovima nemaju strpljenja za mlade igrače jer ovise o rezultatu i čuvanju posla. Zato je B momčad odlična stvar jer su igrači pod našom kontrolom", objasnio je Leko.

Povratak B momčadi dio je nove klupske vizije prema kojoj bi sve generacije trebale igrati sličan sustav igre. To će mladim igračima olakšati prilagodbu na zahtjeve seniorskog nogometa kada dođu u prvu momčad.

"Velika je prednost što će se igrači sada moći prilagođavati zahtjevima prve momčadi unutar našeg sustava. Mi treneri iz škole radit ćemo na tome da ih pripremimo. Naravno, najperspektivniji igrači, poput nekad Matea Kovačića, i dalje mogu preskočiti juniore i odmah zaigrati za seniore. Neki će u B momčadi biti mjesec dana, a neki godinu i pol. No, princip odrastanja je isti i ovaj filter će im biti izvrsna platforma za ono što ih čeka", rekao je Leko.

Prva sezona bez pritiska ispadanja
    U povratničkoj sezoni Dinamo B neće moći ispasti iz lige, a okosnicu momčadi činit će juniori koji su ove sezone osvojili naslov, bez dodavanja starijih igrača. Leko smatra da je situacija bez rezultatskog imperativa "dvosjekli mač".

"S jedne strane, igrači će biti opušteniji i moći će preuzeti više rizika u igri, što i želimo. S druge strane, ne smijemo im dopustiti da se previše opuste. Svaka utakmica im mora biti kvalifikacijska za ulazak u prvu ekipu", pojašnjava trener i dodaje:

"Ako budu razmišljali po principu 'lako ćemo jer ne možemo ispasti', onda neće napraviti karijeru. Moj je posao da ih psihološki dovedem u stanje da budu pravi i gladni uspjeha. Ako budu opušteni, vjerojatno neće dugo biti u Dinamu."

Leko ne skriva koji je njegov primarni zadatak. "Idealno bi bilo da na zimu prva momčad može uzeti četiri moja igrača i da oni ostanu gore. To je prvi cilj", izjavio je, dodavši kako želi vidjeti da se igrači koje je procijenio kao perspektivne doista mogu nositi sa seniorskim nogometom. Svjestan je da će prilagodba biti teška jer je nogomet u mlađim kategorijama nešto sasvim drugo.

"Imao sam ideju odvesti ih na jednu utakmicu druge lige, što još nije kasno, da vide što ih čeka. Da vide koliko će im trebati borbenosti i svega onoga što ovdje možda nisu toliko koristili", pojasnio je Leko.

Vlastiti stil igre i nošenje s pritiskom
    Unatoč razvojnoj ulozi momčadi, Leko inzistira na postavljanju prepoznatljivog stila igre. "Želimo igrati svoju igru u svim situacijama. Kad nas netko pritisne, moramo znati igrati na taj način. Kad se netko povuče, također. Želja mi je zadržati 90 % naših principa", rekao je.

Svjestan je i pritiska koji nosi Dinamov grb. "U Dinamu si i moraš imati rezultat. Nije lijepo ni u B ekipi biti pri dnu. S tim se moraju nositi i tu će se pokazati tko je za to", ističe Leko i dodaje: "Nekima će možda biti lakše igrati u prvoj ekipi nego u B, ali ako ne prođu B, neće ni doći do prve. Osim ako nisi ekstremni talent, ali to je jedan od sto."

Kao primjer ispravnog puta istaknuli smo Joška Gvardiola, koji je kod Nenada Bjelice debitirao sa 17 godina, da bi ga potom vratio u B ekipu na nekoliko mjeseci prije konačnog priključenja seniorima. Upravo taj model primjenjivat će se i sada.

"Hijerarhija se zna. Kad je igrač potreban prvoj ekipi, on je s prvom ekipom. No, nikome ne koristi da samo sjedi na klupi, a ne igra. Zato ćemo gledati da naša B momčad igra utakmice dan nakon seniora, kako bi igrači s klupe mogli dobiti minute", objašnjava Leko.

Dobar primjer je juniorski kapetan Marko Zebić, koji će biti u stalnoj rotaciji između dviju ekipa. Leko naglašava važnost komunikacije i suradnje između trenera juniora, B momčadi i seniora, koju vodi glavni trener Mario Kovačević. "Ta spona mora biti na najvišoj razini. Svi smo jedan klub i moramo raditi na tome da treneru Kovačeviću damo što spremnijeg igrača."

Slučaj Jakirović kao opomena
    Na pitanje o Leonu Jakiroviću, talentiranom igraču koji je u zimskom prijelaznom roku zamijenio Dinamo za Inter, Leko odgovara suzdržano. "Ne znam kakav je bio dogovor ili kakva su obećanja dana. Teško mi je komentirati jer nisam bio upućen u situaciju. Ono što je igrao za mene, odradio je stvarno dobro i s guštom. Vidjelo se da teži prilici u prvoj ekipi", kaže Leko.

Dodaje kako bi upravo B momčad, da je postojala prošle sezone, vjerojatno bila idealna međustepenica za njega. "Odabrao je svoj put, kao i neki drugi prije njega. Svakome tko trenira nogomet želim da napravi karijeru na svoj način."

Leko ističe da su se ključne promjene dogodile dolaskom predsjednika Zvonimira Bobana i direktora akademije Alberta Capellasa. "Ono što je Dinamu trebalo jest čovjek koji odlučuje, alfa i omega. Isto tako i Capellas u nogometnoj školi. Sada se vidi jasna ideja i to je najbitnije", smatra Leko.

Glavna promjena je uvođenje jedinstvenog sustava 4-3-3 kroz sve klupske uzraste. "Prije nije bilo određenog sustava. Sada imamo smjer u kojem nema odstupanja. Meni kao treneru to je izazov jer se moram usavršavati unutar zadanog okvira, ali slijedimo viziju koja je postavljena s vrha."

Takav pristup zahtijeva i strogu selekciju igrača koji odgovaraju sustavu, poput brzih krila i robusnih napadača, kakvih je Hrvatskoj nedostajalo među mladim talentima. "Neke druge tipove igrača, poput lutajuće špice, teško će biti zadržati u Dinamu. To je ponekad surovo, ali smjer je ispravan."

Izazov za cijeli klub
    Nametnuti sustav predstavlja velik izazov i za trenera prve momčadi Kovačevića, pogotovo u europskim utakmicama gdje nema alibija za prelazak u defenzivnije formacije. Leko naglašava da to nije samo izazov za trenera, već za cijeli klub.

"Zato se i stane iza trenera i zajedno se gleda što se može popraviti. To je modul od kojeg neće biti odstupanja, makar se i utakmice gubile. Kroz poraze se najviše i uči", zaključuje Leko, ističući kako s Kovačevićem, s kojim je generacijski blizak, ima odličnu komunikaciju i vjeruje u uspjeh zajedničke vizije.

Kao primjer važnosti kontinuiteta utakmica navodi se mladi Portugalac Cardoso Varela. "Varela je pokazatelj. Vidjelo se koliko su mu nedostajale utakmice. Kad je kod nas u juniorima odigrao nekoliko susreta u nizu, iz utakmice u utakmicu bio je sve bolji", kaže trener.

Naglašava da nekim igračima deset ili petnaest minuta u prvoj ekipi nije dovoljno za stjecanje samopouzdanja, bez obzira na kvalitetu treninga. "Mladi igrač koji ne igra kad-tad uđe u problem. Varela je pokazao da je moćan kada igra i ima samopouzdanje. Uostalom, on je još bio i ulazni junior, treba i to razumjeti", objašnjava. Uspostavom B momčadi, komunikacija i protok igrača bit će znatno lakši.

Uloga Zvonimira Bobana
    Trener ističe i veliku ulogu Zvonimira Bobana u cijelom procesu. "On ima veliku ulogu, kao prvo svojim imenom, zatim znanjem, a kao treće, smjerom koji postavlja. On je lider kluba", rekao je.

Opisuje kako Bobanova prisutnost na treninzima mlađih kategorija djeluje iznimno motivirajuće na mlade igrače. "Vidim po njima, kad prođe terenom i zaustavi nekoga, to im je jako bitno. Odmah su mi 10 posto bolji na treningu. Njegova pojava je bitna figura, a uz prvu ekipu, Dinamova škola živi i razvija igrače. Vjerujem da će sada sve biti samo bolje."

S formiranjem B momčadi mijenja se i strategija prema igračima na posudbama. Glavna ideja je da B momčad postane primarni put razvoja, čime se smanjuje potreba za slanjem igrača u druge klubove.

"Mislim da u budućnosti gotovo nitko neće preskakati B ekipu i odlaziti na posudbu. To nije poanta, zato se i radi B momčad", pojašnjava. Za igrače koji su već stekli prvoligaško iskustvo, odluka će ovisiti o procjeni kluba. "Moguće je da će oni koji su već zagazili u prvu ligu ostati u njoj kroz druge varijante, ili će doći na pripreme s prvom ekipom pa, ako se procijeni da su blizu, odigrati poneku utakmicu i za B momčad."

Odgovor na brigu navijača
    Leko se osvrnuo i na česte komentare navijača: "Gdje su naši klinci?". Kaže kako razumije takva očekivanja. "Mi smo takav narod, cijenimo svoje i normalno je da se očekuje što više domaćih igrača. Ljudima fali taj dio, pogotovo kad vide da u reprezentaciji nema novih lica iz Dinama", nadodaje.

Smatra da će se to promijeniti te povlači paralelu s vlastitim iskustvom igranja u inozemstvu. "Uvijek sam kao stranac morao biti 10 posto bolji da bih igrao. Prirodno je da kod omjera 50-50 prednost ima domaći igrač. B momčad je formirana upravo zato da osiguramo da naši kvalitetni dečki što prije dobiju priliku."

U nedavnoj prošlosti, nakon gašenja B ekipe, Dinamu je bilo teže privući mlade igrače jer su oni, njihovi roditelji i agenti smatrali da je lakše uspjeti preko manjih klubova poput Lokomotive. Trener vjeruje da će B momčad to promijeniti.

"Radit će se na tome da mladi igrači shvate da mogu uspjeti kroz Dinamo i da ne moraju ići okolnim putem. Kad se pokaže da iz B ekipe igrači doista ulaze u prvu momčad, promijenit će se i psihologija ljudi. Tada put postaje prirodan. Zato je Boban toliko i inzistirao na B ekipi. Svi veliki klubovi je imaju, zašto ne bi i Dinamo?" zaključuje.

Pravila za B momčad još se definiraju
    Nova B momčad natjecat će se u drugom rangu hrvatskog nogometa, a Leko je potvrdio da će imati zaseban roster igrača. Međutim, detalji oko pravila kretanja igrača između prve i druge momčadi još nisu konačni.

"Još nisam upoznat sa svim detaljima pravilnika, to ćemo definirati ovih dana. Za sada znam da će se neki igrači moći prijaviti za obje momčadi, ali točan mehanizam tko će i kako moći ići 'gore-dolje' još ne znam", rekao je.

Govoreći o suradnji sa šefom Akademije, Albertom Capellasom, Leko je istaknuo obostrano poštovanje. "Uvijek poštujem hijerarhiju, ali vidim poštovanje i s druge strane. Nisam novi trener, ovo mi je deveta ili deseta godina u poslu, što je i on sigurno vidio. U našim razgovorima vidim da na dosta stvari gledamo na isti način", rekao je.

Otvoren je, kaže, za nove ideje i pravila u igri te mu to predstavlja izazov za vlastiti razvoj. Smatra da mu igračko iskustvo pomaže u razumijevanju određenih situacija na terenu. "On razumije da ću ja možda neke stvari shvatiti bolje od nekoga tko nije prošao sve to. Prošao sam borbu za naslov, za ostanak i sredinu tablice. Dosta komuniciramo o napretku ekipe, ja kažem svoje, on doda nešto svoje. Nema kritiziranja i važno je da idemo u istom smjeru", objasnio je Leko.

Proslava juniorskog naslova i Kupa na Maksimiru protiv Hajduka
    Na pitanje o statusu Paula Tabinasa, koji je zimus stigao u klub, Leko je bio jasan. "Još nismo definirali tko je točno za B ekipu, a tko nije. Koliko ja znam, Tabinas je član prve ekipe i tamo ostaje", rekao je. Za kraj juniorske sezone najavio je posebnu poslasticu.

Utakmica posljednjeg kola protiv Hajduka, u kojoj će juniori proslaviti naslov prvaka i osvajanje Kupa, igrat će se u subotu na glavnom maksimirskom stadionu. Susret je na rasporedu s početkom od 11 sati.

"To je nagrada za igrače, inicijativa koja je potekla i od predsjednika. Nema ljepšeg načina za završiti sezonu. Učinit ćemo sve da odigramo na visokoj razini", najavio je Leko i pozvao navijače da dođu podržati mlade nade.

Stožer pun bivših igrača
    Leko je predstavio i svoj stručni stožer, istaknuvši da je riječ o ljudima s kojima dugo surađuje. Posebno je pohvalio kondicijskog trenera Matea Matića, za kojeg kaže da je zaslužan za odličnu fizičku spremu momčadi.

"Igrač koji nije spreman ne može opstati na visokoj razini", jasan je Leko. S Lekom u B ekipu ide i Tomislav Žitković, a stožeru će se priključiti i Ronald Šiklić, Lekin bivši suigrač, dok će juniorsku U-19 momčad preuzeti Milan Badelj.

"Drago mi je da ima puno bivših igrača. Lakše je raditi i razumjeti situacije. Tu je i Marko Šarlija, treneri golmana, s kojima sam također igrao u Dinamu. Jednostavno je puno lakše raditi u takvom okruženju", zaključio je za kraj.
  • Fatos Beqiraj
    2.2k
    Naglašava da nekim igračima deset ili petnaest minuta u prvoj ekipi nije dovoljno za stjecanje samopouzdanja, bez obzira na kvalitetu treninga.Sajla

Napokon da je neko ovo izjavio. Da ako neko udje 15 min protiv belupa pri 5 0 nece napravit igraca od njega
  • Ludovic IX
    11.7k
    i ovo : "Izazov za cijeli klub
    Nametnuti sustav predstavlja velik izazov i za trenera prve momčadi Kovačevića, pogotovo u europskim utakmicama gdje nema alibija za prelazak u defenzivnije formacije. Leko naglašava da to nije samo izazov za trenera, već za cijeli klub."

Europa ove sezone se mora gledati i kroz prizmu ove rečenice.. bit će zajebano i ove godine ali dugoročno, postat ćemo konkurentniji
  • keppi
    578
    Koliko vidim Cvetko u naj postavi druge lige.
    Prva liga s Rudešom ili stoperski par Zebić - Cvetko u drugoj?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet