• criticus
    6.7k
    Oba stadiona nisu u skladu sa FIFA standardima, pogotovo Maksimir. Prema tomu, jasno je da oba stadiona trebaju obnovu, ovakvu ili onakvu. Ista firma je radila studiju izvodljivosti i nama i njima, cijene su otprilike, opseg je isti (glavni stadion, pomoćni stadion i kamp) samo način financiranja nije isti jer Split nema fiskalni kapacitet kao Zagreb. Prema tomu, sve što sada pišete za Poljud/Hajduk jednako vrijedi i za Maksimir/Dinamo.The Undertaker

Da, doslovno se i nama gradi novi Maksimir. To je naša priča i to me zanima. Samo kako misliš da bi bilo pravedno onda da Split dobije svoj novi stadion ako to nije 50/50 grad - drzava kao što je to u ZG?
  • Fatos Beqiraj
    1.5k
    a mislim da u ovoj prici bi to trebalo brigati Tomasevica a ne Dinamo.
  • T90d
    2.8k

Ima li stvarno netko u Splitu koji će godišnje samo za održavanje krova, da ne padne po svima, davati 2,5 milijuna eura i još barem 3, 4 za redovno održavanje. Grad? Sa svojim proračunom koji je takav kakav je? Hajduk? Od čega točno?

Od čega će plaćati održavanje novog stadiona, od čega će plaćati kredit? Direktna najava onog do sada, izgradite nam sve, pa nek propadne, bitno da mi to imamo, jer šta oni u Zagrebu znaju od održavanju, plaćanju i navijanju. Spaladium arena i Poljud u najavi. Raspad za 15ak godina radi mentaliteta koji tuđi čovik ne može razumit.
  • Pacho
    15.9k

U jednom od svojih opcija navedu stadion od skoro 600M eura, a onda bradavicasta svinja poentira ovime. Gemini kaze da je neko grubo pravilo da ces trositi 2-5% od troska gradnje na odrzavanje i operativne troskove svake godine. Pa nek uzmu kalkulator u ruke i izracunaju koliko bi to moglo kostati za njihove opcije od 380 do 600 milijuna.

Al kao sto kazes, njima je bitno da se izgradi, a za odrzavanje ce vec zakmecati kad zatreba.
  • Droljo
    26.1k
    Nije sve u parama...
  • Dzoni
    4.6k
    skoro 600M euraPacho

600M eura? Bogati
    Alianz stadion Juventusa je koštao 4x manje, a ima više sjedećih mjesta no što će novi Poljud imati ili otprilike jednako kao što je koštao Ferenc Puskas stadion u Budimpešti koji je domaćin ovogodišnje LP.
    Otkud su oni našli tolike cifre?
  • The Undertaker
    9.7k
    Ako govorimo o opciji 3 za koju je izvjesno da je dogovorena, onda govorimo o tri objekta (dva stadiona i kamp) koji će se financirati sa 140 mil. eura iz proračuna grada Splita i države a 160 mil. eura će biti kredit koji će podignuti novoosnovana tvrtka Projektno društvo. Taj kredit bi se trebao vraćati iz prihoda od koncesije na stadion i pratećih objekata.
  • Pacho
    15.9k

To je ona opcija ako ne bude novi cucavac na poljudu ili na brodarici pa bi "negdje drugdje" kostao toliko. Kao sto sam vec i napisao, mislim da su to ubacili zato da bi ove druge opcije ispale razumne.
  • GOAT
    5.2k
    Mene samo zanima kako oni misle odrzavati taj noviji, veci i moderniji stadion ako ovaj nisu mogli? Hoce li se za 20 godina morati graditi jos jedan ili?
  • criticus
    6.7k
    Ako govorimo o opciji 3 za koju je izvjesno da je dogovorena, onda govorimo o tri objekta (dva stadiona i kamp) koji će se financirati sa 140 mil. eura iz proračuna grada Splita i države a 160 mil. eura će biti kredit koji će podignuti novoosnovana tvrtka Projektno društvo. Taj kredit bi se trebao vraćati iz prihoda od koncesije na stadion i pratećih objekata.The Undertaker

Nisam vidio ove detalje nigdje. Hvala na info. Dakle u prijevodu slično kao ZG, samo što bi Hajduk onda morao vraćati kredit od 160 milijuna eura? Osim ako naravno i to ne prebace na Split kao većinskog vlasnika. Mislim nek Splićani rade sa svojim novcima šta žele, a fer je da dobiju od države što i ZG.

Samo sasvim drugo pitanje je šta će Splitu dva objekta pobogu? To je i za Zg upitno donekle kamoli za Split koji nema ništa drugo od nogometa i sporta općenito.
  • Bruh
    1.2k
    šta će Splitu dva objekta pobogu?criticus

Pitanje od oko stotinjak milijuna eura
  • prefontaine
    7.5k
    kako oni misle odrzavati taj noviji, veci i moderniji stadionGOAT

Tko kaže da ga misle održavati?
  • Pacho
    15.9k
    Al taj njihov model je vrh. Kad treba financirat rupu bez dna i megalomanije, onda je logicno da to financira vecinski vlasnik grad. Ali taj isti vecinski vlasnik prepusta kontrolu nad klubom nekim apartmandzijama, vaterpolistima i ostalim jebivjetrima, a isti koji prozivaju vecinskog vlasnika skvice da ne zele politiku blizu kluba.
  • The Undertaker
    9.7k
    Ne Hajduk, oni ne vraćaju ništa već samo plaćaju koncesiju na stadion.
    Osniva se nova tvrtka Projektno društvo u vlasništvu grada Splita i Države koja bi gradila tri objekta. Procjena je da ta tvrtka iz prihoda od budućeg stadiona i pratećih objekata (parking) može otplaćivati kredit od 160 mil. eur. Država i Grad trebaju osigurati još 140 mil. eura žive love.
  • criticus
    6.7k
    Osniva se nova tvrtka Projektno društvo u vlasništvu grada Splita i Države koja bi gradila tri objekta. Procjena je da ta tvrtka iz prihoda od budućeg stadiona može otplaćivati kredit od 160 mil. eur. Država i grad trebaju osigurati još 140 mil. eura žive love.The Undertaker

Na temelju kojih prihoda? Ultre i Festivala pure, vina i bronzina?

Pa valjda Hajduk mora nešto plaćati jer pretpostavljam da će oni uzimati prihod od utakmica inače čemu novi stadion?

Di se mogu ovi detalji pročitat?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube