• db-izbjeglica
    20.2k
    Moći će se javiti svaki arhitektonski ured i poslat svoju prijavuBorovljanin

ne vjerujem da će se moći prijaviti svaki arhitektonski ured, već samo oni koji imaju reference za takvo što. ne može sad netko tko je napravio projekt za 5 obiteljskih kuća i 3 stambene zgradice doći na natječaj za stadion na kojem će se okupljati preko 30 000 ljudi.
  • Borovljanin
    526

A dobro, mislio sam na urede iz svake države svijeta. Uostalom, sigurno će se to objasniti kada se raspiše natječaj, sad možemo samo nagađati koji su uvjeti
  • fakin
    3.4k
    to je gradski stadion koji se daje na korištenje Dinamu, Lokomotivi, Rudesu, onome tko trazi i kome grad odobri koristenje.
    Dinamo nema nikakve vlasničke veze s tim stadionom, nego ga samo koristi. Zato sluzbeno Dinamo ni njegovi clanovi ne mogu nista odlucivati. Neslužbenim kanalima dobije grad, odnosno stručno povjerenstvo smjernice (tipa kako zelimo da sjever izgleda i sl.), ali pravno Dinamo ne moze nikako odluciti kakav ce to biti stadion jer ga samo koristi kao i drugi nogometni klubovi
  • Ljubo
    435
    Ali ovaj stadion se gradi radi Dinama, sigurno se ne gradi za druge klubove koji će uz to igrati na kranjči a ne na maksimiru.
  • fakin
    3.4k
    Ja kazem kako to pravno je. Zato mi ne mozemo kao clanovi odlucivati jer Dinamo nije vlasnik stadion, nego ga samo dobiva na korištenje jednako kao i Loksa.
    To da imamo hrpu para i mi gradimo onda bi sigurno bilo glasanje preko aplikacije za odabir stadiona.
  • Sajla
    18.8k
    što još uvijek ne znači da se kao zainteresirani dio zajednice članovi dinama ne bi mogli upitati za mišljenje na neobvezujućem referendumu. ne kao vlasnici, ali kao budući korisnici. zovi to oblikom javne rasprave ako želiš. ja ne znam za nijednu pravnu prepreku koja bi spriječila organizaciju takvog izjašnjavanja. upravo traje anketa o novom parku u Novom Zagrebu. prednost imaju mišljenja građana iz novozagrebačkih kvartova uz budući park. isti pristup se može primjeniti i ovdje pa da prednost imaju članovi dinama.
  • fakin
    3.4k
    iskreno, jedino sto pravno moze je grad Zagreb da raspise savjetodavni referendum na razini grada gdje mogu izaci svi stanovnici grada ili MO Maksimir jer se to radi u njihovom području, ali onda mogu glasati samo oni koji spadaju pod taj mjesni odbor
  • Sajla
    18.8k
    mogu pitati na koje se zakone ili druge pravne akte pozivaš? koje bi bile posljedice kad bi se organizirao takav "referendum" i prihvatio njegov rezultat?
  • Denle
    80
    Evo jedno pitanje logike: Zasto bi bilo u interesu grada i drzave organizirati savjetodavni referendum, ako su vec izabrali strucne savjetnike?

Inace, kao sto je vec spomenuto ovdje - strucni savjetnici izabrani za nadolazeci natjecaj su:

Dragica Barešić, dipl.ing.arh.,
    Nikša Božić, dipl.ing.arh.,
    Mirjana Čagalj, dipl.ing.građ.,
    Snježana Đurišić, dipl.ing.građ.,
    David Hines, BSc. (Hons), BAarch, arb, RIBA,
    Željko Mužević, uni.spec.aedif.,
    Ivica Rovis, dipl.iur.,
    Hrvoje Sučić, dipl.ing.građ.,
    Ivančica Sudac, dipl.iur.,
    Marko Šoštarić, dipl.ing.prom.,
    Boris Vranješ, dipl.ing.građ.,
    Darko Vučić, prof. kineziologije.
  • mokoxax468
    1.6k
    Zvonimir Boran je jedan od članova radnog tijela. Zvonimir Boban i Dinamo mogu raspisati javnu raspravu sa svojim članovima na kojem se može glasati oko izgleda stadiona. Isti taj Zvonimir Boban može donijeti rezultate pred druge članove radnog tijela. Nije to obvezujući dokument, ali sigurno može pomoći u donošenju konačne odluke
  • NitkoBitan
    35.7k
    Ako je Boban u ocjenjivackom odboru i postoji mogucnost da se dani materijali prezentiraju na "izvanrednom" clanskom danu zasto ne? Mislim valjda i je neki smisao da se nesto pita i Dinamov puk, ovaj put posredno preko predsjednika kluba.
  • Netkos
    103
    Pa ne možeš birati stadion samo tako. Nije to da samo pogledaš što ti izgleda lijepo na nekom renderu par minuta i izabereš. Neki ovdje stvarno pretjeruju.
  • Sajla
    18.8k
    Zasto bi bilo u interesu grada i drzave organizirati savjetodavni referendumDenle

kao i u svakom drugom slučaju - jer postoje zbog građana. stručnjaci mogu izabrati X najboljih opcija i na taj način eliminirati sve ono što ne zadovoljava stručne kriterije, pa da građani, tj. budući korisnici, daju svoje mišljenje nakon toga.
    imamo 3 opcije, sve su unutar kriterija koji su postavljeni, zašto ne bismo pitali građane koja im se najviše sviđa i tako im pokazali da nam je stalo do njihovog mišljenja, da smo tu zbog njih? ja ne vidim zašto ne bi, naročito ako se radi samo o savjetodavnoj i neobvezujućoj verziji.

a ako gore nabrojani stručnjaci ulože tisuće radnih sati da iz svega ponuđenog prvo odaberu 3 savršena stadiona, smijem li ja između ta tri odabrati onaj koji mi najljepše izgleda na renderu? koju štetu ću napraviti?

malo se osjećam bedasto jer branim taj referendum za koji zbilja mislim da nije nužan. ali nemrem prihvatiti da je to nemoguće ili apsolutno nepotrebno i da nema ništa dobrog u tome da se organizira. :lol:
  • barbax
    720
    Ne treba nikakav referendum, ali bi bilo potpuno glupo i retardirano da kad stignu radovi na natječaj, da na razini kluba, među članovima, pa čak na razini Zagreba ne bude barem neka anketa koji od radova se ljudima najviše sviđa. Pa onda neka ovi u tom ocjenjivačkom sudu mozgaju nad time što kaže narod :lol:
  • db-izbjeglica
    20.2k
    a ako gore nabrojani stručnjaci ulože tisuće radnih sati da iz svega ponuđenog prvo odaberu 3 savršena stadiona, smijem li ja između ta tri odabrati onaj koji mi najljepše izgleda na renderu? koju štetu ću napraviti?Sajla

ne može se takva stvar vrednovati mišljenjem javnosti, nije to izbor za pjesmu eurovizije...mada i tamo imaš stručni žiri.

stadion ili bilo koja građevina je skup rješenja iz više struka i područja ljudske djelatnosti

recimo da ljudi koji vrednuju prostorno plniranje, prometno rješenje, betonsku konstrukciju, čeličnu konstrukciju i protupožarno inženjerstvo smatraju da je prvonagrađeno rješenje uvjerljivo najbolje i nekoliko puta bolje od onog trećeplasiranog.

pošalješ na referendum građana, članova kluba, nebitno i oni izaberu trećenagrađeno rješenje jer ima šarenu fasadu koja mijenja boje.

najbolje od svega... ljudi nemaju percepciju kako će neka građevina izgledati u prirodnoj veličini, u stvarnom prostoru. bavim se srodnom djelatnošću i često gledam kako ljudi ne žele vjerovati ljudima koji se bave arhitekturom i zajebu se zbog slike koje su vidjeli na pinterestu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet