• mali M
    9.5k
    Sada su završeni oni najgrublji građevinski radovitigric

može li mi netko pojasniti što ovo znači? kako su najgrublji gotovi kada još nismo ni sve stupove postavili niti počeli zapadnu tribinu/zgradu?

Građevinci može pojašnjenje
  • NKDZ86
    7.4k
    Do sad su bili grubijani na djelu, a sad dolaze fini, pošteni ljudi
  • pešća
    910
    Prije druge polovice 2028. nije realno da krene gradnja.Papastrumf

Ovo zvuči izrazito loše. Znači na Kranjči dobrih 5-6 godina (minimalno).
  • Papastrumf
    21.5k

Stadion tih gabarita se može napraviti za 2-2,5 godine bez problema. Ne vjerujem da ćemo biti 6 godina na Kranjči, ali 4 je realno.
  • Borovljanin
    461

Što trenutačno koči taj međunarodni arhitektonski natječaj?
  • Hnlovac
    4.1k
    Nije ni meni jasno. Bilo bi jasno kad bi ljuštura zapada bila gotova pa kao ako imamo temelje ostale 3 tribine, u pitanju su samo prefabricirani betonski elementi, ali ovak mi nije jasno
  • Papastrumf
    21.5k

To treba pitati DAZ jer ga oni provode. Žiri je definiran po zadnjim informacijama, tako da se nadam da bi i natječaj trebao biti vani za koji tjedan.
  • Tvrdica McTvrdi
    4.2k
    Kako se Maksimir može napravit za 2 do 2 i pol, a Kranjčevićeva se radi godinu i pol? Maksimir mi izgleda kao 10 puta veći projekt ako tu računamo malo pomicanje južnije, pomoćne terene, sve ove dvorane, koliki je to objekt sam po sebi...to mi vrlo optimisticno izgleda. Ili se Kranjčevićeva onda radi strahovito sporo, što mi ne izgleda tako obzirom na fotke i izvještaje svaki dan
  • Kumerle
    2.2k
    tako da se nadam da bi i natječaj trebao biti vani za koji tjedan.Papastrumf
    Ovo sam pročitao i početkom prosinca ovdje na forumu, a uskoro će veljača i nema novosti :confused:

Znam da je netko uložio žalbu na projekt rušenja stadiona i sad je rok za žalbu 6 mjeseci, a one se riješavaju po redu i bojim se da će to doći pred kraj roka, ako to koči daljne procese onda smo u banani.

Iako, meni ne bi bio problem ni da 2032. bude gotov, samo nek bude, strah me je da ne zaglavimo na Kranjči jer do tad se svašta može dogoditi što se tiče lokalne i globalne politike.
  • Sajla
    17.1k
    Kako se Maksimir može napravit za 2 do 2 i pol, a Kranjčevićeva se radi godinu i pol?Tvrdica McTvrdi

Allianz Arena: The stadium construction began on 21 October 2002 and it was officially opened on 30 May 2005.
    Prince Moulay Abdellah Stadium (gdje se upravo igrao AFCON): Broke ground 2023; Built 2023–2025

može se takav stadion kakav mi želimo u Maksimiru bez problema napraviti za 2-2,5 godine, radili su se i kompleksniji objekti u tom roku.
    možda bi se i Kranjča mogla slagati brže s više ljudi/strojeva (pod uvjetom da si ne smetaju, npr. da su istovremeno krenuli s juga i sjevera, pa u smjeru kazaljke na satu jedni idu prema istoku, drugi prema zapadu.) ali to bi valjda imalo i utjecaja na cijenu.
    malo je bezveze da ja kao laik palamudim o građevinskom projektu i kompleksnosti gradilišta usred grada i svega što to donosi, ali pretpostavljam da se moglo nešto brže. ima li to smisla i opravdanja - to je već druga stvar. a i kak se veli - ako trudnoća traje 9 mjeseci, ne budu tri trudnice rodile jedno dijete za 3 mjeseca. možeš dodavati resurse koliko hoćeš, ali neke stvari jednostavno traju.
  • Tvrdica McTvrdi
    4.2k

Jasno u teoriji da se može, naprave Kinezi grad od 10 milja stanovnika za 2 godine, nego računam isti izvođač, isti grad, ista država, iste pare (djelomično) na osnovu čega onda to. U konačnici sam da bude gotovo pa sezonu prije ili kasnije iz perspektive koliko dugo se čeka stvarno nije bitno
  • Liks90
    4k
    Maroko je stadion od 70 000mjesta napravio za 18mj
  • gledatelj
    1.2k
    Pretpostavljam da je u Maroku puno slabiji nadzor i sigurnosni uvijet
  • IceMan
    3.8k

Sve se može kad se naravno hoće.

Opet moram dati za primjer stadion Rapida iz Beča. Za manje od dvije godine su napravili sve, zajedno sa rušenjem starog. Počeli su rušit starog u listopadu 2014., a u kolovozu u 2016. je bilo otvorenje novog. (kapacitet 28 600).

Okej, super mi je i pomalo nevjerojatno da ćemo ipak izgraditi novi stadion, al me živcira teza kad netko zna reći da nije moguće ni brže.

Da, moguće je i brže.
  • Masto
    958
    A koliko je trebalo za stadion karlsruea
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url