• mali M
    9.3k
    S čim se ti boriš dečko moj
  • jedan u nizu
    17k
    Nikad mi nece biti jasno da se ovakve stvari odugovlace.

Ako je to vec naznaceno da je gradevina od drzavnog interesa, onda ocekujem da se svi poslovi vezani uz to naprave u sto kracem postupku, da se stavi na vrh hrpe papira i da se pecat da normalnno, a ne da stoji u ladicama mjesecima i slicne pizdarije kroz koje prolazimo mi smrtnici.

Ovdje je rijec o DRZAVNOJ komisiji. Pa jebemu mater, razumijem da mora proci rok za zalbu, ali ne mora to biti maksimalan rok odluke jeli ta zalba ispravna.
    Teoretski se to moze napraviti u nekoliko dana, a ne maksimalni rok od 90 dana (ili koliko je vec)

Jebes ti to sto je to gradevina od drzavnog interesa ako se i dalje prolazi kroz ovakve idiotarije.
  • Thor
    1.8k
    nema mjesta cudu...zivimo u Lijepoj Nasoj. To je sve normalno :lol: bilo bi tek cudno da nije tak :lol:
    No tu dolazimo i do onih skepsi drugih vrsta koji ce tek doci i/ili dolaziti...a o kojima smo/sam pricao puno ranije. Nadam se da bu to zapravo to cudno kaj je obecano a da se to cudno dogodi bez poteskoca ovakvih vrsta :wink:
  • Denle
    15
    U Njemackoj je do 120 dana

Austrija 90 dana ++ (nema sluzbenog roka, al u pravilu nesto vise od 90 dana)

Francuska do 90 dana

Italija do 90 dana

EU standard je do 120 dana

U Hrvatskoj nije nista drukcije nego vani.
  • Sajla
    16.6k

zakonom propisani vremenski rok je jedno, a pristup pojedinim projektima o čemu kolege pišu drugo.
    ako nešto proglasim projektom od strateškog značenja, posebnog interesa, nacionalnog značaja ili kako god to zvali, a istovremeno se provodi još 500 rutinskih javnih nabava - kad sam primio 50 žalbi, onda ovu vezanu uz strateški projekt rješavam prvu, a ne kronološki kako su primljene, abecedom, nasumično.
    ovo nam je jako bitno, ali prvo da riješimo žalbu oko nabave novih ljuljački u vrtiću u Novskoj, odabira kooperanta koji orezuje živicu kraj zgrade ministarstva za gubljenje vremena i tko će dostavljati kruh menzi agencije za čekanje na šalterima.
    kaj bi bilo da nije strateški projekt, u čemu se to nacionalno značenje očituje ako se rješavanju svega vezanog uz njega ne daje prioritet? to ne znači da treba biti riješeno u prvih 24h, ali bi trebalo biti puno manje nego što je propisani maksimalni zakonski rok.
  • Denle
    15
    Trazite problem tamo gdje ga nema.

Unaprijed se znalo da bi izbor projektanta rusenja stadiona mogao trajati cijeli prvi kvartal 2026., a da bi izbor firme koja ce rusit stadion mogla biti izabrana do kraja 2026. godine. Trenutno sve stvari idu po ocekivanim rokovima.
  • Droljo
    24.2k
    Mamića za premijera i da vidiš. Jučer je rok za žalbu bio. Bageri su već kod kvatrića a kiperi napadaju od dubrave. Jedino sjedalice iz turske bi bile mrvicu skuplje nego inače ali šta te boli kurac, jesi ih ti kupio?!
  • Sajla
    16.6k
    Trazite problem tamo gdje ga nema.Denle

ne tražim problem nego ističem licemjerje onih koji na projektu skupljaju političke bodove.
    ovo nam je iznimno važno, proglasit ćemo to strateškim projektom, stajati pred kamerama i mikrofonima i smješkati se, ali će ljudi iz državnih tijela koji provode poslove vezane uz projekt na te korake potrošiti maksimalno vrijeme predviđeno zakonom.
    niti me to iznenađuje, niti velim da će prouzročiti kašnjenja, ali eto - komentiram kao što komentiramo još sto drugih stvari.
  • jedan u nizu
    17k
    Eto, Sajla kuzi o cemu pricam.

Zakonski rok je jedno, ali to je rok.
    Kada kupim mlijeko koje traje jos 7 dana, ne znaci da cu ga 7 dana piti, nego da ga mogu popiti i prvi dan.
    Kada ide zalba koja moze trajati 90 dana, ne treba cekati 90 dana, moze se rijesiti i prvi dan.

Za normalne projekte i to, shvacam zakonske rokove, i kako su uvijek u zaostatku, uvijek se rijesavaju oni koji su blizu zakonskog roka, jer je to zakon.

Ali kada nesto oznacis sa drzavnim interesom, onda ocekujem da je na hrpi papira, na vrhu prioriteta, da ta komisija za zalbe pogleda to prije nego pogleda ove druge koje im stoje vec 89 dana na stolu.
    I neka to znaci da ce se raditi prekovremeno, jer eto ubacio se jedan projekt prije svih, i sad ostalima visi da ostanu u zakonskom roku. Neka, neka se odrade prekovremeni, neka se sve stigne.
    To je valjda i poanta proglasenja necega drzavnim interesom.

Kako kada dode rat? Kada je izvandredno stanje? Kada se desi potres ili pandemija.
    Zasto onda ne cekamo zakonske rokove javne ponude? Zasto onda mjesecima ne cekamo na gradevisnke dozvole koje ce napraviti nove ceste koje su potrebne za odrzvanje ratnog stroja?
    Zasto ne cekamo mjesece zakonskih rokova, nego odmah lovu preusmjerimo tamo gdje treba?
    Pa jer je to od drzavnog interesa naravno.

Mislim, banaliziram situaciju sada, ali time hocu reci da se moze nesto napraviti ako se hoce.
    A onda mi proglasenje necega drzavnim interesom gubi smisaso kada se nista ne napravi po pitanju toga. Samo jeftino skupljanje politickih poena.
  • jakov1
    1.4k
    ističem licemjerje onih koji na projektu skupljaju političke bodoveSajla

Lako za njih, oni me vise ne mogu iznenaditi, tj. takvo odnosenje prema javnim projektima mi je referentna tocka, a sve bolje od toga je bonus.

Problem su salteruse poput ovog padobranca koje brane takvo postupanje, jer valjda da kazu da to nije u redu, morali bi sebi priznati da peta kava ili dvadeseta partija pasijansa koju trenutno igraju na poslu nekom drugom znaci zivotne probleme.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet