• LA BOMBA
    813
    Mislim da ni jedna liga nema bolje vizualne raznolikosti od Argentine.

Uskoro svaki klub ima malo drugačiji dres. Ima još mnogo unikatnih u nižim ligama.

cuales-son-las-3-mejores-camisetas-del-f%C3%BAtbol-argentino-v0-twlz30fp7khe1.jpeg?width=1080&crop=smart&auto=webp&s=86a35bad446ce57d9da4e90bf9ed9c0777e5a8e6
  • Jaro
    12.8k
    uznes za primjer istru a ocito nemas pojma o povijesti nogometa u puli. kroz povijest se povlace Uljanik i Pula koji se malo spajaju, malo osnivaju novi. Danasnja Istra je sljdnik drugog Uljanika )prvi se spojio s Pulom u Istru koja je danas ugasena valjda), ali je umjesto uljanikovih plavobijelih boja uzela Istrine zutozelene.
    Vjerujem da boja dresa moze privuci manji dio simpatizera nekom klubu (mene osobno Nantes i BvB 90ih), neke igrice (opet Sevilla kod mene jer sam ISS/PES igrao godinama s njima u drustvu) ali da ce mi nekaj od toga odredit klub za koji navijam - nema sanse. To ti odredi odgoj, okolina, simbolizam i tradicija. drugo, boje kluba su i dio identiteta tog kluba i realno clana i navijaca boli kuki ima li “plavih” klubova 5, 10 ili 100 u drzavi - nece trazit promjenu boje jer eto nije bas unikatna… Cardiff se vratio na staro, navijaci Austrie Salzburg (ok tu nisu samo boje u pitanju) osnovali novi klub, cak i dozajn i raspored boja je cesto “nepremostiva zamjerka” - primjeri PSGa, Barcelone, Intera, a ti bi eto trazio da se boja promjeni jer drugi imaju istu…
    Ovo o zastavama i drzavama nebum ni komentirao…

ip.s. i sad vidim argentina svrwqvanje u nizem postu - dajle cijelodnevno trkeljanje gluposti da bi se moglo nekako doci do svrsavanja na stocare… Idem se samokaznit bicevanjem jer sam se navukao - debil!
  • Omake
    21.6k
    Zadnjih par stranica, sažeto.

• rokikaciga
    18.5k
    Kako Bara radi na Hajdukovim pulenima. Mlacic u Inter, Sigur u Wolvese a prelazni rok se nije ni otvorio. Uzet ce Bara kamion para na tovariji
  • KtcGoat
    7.9k
    Idem se samokaznit bicevanjem jer sam se navukao - debil! — Jaro

Odradio te frajer, nisi ni svjestan hahahahaha
  • LA BOMBA
    813
    To ti odredi odgoj, okolina, simbolizam i tradicija. — Jaro

To možda donekle u našim državama istočne Europe gdje je komunizam uništio mnogo toga u nogometu i klubovi se nisu mogli organsko razvijati da bi npr. imao više gradskih derbija, pa zato ljudi većinom biraju klubove lokalpatriotski.

Ali u državama gdje imaš veći izbor klubova, pogotovo ako imaš nekih 10+ klubova sa jakom navijačkom kulturom oko sebe, onda će boja svakako biti vrlo bitna i mnogi će se odlučiti navijati za neki klub isključivo zbog boje i dizajna dresa.

Ja sam gledao klipove navijača Chacarite Juniors i kad ih je onaj koji je snimao pitao zašto navijaju za taj klub i ako nisu iz tog kvarta Buenos Airesa (San Martin), mnogo ih je jednostavno odgovorilo "dres".

I kad vidiš kako dobar dres ima Chacarita, vidiš zašto. Unikatni trobojni dres kojeg nema nitko drugi.

chacarita-jrs-20200422-944032.jpg?webp

Ako bi se u Zagrebu nogomet razvijao bez komunizma i imao bi još danas te klubove poput Condordije, HAŠKa, ti bi se svakako odlučio za kojeg ćeš navijati na osnovi boja kluba.
  • vjeko1701
    29.8k
    Kako Bara radi na Hajdukovim pulenima. Mlacic u Inter, Sigur u Wolvese. Uzet ce Bara kamion para na tovariji — rokikaciga

Nek ih samo odere xD
  • rokikaciga
    18.5k
    Ma ostat ce i tovarima vise love nego da ih sami prodaju sta je najgore. I mitomanija ce narast naravno.. zato moramo suvereno osvojit prvenstvo i kup.
  • Jurki
    27.9k
    ma ne znam, oni imaju u ugovorima klauzule da dio transfera ide igracu.
    Na kraju od npr 10 milja eura klubu ako ostane pola je super.
    I Vuskovic je navodno imal klauzulu od 30 posto, dio su uzeli manageri, faktoring, kurci palci.. to se razjebe taj čas.
    Previse gladnih krokodila, a slab komad mesa.
  • Zagi
    19.2k
    Ali u državama gdje imaš veći izbor klubova, pogotovo ako imaš nekih 10+ klubova sa jakom navijačkom kulturom oko sebe, onda će boja svakako biti vrlo bitna i mnogi će se odlučiti navijati za neki klub isključivo zbog boje i dizajna dresa. — LA BOMBA

Jedino ako buljiš u neku slikovnicu u kojoj su samo slikice bez teksta i netko te tjera da te sekunde odlučiš za koji ćeš "navijati".
    Ništa ih u tom slučaju ne razlikuje pa ajd, dres. Moraš nekako odlučiti.

Svaki od tih klubova ima svoju povijest i identitet,ambicije, trenutne igrače, stil igre itd.
    Valjda su to primarni faktori kod odabira ....
  • rokikaciga
    18.5k
    Slazem se s tobom. Ali oni nisu mogli poklonit nekom svoje igrace a sad Bara prodaje muda pod bubrege. Milja, milja i pol od Mlacica je bolje nego 750 tisuca nazivne vrijednosti transfera kao sto je do sada uvijek bio slucaj.
  • LA BOMBA
    813
    Svaki od tih klubova ima svoju povijest i indentitet,ambicije, trenutne igrače, stil igre itd.
    Valjda su to primarni faktori kod odabira ....
    — Zagi

Naravno postoji više faktora koji su bitni za identitet kluba.

Ali debata je originalno bila oko Zagreba i zašto nema navijača.

Kad pogledaš Zagreb svaki dio identiteta tog kluba je u sjeni Dinama. Dinamo je osvojio više titula, uvijek imao bolju momčad, više navijača, veći stadion. Zagrebov jedini identitet je da predstavlja Zagreb, ali predstavlja ga i Dinamo. Tako da potencialno ostanu jedino boje, koje je Zagreb imao slične Dinamu i identične uspješnijim klubovima u Hrvatskoj (Hajduk, Rijeka, Osijek).

To je problem tih klubova koji su previše identični nekom većem klubu u blizini i tako ne mogu skupiti navijača.
  • vjeko1701
    29.8k
    Evo iskreno, ne znam. Od provizije igraču do sigurno solidne provizije Bari. Na kraju će doći na isto kao da su ih sami prodali za manju lovu.
  • LA BOMBA
    813
    Cardiff se vratio na staro, navijaci Austrie Salzburg (ok tu nisu samo boje u pitanju) osnovali novi klub — Jaro

To je istina ali treba je tu i naglasiti da su ti protesti protiv menjanja boja vrlo modern stvar. U prošlosti su klubovi mjenjali boje i to su svi prihvatili. Npr. Leeds je bijelu boju počeo koristiti tek 1962. Sarajevo je kopiralo boje od švicarskog kluba Servette, prije toga su mislim da bili plavi. Partizan je mjenjao boje u crno bijele 1958. Olimpija je mislim da zelena tek negdje od sedamdesetih (prije su bili crno-bijeli). Pa onda kad ideš još dalje u povijest, Man United je imao one zeleno žute dresove.

Ovaj mentalitet da nikad ni pod razno ne smiješ mjenjati boje dresa je nešto što postoji poslednjih 30 godina zbog ultras scene i organiziranog navijačkog pokreta. Naravno, to je sasvim ok i razumljivo i u 99% slučaja podržavam navijače da se ne mjenja boja. Ali postoje i slučajevi kad je sasvim legitimno da mjenjaš boje, i klubovi su to radili u prošlosti, nije to nešto što je moderni nogomet smislio. Naravno treba biti neki konsenz gdje će navijači to prihvatiti.

Postoji i mogućnost kompromisa, klub može jednostavno poćeti koristiti nekakav prepoznatljiv i unikatan gostujući dres bez da bi mjenjao primarne boje. Imaš i primjera klubova poput Varteksa koji je koristio narančasti dres u gostima i to je nekako postala bitna boja za klub i sad je koriste ultrasi na transparentima.
  • Ljubo
    1.9k
    @LA BOMBA stvarno si dosadan više sa bojama dresova i ultrasima iz Južne Amerike, nije ti ovo forum za takve debilane.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet