• Krizy
    63.9k
    Svjetsko prvenstvo 2026. - SAD, Kanada, Meksiko biti će 23. svjetsko prvenstvo u nogometu.

Turnir će se održati od 11. lipnja do 19. srpnja 2026. Zajednički će ga organizirati 16 gradova u tri sjevernoameričke zemlje - 11 u SAD-u, 3 u Meksiku i 2 u Kanadi. Turnir će biti prvi koji će organizirati tri države.

Ovaj turnir biti će prvi na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija, u odnosu na prethodnih 32.
    Momčadi će biti podijeljene u dvanaest skupina od po četiri momčadi, gdje će dvije najbolje iz svake skupine i osam najboljih trećeplasiranih momčadi proći u sljedeći krug.

Reprezentacije koje su se plasirale na SP:

AFC (8)
    Australija
    Iran
    Japan
    Jordan
    Katar
    Saudijska Arabija
    Južna Koreja
    Uzbekistan

CAF (9)
    Alžir
    Zelenortski Otoci
    Egipat
    Gana
    Obala Bjelokosti
    Maroko
    Senegal
    Južna Afrika
    Tunis

CONCACAF (6)
    Kanada (suorganizator)
    Curaçao
    Haiti
    Meksiko (suorganizator)
    Panama
    Sjedinjene Američke Države (suorganizator)

CONMEBOL (6)
    Argentina
    Brazil
    Kolumbija
    Ekvador
    Paragvaj
    Urugvaj

OFC (1)
    Novi Zeland

UEFA (12)
    Austrija
    Belgija
    Hrvatska
    Engleska
    Francuska
    Njemačka
    Nizozemska
    Norveška
    Portugal
    Škotska
    Španjolska
    Švicarska

Kroz dodatne kvalifikacije SP će osigurati još šest država:

world-cup-play-off-draw-1763642745-183265.jpg?lm=1763642748images?q=tbn:ANd9GcSfOpIAZRCJgb1m07V9orIO1LFvrBePgeLyb6Hey2XzBaOMTSS_RX-FKXZ3&s=10

Jakosne skupine:
    2026-FIFA-World-Cup-Pots-1024x576.webp
  • Krizy
    63.9k
    Grupa A
    Meksiko
    Južna Afrika
    Južna Koreja
    Danska / Sj. Makedonija / Češka / Irska

Grupa B
    Kanada
    Italija / Sj. Irska / Wales / BiH
    Katar
    Švicarska

Grupa C
    Brazil
    Maroko
    Haiti
    Škotska

Grupa D
    SAD
    Paragvaj
    Australija
    Turska / Rumunjska / Slovačka / Kosovo

Grupa E
    Njemačka
    Curaçao
    Obala Bjelokosti
    Ekvador

Grupa F
    Nizozemska
    Japan
    Ukrajina / Švedska / Poljska / Albanija
    Tunis

Grupa G
    Belgija
    Egipat
    Iran
    Novi Zeland

Grupa H
    Španjolska
    Zelenortski Otoci
    Saudijska Arabija
    Urugvaj

Grupa I
    Francuska
    Senegal
    Irak / Bolivija / Surinam
    Norveška

Grupa J
    Argentina
    Alžir
    Austrija
    Jordan

Grupa K
    Portugal
    DR Kongo / Jamajka / Nova Kaledonija
    Uzbekistan
    Kolumbija

Grupa L
    Engleska
    Hrvatska
    Gana
    Panama
  • Tvrdica McTvrdi
    3.7k
    Nevjerojatno je da od svih silnih država koje su tu nemamo najmnogoljudnije svjetske države: Indiju, Kinu, Indoneziju, Pakistan, Nigeriju...
  • NerminB
    468
    Sranje zivo ovaj format sa 48 ekipa. Nit mi zemlje domacini imaju ista fudbalsko. Svakako cu se truditi pogledat sto vise jer jbg mundijal je. Sto se tice favorita po meni spanija i francuska. Vjerujem da hrvatska opet moze napravit dobar rezultat.
  • Jaro
    11.4k
    Nit mi zemlje domacini imaju ista fudbalskoNerminB

A jbg, to je sad već tradicija. Ja, bar je Meksiko tu kao domaćin. Makar, meni je USA94 najbolje prvenstvo…
    Vjerojatno i jedino koje sam pogledao sve utakmice…
    Da, ovih 48 repke je bezze… najbolje NEK sve zemlje svijeta sudjeluju, NEK se igra samo u arapskim državama da “svi” budu sretni…
  • Infinity
    20.6k
    Meni je mjesto odigravanja super. Jos samo da ubodem neki loto, pa da odem na medeni mjesec tamo.

Ocekujem, tj. nadam se da ce se dogoditi veci broj utakmica gdje netko deklasira ove koji nikad ne igraju SP. Cisto onako da FIFA zazali sto su ga prosirili i da odustanu od ideje o 64 ucesnika.
  • Tvrdica McTvrdi
    3.7k
    64 bi zapravo bilo bolje. Kvaliteta je već srozana pa bi grupe se ionako igrale reda radi za ove velike igrače, ali bi barem dobio pravilan format da 2 prolaze i opet 32 idu dalje (kao i sad).
  • Mathiasovi Chageri
    7.1k
    Nisam pobornik teorija zavjere, ali mi je simpatično da SAD ne igra protiv niti jedne ekipe koja dolazi iz zemalja kojima je zabranjen ulaz u SAD.

Odlično Svjetsko prvenstvo kad (u teoriji) iranski navijači, a i igrači prema trenutnim zakonima ne smiju kročiti u SAD, delegacija im nije smjela niti na ždrijeb koliko sam vidio, Haiti također, a vize za ulaz se odbijaju građanima iz zemalja Bliskog istoka i Kariba.

Smiješno svjetsko prvenstvo, dosta više pustinjskih vukojebina i američkih izdrkavanja. Svaka afrička zemlja sa vojnom huntom na vlasti, HIV-om u pola populacije i makadamom kroz zemlju bi bolje organizirala SP. Jedino čemu se veselim je obnovljenoj Azteci, jedinom nogometnom hramu u ovom cirkusu neukusa i kiča.
  • Crusades
    20.4k
    Ima li ovdje dovoljno starih da su pratili SP 1994. u SAD-u?
  • Sajla
    15.3k
    naravno da ima, dosta njih (nas)
  • Neron53
    2.4k
    Da 94....pa i Italiju 90.e :)
  • Neron53
    2.4k

Nije bas to tako skupo da se ne moze odraditi.
    Pa skuplje smo placali put u Bodo, Astanu, Baku ....nego sto se moze ubosti letovi za SAD.
  • Crusades
    20.4k
    dajte malo dojmova :smile:

jel netko bio tad na prvenstvu tamo mozda?
  • Neron53
    2.4k

Naravno da nisam bio jer nije igrala Hrvatska ali da sam pratio, jesam. Imao sam 16/20 za vrijeme ta 2 prvenstva pa se skoro sve preko tv- pratilo.
    Naravno, sva prvenstva gdje smo mi igrali, islo se :)
  • Crusades
    20.4k
    Ma znam da nas nije bilo... reko mozda je netko ovako isao ili se nasao tamo u tom vremenu (makar tesko s obzirom da nas nije bilo na prvenstvu, rat...) :up:
  • Neron53
    2.4k

Nasih je par bilo , koliko znam, sa englezima u Italiji . Istim onima , koliko se sjecam, koji su bili 91.u sori kod Kineskog zida.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.