• jedan u nizu
    15.5k
    I ne zaboravite cinjenicu da je mali odabrao Hrvatsku vec sada, sa 16 godina. Nije cekao poziv Brazila godinama, i onda ne dobivajuci poziv, odabrao nas, jer eto, u Brazilu ne moze, pa da ne ostane bez reprezentativne karijere.

Od pocetka je odabrao Hrvatsku, i tko zna, mozda zaigra, mozda ne zaigra, ali puno mi je drazi netko tko sa 16 odabere nas, nego netko tko sa 25 nema poziv 'maticne' zemlje, pa si dize cijenu kroz nasu repku (Sammir)
  • Crni86
    15.9k
    Neki stranci su puno veci hrvati od samih pravih hrvata makar nemaju ni zrnce hrvatske krvi. Ako ih takav nacin zivota usrecuje i iskreni su u tome, ja ne vidim razloga zasto ih ne bi prihvatili.
  • Tvrdica McTvrdi
    2.5k
    Ajmo još jednu povijesnu i antropološku crticu. Još uvijek najprihvatljivija podjela danas je ona Johanna Gottfrieda Herdera, gdje on narode dijeli na "Kulturnation" i "Staatsnation". Prvotan pojam naciju definira kroz zajedničku kulturu, jezik, rasu, povijest, običaje, religiju, krvnu povezanost i zajednička sjećanja. Drugotan pojam naciju definira isključivo kao skupinu ljudi koji dijele zajednički pravni poredak, teritorij i građanski status.

Primjeri Kulturnationa su Nijemci, Poljaci, Kurdi, Armenci itd itd
    Primjeri Staatsnationa su Francuska, Švicarska, Indija, kao i većina novog svijeta (SAD, Brazil, Australija...)

Na našem području, Hrvati, Srbi i Albanci su KULTURNATION, dakle veže nas naša kultura, jezik, zajednička sjećanja, povijest, običaji, vjera.

Zaključno, sve ove vaše fore o tome on se ovako osjeća, on ima papire, on bi htio ne vrijede u slučaju Hrvatske. To ne znači da evo primjer Belinhoa on ne voli Hrvatsku, ne prihvati neke običaje, može i jako puno za tu Hrvatsku napraviti, nastupati za nju i donijeti nam svjetsko zlato, on je bio, je i ostaje stranac.
  • Marktwain
    891
    Veći je Hrvat od onih kaj su Hrvatsku vidjeli jednom u životu kad su po domovnicu dolazili i nikad više.
  • Sajla
    14k
    ali kaj sad to znači za reprezentacije Australije, Brazila ili SADa, tko može ili treba za njih nastupati? samo indijanci i aboridžini, ili oni koji su najmanje treća generacija rođena tamo? kako povući crtu?
    je li npr. Viduka više Australac ili Hrvat, a kako je sa Šimunićem i zašto? zajebana je to tema i nikad se svi nećemo o njoj složiti.. :sad:
  • badjibadara
    7.9k
    U cijeloj toj priči i dalje ne razumijem zašto se to danas potencira, obzirom da je odlučeno još 2023. da će igrati za hrvatsku reprezentaciju bude li ispunjavao uvjete za igranje.
  • Tvrdica McTvrdi
    2.5k

Pa jesam obrazložio razliku Australije i SADa od Hrvatske i Armenije? Moving in circles...
    Ono kaj sam htio dodati na kraju pa zaboravio, istina je da ne postoji lakmus papir ili mjerni instrument da nam prikaže te stvari jer one nisu empirijske i logično vječno će svatko imati neku svoju interpretaciju, opet se moramo držati nekih postulata, termina, metodologije i pojmovnika jer inače radimo reductio ad absurdum.
    "Žena je onaj tko se osjeća kao žena". Ne, žena je čovjek koji ima dva spolna X-kromosoma.
  • Pacho
    6.8k

Taj Herder bi se ulovio za glavu kad bi vidio moju situaciju s nacionalnostima i drzavljanstvima :grin:
  • Omake
    12.6k
    Ja ću samo reći da Jerko Leko dosad jako dobro gura. Juniori su zabili više golova nego Lokomotiva i Rijeka kombinirano, uz to imaju i prvu obranu lige.
    Kadeti su zakašljucali par puta, ali kada krenu baš gaze. Vidim da je i ovaj novi slovenac Maj Pirc (fantastično ime) zabio 2 gola protiv Cibalie, svega 3 dana nakon potpisa za Dinamo.
    Pioniri baš ubijaju.
    Bit će trofera ove sezone.
  • Sajla
    14k
    Pa jesam obrazložio razliku Australije i SADa od Hrvatske i Armenije? Moving in circles...Tvrdica McTvrdi

jesi, ali nisi obrazložio zašto se u kontekstu sportskog natjecanja to treba uzimati u obzir? zašto su u tom kontekstu bitne povijesne, antropološke ili kulturološke razlike? zašto bi Australiju i SAD smjeli zastupati oni koji imaju državljanstvo bez obzira na sve ostalo, a da bi netko igrao za Hrvatsku ili Armeniju potrebno je zadovoljiti dodatne uvjete? imaju li sve reprezentacije onda ravnopravne uvjete? je li to reprezentacija države, naroda, nacije..? bi li Kurdi i Romi trebali imati reprezentacije koje su dio FIFA iako nemaju državu? treba li Engleze, Škote, Velšane i sjev.Irce spojiti u jednu jer su jedna država? nema univerzalnog odgovora i pravila, složena i komplicirana tema i uvijek će biti razloga za i protiv, od slučaja do slučaja, na razini naroda/države isto kao i pojedinca.

netko je već gore spomenuo razliku Sammir - Belinho i s tim se lako mogu složiti. nikad ne bih poželio da se bilo kojoj našoj reprezentaciji dogodi nešto kao što su napravili u Katru kad su bili domaćini rukometnog SP prije 10 godina pa se napucali strancima gdje je nekima to bila čak treća(!!) reprezentacija za koju su nastupili. ali da nekom djetetu koje je odraslo u Hrvatskoj i želi ju predstavljati kažemo - oprosti, ali ti tu ne pripadaš... ja osobno to ne mogu kao što bih to mogao za nekog nogometnog profesionalca koji je slučajno tu završio (kao što je bio Sammir ili čak Mierez koji se u tom kontekstu znao spominjati jer mu je jedna prabaka ili netko porijeklom iz Hrvatske). jednako tako mi je bedasto loviti klince po Argentini jer im je jedan predak prije 100 godina tamo emigrirao iz Gospića pa bi baš mogao postati naš državljanin jer eto, tamo bi bio tek trideseto najbolje krilo, a kod nas bi bio u najbolja tri.
    ali ako su te mama i tata doma u Santiagu, Perthu ili Bambergu odgajali da si Hrvat i nosiš naše boje, želiš to i dovoljno si dobar, po mom sudu imaš jednako pravo igrati za reprezentaciju Hrvatske kao i Rafael Gomes, Nemanja ili Arijan koji su tu odrasli i govore istim narječjem kao Štefek iz Đurmanca, Stipe iz Zemunika, Stipa iz Valpova ili koriste isti sleng kao Stjepan iz Stenjevca.

naravno, to ne znači da je moje razmišljanje jedino ispravno. samo mislim da isključivost rijetko donosi nešto dobroga i da trebamo svaki slučaj promatrati individualno.
  • Tvrdica McTvrdi
    2.5k
    ali nisi obrazložio zašto se u kontekstu sportskog natjecanja to treba uzimati u obzir?Sajla

Fair enough, to nisam obrazložio jer nije bila ni primarna svrha komentara, više nadopuna na prošču stranicu gdje se komentiralo tko kaj misli i osjeća o tome je li mali Hrvat ili ne, tko je koliko doprinio, Eduardo, Sammir itd itd

bi li Kurdi i Romi trebali imati reprezentacije koje su dio FIFA iako nemaju državu?Sajla

To je pitanje za Fifu. Palestinci imaju reprezentaciju, jesu li država?
    nema univerzalnog odgovora i pravila, složena i komplicirana tema i uvijek će biti razloga za i protiv, od slučaja do slučaja, na razini naroda/države isto kao i pojedinca.Sajla

Ovo se slažem.
    samo mislim da isključivost rijetko donosi nešto dobroga i da trebamo svaki slučaj promatrati individualno.Sajla

Zapravo se sve mogu složiti pa sad da ne repliciram i širim dalje :smile:
  • Dzoni
    2.2k

Ne postoji savršen 'Kulturnation' i 'Staatsnation', kao što ne postoji ni savršeno lijeva ili desna ideologija, uvijek postoje utjecaji jednoga u drugom i obrnuto. Uostalom, zar je realno očekivati da zbig definicije jednog ili nekolicine osoba se mora krojiti budućnost kulture, politike države i sl. Sve je to jako promjenjivo, kao što se moglo vidjeti kroz povijest tko je sve živio na našim prostorima. Vrlo nepotrebna rasprava oko 16 godišnjeg klinca koji se savršeno uklopio u svoju novu domovinu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.