• Chempers
    808
    Znači "raspala" Lokomotiva 3. nakon 4 kola :lol:

Liga je stvarno krš i odron, veliki krš i odron. Pravu snagu tovara smo vidjeli protiv Dinamo Cityja, još jedan razlog zašto treba pričekati i s ocjenom naše momčadi, nismo još igrali protiv polu dobre ekipe.

Što se tiče titule, da, ali šetnja čisto sumnjam da će biti. Skupit će tovari dosta više bodova nego prošle godine mislim.
  • GeneralNapoleon
    1.9k

Kolega je vec objasnio vecinu toga. Pa cu pokusat jos nadodat nesto.

Kolko je meni jasno taj xG se kalkulira tako da se gleda ogromna kolicina istih situacija neovisno o igracu i onda po tome izracuna koliko cesto je ta prilika zavrsila golom. I po meni je to, makar sigurno isto imala mane, izuzetna dobra metoda.

Valjda je najlogicnije gledat neki prosijek ako govorimo o velikim prilikama. Velika prilika je onda kad od vecine igraca mozes ocekivat da ce zakucat. I jedino mjerodavno zato moze biti situacija u kojoj se igrac nalazi, a ne kako na kraju zavrsi akcija, da bi se okarakteriziralo nesto kao velika prilika.

Nadalje bih jos dodao dvije stvari u vezi nadprosjecnih igraca.

Kao prvo samo zato sto neli igraci cesce izvlace iz tezih situacija vise nego sto to radi prosijek i dalje ne znaci da to rade tolko cesto da bi se moglo nazvat zicerom. Brojcani primjer je dao opet kolega sa Juninhom. Koji je mozda i najbolji izvodac slobodnih pa je sansa da zabije gol opet samo nekih 5%, sto bi znacilo da treba 20 slobodnih da zabije jedan. Mislim da cemo se svi slozit da ako iz 20 prilika zabijes jednu da to nisu velike prilike.

Kao drugo je i neposteno prema tim vanserijskim igracima te prilike karakterizirat kao velike samo zato sto su nadprosjecni igraci. Jer bas to sto iz slabijih situacija izvlace vise ih cini vanserijskim. Ako je to velike prilika Belje onda je Beljo "los" jer je fulao zicer. Ako to nije velika prilika onda je ekstra kvalitetan jer je iz nicega skoro zabio.

Naravno da statistika ne pokazuje sve, kao primjer kolege sa odbijancima. Na xGu ne mozes izkalkulirat korist dalekometnih pokusaja za odbijance. S druge strane ti odbijanci imaju opet svoj xG tako da dalekometni sut koji nije velika prilika nikada moze stvoriti odbijanac koji je, sto se ne vidi.

Zato se naravno nikad ne treba oslanjat iskljucivo na statistiku. Ali mislim da te statistike imaju i veliku korist. I opet ako ih zelis "shvatit" ne smijes gledat po tome kako je situacija zavrsila vec moras gledat situaciju za sebe.
  • rokikaciga
    4.9k
    Ukratko xG daje informaciju koliko golova se ocekuje iz odredenog udarca...i to je vrijednost za prosjecnog napadaca u toj odredenoj ligi..uzima u obzir i golmana.

Tako da ako je kumulativni xG u jednoj sezoni nekog napadaca 13. Od prosjecnog HNL napadaca se ocekuje da zabije 13 golova u sezoni.

Da stavis Haalanda u te iste situacije on bi u HNLu zabio vjerojatno 20 golova na tih istih ocekivanih 13 golova.

Da stavis Traorea iz Osijeka u te iste situacije on bi vjerojatno zabio 2-3 gola.

Tako da je to dosta dobar indikator kakav je igrac golgeter, a kad se ude dublje u analitiku vidi se i iz kojih situacija je igrac bolji od prosjeka a gdje je losiji. I to se moze jako lijepo iskoristiti za napredak napadaca...ali moras imat jaku analiticku sluzbu za to.

xG je xG neovisno o ligi. Penal ima xG 0.75 ako se ne varam. I on je uvijek isti neovisno radi li se o HNL utakmici, Ligi prvaka ili desetom rangu Skotskog nogometa.

Inace ima i xGagainst i to se koristi za golmane. xGagainst prevented, expected i slicno moze bit dost dobra baza za procjenu golmana
  • NORTE
    18.8k
    Zanimljiv tekst koji špekulira kako će izgledati Rijeka nakon prodajeTvrdica McTvrdi

"Sljedeći Moris Valinčić treba ići izravno u Rijeku, a ne preko Istre 1961 u Dinamo. Novi Ante Crnac bi trebao iz Slaven Belupa s 19 godina ići u Rijeku, a ne za milijun eura u poljski Rakow pa za 11 milijuna u Norwich. Rijeka bi trebala biti prirodan izbor za Adriana Jagušića ili Lovru Zvonareka… Postati jednako poželjna meta za mlade igrače kao što je to Dinamo, a imati financijska sredstva za ostvariti takve transfere."
  • GeneralNapoleon
    1.9k

Ukoliko ovi stvarno uloze u Rijeku sa takvim planom ce sigurno postat najveci konkurent za mlade igrace. Ali s druge strane se u tom tekstu predstavlja kao da ce se njih pitati. A meni se to cini nemoguce.

Vjerojatno nece moci nudit bolje uvjete od nas, a u tom slucaju ce vjerojatno 95% igraca za koje smo zainteresirani mi i oni izabrati nas. Tak da bi ocekivao da ce nas jedino gurat da jos bolje radimo skauting i omladinsku skolu. Ali da ce sada imat primat na talente kako tekst predstavlja mi se cini doslovce nemoguce.
  • jedan u nizu
    15.1k

Ahaa, ja sam mislio da komentiras njihov (igraci) ne-odlazak torcidi :lol:
  • Krizy
    60.7k
    6-7 forumaša je hvalilo Omerovića, pisali da će biti ponajbolje krilo u ovoj sezoni i da bi im bilo drago vidjeti ga u Dinamu.

Tad sam se samo nasmijao, jer je lik jedan od najlošijih igrača s velikom minutažom u ligi.

Evo prve četiri utakmice:
    Screenshot-20250825-124324-Sofascore.pngScreenshot-20250825-124343-Sofascore.pngScreenshot-20250825-124357-Sofascore.pngScreenshot-20250825-124406-Sofascore.png
  • vjeko1701
    17.9k
    87 izgubljenih posjeda u 4 utakmice

17 centaršuta od kojih 0 točno

Ozbiljna statistika
  • db-izbjeglica
    18.2k
    omerović je užasan igrač....to što mu se tu i tamo nešto zalomi ne može zamaskirati činjenicu da je lik strašno neodgovoran i bez ikakve igračke inteligencije.

slika.png

pogledajte trenutak u kojem on ima apsolutnu kontrolu nad loptom, pogledajte opcije koje ima....
    on je sekundu nakon ovog popušio loptu i osijek je primio gol.
  • FazeN
    1.6k
    Ovog ce na ljecnickom magarad slagati kao puzzlePacho

Vjerovao ili ne prošao je evo liječnički, odmah sam se tebe sjetio i tvog komentara :lol: :lol:
  • Goncalo Santos
    483
    "Ne samo da je prosao, nego nas uvjeravaju iz Splita da je igrac u vrhunskom stanju, puca od zdravlja i jedva ceka prikljuciti se momcadi u pohodu na titulu" ~ neki portal uskoro vjerojatno...
  • FazeN
    1.6k
    :lol: :lol: danas imaju slobodan dan od treninga, ali sutra garantiram da će biti 107 objava kao što si rekao, njihovih slika kako su u treningu i spremni 100% :rofl:
  • rokikaciga
    4.9k
    "bez grama masti"

SN za mjesec dana "puknuo misic"
  • ElDorado
    5.6k
    Kaj mislite u kakvom kurcu je lik kad je morao doći u Hajdug na 10x manju plaću. Ili ima maničnu depresiju ili su ga krivo informirali ili je ipak dobio nešto na Braču
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet