• Infinity
    19.1k
    UEFA ne da razmislja o toj opciji, UEFA je tu opciju ukinula prije par godina.
  • Kami
    14

Budući sam na godišnjem pa imam viška vremena, a tvoja ideja je probudila znatiželju i kod mene dao sam si truda i napravio sam potove sa dodanim nacionalnim koeficijentima. Baza je znači gore navedena projekcija potova za ovu sezonu. Može se reći da promjene u potovima nisu tako drastične, a u potu 3 i potu 4 bi se i dalje nalazili klubovi iz liga petice kaj si ti istaknuo kao problem.

POT 1

Roma
    Porto
    Feyenoord
    Lille
    Glasgow Rangers
    Betis
    Aston Villa
    Dinamo Zagreb
    Braga

Aston Villa i Braga bi ušli u pot 1, a ispali bi Shakhtar i Red Bull tako da bi nominalno pot 1 bio jači. Mi bi se čak zadržali u tom potu.

POT2

Lyon
    Shakhtar
    Fenerbache
    RB Salzburg
    PAOK
    Viktoria Plzen
    Freiburg
    Maccabi Tel-Aviv
    Ferencvarosi

U pot 2 bi upao Freiburg iz pota 3, a ispali Young Boysi uz već navedenu promjenu da Aston Villa i Braga idu u pot 1, a Shakhtar i Red Bull zauzimaju njihovo mjesto u potu 2. Po meni je to neznatno slabije.

POT 3

Young Boys
    Basel
    Anderlecht
    Midtjylland
    Bologna
    Legia
    Slovan
    Qarabag
    Nice

Nica i Bologna bi iz pota 4 prešli u pot 3, ali bi Nottingham pao u pot 4. Young Boys bi zauzeo mjesto Freiburga. Na osnovu tih promjena pot 3 bi bio nešto jači.

POT 4

Stuttgart
    Dynamo Kiev
    Steaua
    Lech Poznan
    Nottingham Forrest
    Genk
    Celta Vigo
    Servette
    Go Ahead Eagles

Zbog nepostojećeg klupskog koeficijenta Nottingham bi pao u pot 4, a Celta Vigo nebi mrdnula iz pota 4, a Stuttgart ima slab klupski koeficijent i nebi skupio dovoljno bodova za prelazak u pot 3. Umjesto 4 kluba iz liga petice bilo bi ih 3. Moglo bi se zaključiti da to i nije neka drastična promjena.

Ja bi rekao da je ove sezone situacija i podosta specifična jer su se u EL kvalificirali klubovi iz liga petice sa slabijim koeficijentima pa im dodatak nacionalnog koeficijenta ne donosi previše. Trebalo bi analizirati prošlu sezonu i popratiti iduće sezone pa bi se dao donesti neki kvalitetniji zaključak. Budući da je UEFA to maknula iz obračuna koeficijenta nema nekog prevelikog smisla to raditi jer vraćati to najvjerojatnije neće, ali sada je znatiželja bila prevelika. :)
  • Bosskovitz
    18.2k

Jako dobro. Znači ideja mi je išla u dobrom smjeru, ali očito samo pribrajanje nacionalnih koeficijenata klupskima nije dovoljno za neku značajniju promjenu.

Poanta svega je u tome da raspodjela klubova po potovima realnije predstavlja njihovu stvarnu snagu. Mi smo trenutno 4. klub po koeficijentu u EL, odmah iza Rome, Porta i Lillea, kaj bi nekom grubom logikom značilo i da smo barem otprilike u top 4 favorita za osvajanje. Istovremeno, od ostalih 12 klubova koji su osigurali igranje Europa lige njih 11 vrijedi više od nas - svi osim Go Ahead Eaglesa - i definitivno nismo ni blizu jedna od četiri najbolje momčadi u EL.
  • Nomad
    73
    Nije li ionako previse pogodovanja bogatijima? Vec i to da im se gratis dodjeljuje komad drzavnog koeficijenta, dok se neki za isti moraju krvavo izboriti, je puno. Ako je cilj osloboditi taoce velikih liga u kojima ne mogu do mjesta u uefa natjecanjima, dobili smo druge - taoce slabih liga koje ih vuku dolje. Isto tako mozemo napraviti i logican korak dalje pa neka i sudjelovanje u tim natjecanjima predstavlja pravu snagu klubova - i dobili smo superligu. Ne, hvala
  • Crni86
    13.3k
    da li je to pogodovanje bogatima po pitanju skupina?

Ionako igras sa 2 ekipe iz svakog pota (za tu ekipu kojoj dodajes bodove ne bi to previse znacilo) to moze biti dobro samo za sve ostale da jedan stutgart ne zavrsi u 4. potu pa onda netko igra sa ekipom prekom 100 milja eura iz 4. pota dok netko drugi moze igrat protiv slovana ili rijeke npr. koji su isto tako zavrsili u 4. potu
  • Nomad
    73
    To je sad stvar zdrijeba. Nikad nece biti savrsen i apsolutno pravedan, pa ce tako netko na svjetskom prvenstvu iz prvog pota izvuci Katar a drugi Argentinu.

Iz situacije gdje imamo relativno visoki koeficijent odjednom nam takve stvari odgovaraju, a ne tako davno dok smo grebali po dnu potova i dok su koeficijenti imali vecu ulogu u zdrijebu redom bi spominjali majku uefi zasto jedan Nottingham u boljem potu i sa laksim zdrijebom.

I da, ne zanima me koliko milja eura vrijedi koji klub, zavrijedi bodove kao svi ostali. Za razliku od klubova iz malih liga koji se tesko odnosno nikako ne bi mogli otrgnuti od utega lige, razni Stuttgarti, Bologne i Tottenhami imaju sve u svojim rukama, redovito se plasiraj i osvajaj bodove i bit ces u gornjim potovima.

Kad bi se isti princip dodavanja drz.koeficijenta primjenio i na kvalifikacije i bacio nas par pretkola unazad odjednom nam ne bi bio tako "posten".
  • scooniepenn
    5.3k

Mislim da je ovaj sustav kod određivanja koeficijenata klubova te u skladu s time pozicioniranje unutar potova puno pošteniji od onog koji je ranije bio na snazi. Je li Dinamo kriv što dolazi iz Hrvatske iz koje se drugi klub već godinama ne plasira u skupine? Je li Dinamo kriv što gotovo sam puni nacionalni koeficijent? Argument da je Bologni ili Stuttgartu teže ostvariti plasman u Europa ligu iz Italije stoji, ali hoćemo li onda predložiti da Dinamo od TV prava dobiva ekvivalent onoga što dobivaju Stuttgart ili Bologna u svojim ligama i startne vrijednosne gabarite kod transferiranja koji idu ruku pod ruku činjenice da igraš u Bundesligi ili Serie A. Argument vrijednosti momčadi na Transfermarktu nije do kraja realan meritum, jer vrijednost uvelike ovisi i o ligi iz koje dolaziš. Ova ista ekipa koju trenutno imamo u Belgiji bi vrijedila najmanje 80 do 90 milja, a u Nizozemskoj 120 do 130 milja. Nema idealne opcije, ali za mene je ova puno poštenija za uspješne klubove "zarobljene u okvire slabijih liga".
  • Bosskovitz
    18.2k

Zapravo, stvar je poštenijeg rasporeda natjecanja koji bi odgovarao svima, uključujući nas. Sada se klubovi raspoređuju u četiri jakosna pota, odnosno ideja je da u prvom bude 9 najboljih, u drugom sljedećih 9 i tako do zadnjeg pa da svaki klub igra s dva kluba iz redova 9 najboljih, dva kluba iz redova 10-18 mjesta, dva kluba iz redova 19-27 mjesta i dva kluba iz redova 28-36 mjesta. Ipak, trenutno ti možeš izvući po dva kluba iz svakog jakosnog pota, ali svi mogu biti iz top 12-ak realno najboljih klubova u natjecanju - a svi smo na istoj tablici i svima se jednako broje bodovi, i tebi koji si iz četvrtog pota izvukao Bolognu i Stuttgart i meni koji sam izvukao Pafos i Lech.

Pravednijom raspodjelom klubova u potove samo dobivaš pravednije rasporede za klubove, a to natjecanje čini poštenijim i atraktivnijim. Nema tu pogodovanja nikome.
  • Nomad
    73

Upravo o tome pricam.. po cemu su to "jaci klubovi"? Po ligi iz koje dolaze i TM vrijednosti? Pa taj isti Stuttgart je jedna Zvezda rasparala prije pola godine.

Mozemo raspravljati koji je klub subjektivno bolji od drugoga, no srecom u nogometu imamo objektivne kriterije gdje se to dokazuje. Mozda nam se razlikuje poimanje znacenja rijeci "posteno", ja preferiram ostaviti subjektivne procjene i bodovanja sportovima poput sinkroniziranog plivanja, dok u nogometu zelim staromodnu utakmicu po utakmicu, bod po bod, kao jedini kriterij.
  • Bosskovitz
    18.2k
    Upravo o tome pricam.. po cemu su to "jaci klubovi"?Nomad

Po čemu bilo koji klub percipiraš jačim od drugog? Zašto smatraš da je PSG jači klub od Opatije, kad nikada nisu igrali jedan protiv drugog?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.