• masacusec
    5.8k
    Samo ću ovo ostavit ovdje: https://www.znacenje-imena.com/diongaTeDZG

Ak je suditi po ovoj onomastici, beljo će biti ko bočkaj...
  • IvanS
    344
    Dobrodošao Dion, sretno u plavom (9) dresu!
  • Dani Olmić
    1.8k
    Welcome Dion! :fire:
  • Mali Zeus
    18.7k

U svojoj prvoj izjavi nakon što je predstavljen kao Dinamov trener Fabio Cannavaro najavio je agresivniji i brži Dinamo, s više presinga i napadanja prostora. Prije je Nenad Bjelica na svom predstavljanju rekao da ne želi nogomet u kojem se do suparničkog gola dolazi s 50 dodavanja, nego da je njegova vizija Dinama brzi napad i da on uvijek od svojih napadača traži direktnost. Otprilike sličnu stvar je rekao i Sergej Jakirović, ali i Igor Bišćan. Svaki od njih je obećavao brzi, agresivni i okomiti Dinamo.

Nijedan od trenera nije ispunio obećanje.

Dinamo je mijenjao ljude na klupi, ali taktički okvir igre ostajao je isti. HNL utakmice su se svodile na cirkulaciju lopte preko Josipa Mišića, pozicijske napade koji su za cilj imali otključati prostor ispred suparničkih obrana kako bi se u završnicu ušlo proigravanjem iz tih međulinijskih zona. Do brzog i agresivnog Dinama nije dolazilo, ali ne zato što su Cannavaro, Bjelica, Jakirović i Bišćan neznalice koje nisu znale izgraditi takvu igru, nego zato što za brz i okomit nogomet trebaju brzi i okomiti igrači. A nakon što je Mislav Oršić otišao u Englesku, Dinamo više nije imao takvu figuru.

Bruno Petković je u tom periodu nakon Oršićeva odlaska bio daleko najbolji Dinamov igrač. Dominirao je u duelima u kojima bi većina drugih igrača samo izgubila loptu, njegova igra kad je bio leđima okrenut prema suparničkom golu bila je nužna karika u prijelazu iz postavljenog napada u završnicu jer njegovi su suigrači bez toga morali ići u širinu, a Dinamo je daleko najlakše lomio suparničke obrane onda kad se mogao osloniti na Petkovićeve minijature u međuprostoru.

Bio je hibrid desetke i devetke, križanac baletana i teškaša s pregledom umjetnika te je svaki trener živio od Petkovićeve inspiracije. Ali isto tako, Petković je sa sobom nosio ograničenja. Koliko god je bio genijalan s loptom u nogama i koliko god je znao izvući rješenje iz rukava, toliko je s njim u napadu bilo nemoguće graditi igru koja će se temeljiti na presingu i napadanju prostora, a nikad nije imao ni onaj klasični golgeterski instinkt u kaznenom prostoru.

Mario Kovačević na svom je predstavljanju najavio Dinamo koji će igrati moderno, brzo i napadački, baš kao što su napravili i njegovi prethodnici. Međutim, Kovačević ima značajno veće šanse za ispunjavanje svog obećanja s predstavljanja jer ima drugačiju situaciju od one kakvu su imali Cannavaro, Bjelica, Jakirović i Bišćan. Ne nužno bolju, ali definitivno drugačiju.

S Beljom se mijenja fokus Dinamova napada
    Mandat Zvonimira Bobana na čelu kluba započeo je tako što je raskinuo suradnju s Petkovićem. Plava devetka imala je ugovor na još godinu dana, ali Boban je dogovorio sporazumni raskid i fokus je prebacio na dovođenje novog napadača. Izbor je pao na Diona Drenu Belju, a Dinamo je za njega Augsburgu dao četiri milijuna eura koji se kroz bonuse mogu pretvoriti u čak sedam i pol milijuna.

Međutim, Beljo nije kapitalno pojačanje samo iz financijskog aspekta priče. Dinamo je s njim dobio brzog, agresivnog i okomitog napadača koji se ne spušta prema lopti nego napada dubinu, a to prvi korak prema brzom, agresivnom i okomitom Dinamu kakav su zazivali Kovačević, ali i svi njegovi prethodnici.

Dinamo je s Petkovićem imao fokalnu točku napada. Dovoljno je bilo poslati ga na travnjak i cijela je momčad znala kome treba donijeti loptu, koga gledati i od koga očekivati kreaciju. S Beljom se to mijenja i fokus napada se okreće prema prostoru iza suparničke zadnje linije, a težište kreacije povlači se dublje u vezni red.

Beljina najveća kvaliteta je napadanje prostora; ima odličnu brzinu i eksplozivan prvi korak, pogotovo kad se u obzir uzme činjenica da je visok čak 195 centimetara, a ima i jako dobar tajming utrčavanja. Petković je svojim suigračima otvarao kanale između suparničkih stopera i bekova, što je Oršić perfektno koristio, a Beljo te kanale iskorištava.

Zapravo, logično je da i Beljo bude u fokusu Dinamovih napada, ali na drugačiji način nego je to do sada bio običaj. Petković je loptu tražio u noge, a Beljo svojom kretanjem zapravo kreira igru bez dodira s loptom. Gonzalo Villar morat će preuzeti dio Petkovićevih zadataka u proigravanjima, krila će svojim ulascima morati popunjavati međuprostore, ali Dinamo s Beljom dobiva dimenziju koja mu je do sada često nedostajala.

Najbolja ilustracija njegova stila igre je kvalifikacijska utakmica protiv Walesa iz listopada 2023., jedna od dviju koje je Beljo upisao u reprezentativnom dresu.

Tada je Petković bio izvan kadra, Zlatko Dalić je u prvoj postavi na travnjak poslao Petra Musu kao centralnog napadača, ali već je na poluvremenu u igru ušao Beljo. Za 45 minuta imao je samo 13 dodira s loptom i svega šest točnih dodavanja, ali zato je imao pet udaraca prema suparničkim vratima. Nije zabio; pogodio je vratnicu i promašio dvije velike prilike, a Hrvatska je na kraju izgubila, ali Beljo je tada demonstrirao koliko je opasan u suparničkom kaznenom prostoru i koliko dobro može koristiti prostor iza suparničke zadnje linije, čak i onda kad je postavljena relativno nisko.

Za brzi nogomet trebaju brzi igrači
    Na kraju krajeva, za napadača je najbitnije da ulazi u šanse.

Beljo je prošle sezone za Rapid odigrao 29 utakmica u austrijskoj Bundesligi i zabio 10 golova. Imao je 2,6 udaraca po utakmici i promašio 16 velikih prilika, ali zato je u Konferencijskoj ligi zabio pet golova u samo 848 minuta, uključujući ključne golove za ulazak u četvrtfinale. Kad se napadač konstantno nalazi u dobrim situacijama, samo je pitanje vremena kad će početi trpati, a Beljo je u svim svojim klubovima pokazao da može redovito ulaziti u šanse. Usto ima vrlo čistu tehniku udarca bez nepotrebnih koraka, s osjećajem za prvi dodir i poziciju lopte u odnosu na tijelo, što mu omogućava brzo namještanje na udarac.

Treba dodati da je Beljo u Rapidu pod Robertom Klaussom prilično unaprijedio i igru leđima prema golu te razigravanje suigrača. Nije baš postao Petković, ali mogao je zadržati okomito dodavanje, okrenuti se i razigrati suigrače. Treba napomenuti — pogotovo u kontekstu toga što Dinamo još uvijek radi na dovođenju Ramóna Miereza — da je Rapid veći dio sezone igrao u sustavu 4-2-2-2 s dvojicom napadača i da Beljo može kombinirati s partnerom.

Međutim, to su bonusi koji su sekundarni. Dinamo je prvenstveno želio napraviti prijelaz prema bržem i okomitijem nogometu u kojem napadač neće prilaziti po loptu nego će napadati dubinu, a Beljo je takav igrač. On mijenja ritam momčadi, daje joj brzinu u napadu i otvara sasvim drugačije opcije u završnici u odnosu na Petkovića.

Dinamo je potrošio ozbiljan novac kako bi doveo Belju, ali to je bilo nužno ulaganje za promjenu stila. Za igranje brzog nogometa potrebni su brzi igrači, a Dinamo u Belji napokon ima takvog napadača i profil kakav je prednjoj liniji nedostajao otkako je Oršić otišao u Englesku.

Petković je bio ključan da bi se do kraja iskoristilo tog Oršića i godinama je radio ono što napadač treba raditi: stvarao razliku na travnjaku. Sad je vrijeme da Beljo popuni Petkovićeve kopačke i da on stvara toliku razliku.

Ali da to radi na svoj način.
  • Majki2111
    4k
    Hvala majstore :heart:
  • Teofil Kateran
    2.9k
    Jel se zna na koliko godina je potpisao?
  • IvanS
    344
    Odličan komentar, svaka čast!
  • Filip85
    338
    Inače ne kupujem dresove sa imenima, ali u njegovom slučaju ću napraviti iznimku. Sa 23 godine iz Lige petice inzistirati na povratku u Dinamo, dok neki liju lažne suze prije odlaska, je za duboki naklon ! :strong:
  • IvanS
    344
    He he, jel moguće? Profilna napravljena od iste slike, samo kod mene izrezano malo više pozadine... U svakom slučaju, lajk. :up:
  • gaTeDZG
    1.8k
    Na Sofi jutros stajalo da ugovor istječe krajem 07/2027.
  • Dzoni
    1.7k
    Već se dosta puta govorilo da se to tek kasnije ažurira
  • skener
    5.1k
    Mogu i ja slobodno reći, konačno! Dugo je trajao proces prelaska, sretan sam što sam ovdje i što mogu početi trenirati. Bilo je dosta teško, više psihički nego fizički. Ja sam pozitivac, trudio sam se što manje razmišljati o tome. Odluku sam dočekao u Augsburgu, u hotelskoj sobi. Bila je utakmica taj dan. Tad me nazvao menadžer i rekao da je gotovo - kazao je u uvodu Beljo.

Jeste li rekli klubu da želite samo u Dinamo?

- Istina je. Odluka je pala početkom prijelaznog roka. U razgovoru sa svojim ljudima to sam dogovorio. To sam odlučio i ostao pri toj odluci do samog kraja. Izgleda da je bilo suđeno. U par navrata bilo je blizu, ali nikada se nisu svi uvjeti mogli poklopiti. Sad je sve sjelo na svoje mjesto.

Koliko ste bolji igrač sada nego kada ste odlazili iz Osijeka?
    Ne bih govorio o postocima, ali stekao sam određeno iskustvo. Igrao sam vani gdje je nogomet drukčiji nego u Hrvatskoj. Unaprijedio sam trkačke kapacitete i igru u defenzivnoj fazi, tako da sam sigurno bolji igrač nego što sam bio. Jako sam ambiciozan i motiviran. Želim igrati za trofeje, u Augsburgu to nije bilo moguće. U Dinamu se uvijek boriš za naslov, a tu je i europski nogomet koji želim igrati.

Je li Svjetsko prvenstvo bilo dodatna motivacija?

- Sigurno sam bliže hrvatskoj reprezentaciji dok sam ovdje i to je jedan od razloga zašto sam došao.

Kakvi su prvi dojmovi?

- U srijedu sam prvi put bio u Plavom salonu i stvarno je poseban osjećaj. Gradi se jedna dobra priča oko Dinama i vrlo rado ću biti dio toga.

Koliko ste pratili promjene u momčadi?

- Kako sam rano odlučio doći u Dinamo, sve sam pratio od početka. Dosta je novih igrača stiglo i rezultati na pripremama su očekivani s obzirom na sve promjene. Treba vremena da se igrači priviknu na novog trenera i klub...

Prošle sezone zabili ste 19 golova. Možete li ove sezone i više?

- Vjerujem da mogu. Nikad ne govorim javno o ciljevima, ali svjestan sam svojih kvaliteta. Dat ću sve od sebe.

Koliko je “težak” dres s brojem devet?

- Osjećam pozitivnu tremu. Osjete se pritisak i očekivanja, ali vjerujem da će to nestati čim počnu treninzi. Kad izađem na travnjak, sve to padne u drugi plan.

Hoćete li debitirati već u subotu?

- Još nisam razgovarao s trenerom i kondicijskim timom. Zadnjih par dana nisam trenirao u Augsburgu zbog svega što se događalo oko transfera. Moguće je da zaigram već u subotu.

Prvo kolo, Osijek, gostovanje na Opus Areni.

- Sigurno posebna utakmica za mene. Igrao sam u Osijeku i moram priznati da su me tamo dočekali raširenih ruku. Osjećao sam se kao kod kuće. Imam velik respekt prema njima, ali trenutno sam igrač Dinama i želim ondje ostvariti pobjedu.

Kako je vratiti se u Zagreb?

- Kad dođem ovdje, u park Maksimir, kad prošetam, osjetim nešto posebno oko srca. Vani nije bilo tako. Ovo je posebna emocija i to je nešto što osjećam iznutra. Neopisivo.

Postoji mogućnost da će konkurenciju u napadu pojačati Ramón Miérez.

- Imam izuzetan respekt prema tom igraču i jako je dobra osoba. Igrali smo zajedno jedno vrijeme u Osijeku kao napadački dvojac i dobro smo funkcionirali. Jako kvalitetan igrač i vjerujem da može pomoći svakome u HNL-u - zaključio je Belj
  • tp1997
    1.7k
    Odličan Vicin članak, ali credit where credit's due, i Miho Topić je odradio vrhunsku analizu po pitanju Beljine uloge u Dinamu, što god nekad o njemu mislili
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.