• gaTeDZG
    834
    Cestom dugova, bez obraza i srama.
  • Toni90d
    1.5k

Ukupno : 30.194.235 €

Temeljni kapital je oko 36.000.000€

Kako UEFA gleda na klubove koji godinama skupljaju minus? Je li nije bila neka priča da ako se 3 godine zaradom radi minus, dobije zabrana nastupa u Europskim natjecanjima?
  • NORTE
    14.8k
    vjerojatno damage control pred financijsko izvješćeOmake

Upravo tako, intervju na njihovoj televiziji pažljivo isplaniran za zadnji mogući tren.
  • IvanKupres
    43
    Kakvih 10 milja minusa? Tesko friziranje. Otkud im ostalih 30 milijuna prihoda? Bez ijednog transfera, bez Europe. Da imaju 20 milja od prodaje ulaznice, robe i sponzora, i dalje nije dovoljno. Ne kuzim jednostavno.
  • NitkoBitan
    25.3k
    I opet "dižu" cijenu igrača sa izjavom da moraju prodavatiToni90d

Treba Zajeca drzat podalje od kamera i novina da i on ne bubne nesto u smislu da moramo prodat Baturinu da bi prezivjeli.
  • rioda
    8k
    Kakvih 10 milja minusa? Tesko friziranje. Otkud im ostalih 30 milijuna prihoda? Bez ijednog transfera, bez Europe. Da imaju 20 milja od prodaje ulaznice, robe i sponzora, i dalje nije dovoljno. Ne kuzim jednostavno.IvanKupres

Vušković... :joke:
  • Pacho
    487
    Nisam upoznat s detaljima FFP-a pa jel moze netko tko se kuzi objasniti kako je moguce da je ovo dozvoljeno?
  • Plava stijena
    396
    Veli Bukovac da je akumulirani gubitak cca 47 milja €. Dobavljači, banke i vjerovnici očito dobili instrukcije da im ne smiju sjest na račun. Inače temeljni kapital šdd-a je 36 milja €. Dokle oni mogu ovako?
  • Jaro
    9.7k
    Nisam upoznat s detaljima FFP-a pa jel moze netko tko se kuzi objasniti kako je moguce da je ovo dozvoljeno?Pacho

ChatGPT kaze:

Kratak pregled FFP pravila:

UEFA je 2022. uvela nova pravila koja zamjenjuju stari "break-even" model. Novi sustav se temelji na tri stupa:

1. Urednost plaćanja (No Overdue Payments) – klub ne smije kasniti s plaćanjem prema drugim klubovima, igračima, poreznoj upravi itd.

2. Stabilnost (Football Earnings Rule) – novi oblik "break-even" pravila.

3. Ograničenje troškova na momčad (Squad Cost Rule) – od 2023. trošak na prvu momčad (plaće, transferi, agenti) mora biti:

90% prihoda u 2023.

80% prihoda u 2024.

70% prihoda u 2025. i dalje.

---

Fokus: Football Earnings Rule

Prema novim pravilima, klub može imati akumulirani trogodišnji minus od najviše 60 milijuna eura, pod uvjetom da gubitak pokrivaju vlasnici (equity funding). Inače je dozvoljeno do 5 milijuna €.

Za izračun se ne uzimaju svi gubici – izuzimaju se ulaganja u infrastrukturu, omladinski pogon, žensku ekipu itd. Ali ako pretpostavimo da se ovo gore odnosi na ukupne čiste gubitke, stvari stoje ovako:

Preračun trogodišnjeg razdoblja:

Razdoblje 2022–2024 (najnovije trogodišnje razdoblje):

2022: -944.000 €

2023: -11.840.000 €

2024: -10.700.000 €

Ukupno: -23.484.000 €

To bi u načelu bilo u granicama dopuštenog, ako su svi ti gubici pokriveni od strane vlasnika (equity funding). Međutim, ako nisu, klub je u velikom riziku od sankcija.
  • Pacho
    487
    Da, i ja sam bas u meduvremenu pitao chat gpt. Ne znam kakvog smisla da taj limit od 60M eura bude isti za PSG i za NK Jarun ako sam dobro skuzio :grin:
  • ElDorado
    3.1k
    Ako je akumulirani gubitak 30 mil pa oni su u dugovima do guše. Ne razumijem samo kako to pokrivaju? Jel ih grad fila? Ili su u kreditima? Kome su sve duzni? Ovo je gotovo skandalozno.
  • Brusa
    2.8k
    " lako " ti je kad si dužan, ako vjerovnici ne traže naplatu.
    U problemima si ako/kad zatraže naplatu.

A temeljni kapital je svejdno koliko je, 1 euro ili milijarda eura, to nema nikakve veze s tim .
  • Omake
    7.2k
    Nadam se da je Dario Zahora radio s Hajdukom u zadnjih par godina.
  • NKDZ86
    3.5k
    Stari moj, toliko su u minusu, ukupno 30 mil e, strašno..
  • Enco
    200

Dobraaa. :lol:
    Mislim da je njemu tamo zabranjenoj prići
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.