• Mathiasovi Chageri
    4.6k
    Molio bi primjer takve utakmice.vlatkomarkovic

Da se samo ubacim, ova teza da svaki događaj koji će napuniti 35.000 ljudi će napuniti i 50.000 je po meni apsolutno kriva.

Evo dat ću ti banalan primjer. Dinamo - Real Madrid s Cristianom Ronaldom u naponu snage. Na stadionu je bilo 27.738. Znači događaj je napunio 27.000 ljudi ali nije 35.000, a bome niti 50.000. Hoćemo ići dalje? Dinamo - Benfica u osmini Europske lige, možda jedna od najvećih koju je Dinamo igrao u zadnjih par desetljeća: 29.704. Znači, ako nategnemo da smo napunili 30.000, nismo niti ispunili puni kapacitet, ne bi niti 50.000.

U oba ta slučaja, tvoja teza da ako nije 50.000, onda se možemo spustiti na 25.000 jer ti nije jasno otkud "random broj od 35.000" bi značila da bi na obje ove utakmice par tisuća ljudi ostalo van stadiona, kao npr. i na Manchester Cityju (29.385) te iste sezone. Uzeo sam samo utakmice sa Maksimira s funkcionalnim istokom. Možemo ići i dalje u prošlost pa reći da bi na Ajaxima, Auxerrima i još par utakmica stadion od 25.000 bio premalen dok bi onaj od 35.000 bio taman, 50.000 pretjeran.

Jedina utakmica na Maksimiru koja je napunila 35.000 ljudi, a napunila bi 50.000 u nekakvom idealnom scenariju je Hrvatska - Srbija 2013 zbog hypea. Zbog jedne utakmice u 20 godina se ne gradi stadion, a sigurno ne zbog dva koncerta u 20 godina u regiji koja ima puno popularnije koncertne (Budimpešta, Beč, Milan, Munchen) ili festivalske (Sziget u Budimpešti, EXIT u Novom Sadu, pa čak i Untold u Cluju) destinacije.

Stadion od 35.000 sa eventualno dva-tri reda tribina koje se mogu proširiti pa da naraste do 38.000 ako za to kroz neki period od 15 godina bude potrebno je idealan za Dinamove potrebe i grad u kojem se klub nalazi. Megalomanija nas je jednom i dovela u ove probleme koje imamo, a da ne govorim da je razlika gradnje stadiona od 35 i 50 tisuća u desetcima milijuna.
  • rupke
    122

da se kod nas vode tom logikom, stadion bi imao 8.000 mjesta a soping centar 120.000m2
  • vlatkomarkovic
    760
    Evo dat ću ti banalan primjer. Dinamo - Real Madrid s Cristianom Ronaldom u naponu snage. Na stadionu je bilo 27.738.Mathiasovi Chageri

https://www.espn.co.uk/football/match/_/gameId/331198/real-madrid-dinamo-zagreb - 35847 gledatelja, ako se ne varam to je full kapacitet

https://www.google.com/amp/s/www.index.hr/amp/sport/clanak/dinamo-rasprodao-sve-pakete-za-ligu-prvaka-rezultat-protiv-reala-ne-moze-biti-los/571688.aspx

.
    Manchester Cityju (29.385) te iste sezone.Mathiasovi Chageri

Ako se ne varam vremenska prognoza je bila da će padati ko da sutra ne postoji, ali karte su bile rasprodane.

Dinamo - Benfica u osmini Europske lige, možda jedna od najvećih koju je Dinamo igrao u zadnjih par desetljeća: 29.704.Mathiasovi Chageri

https://gnkdinamo.hr/hr/vijesti/clanak/rasprodane-sve-ulaznice-za-dinamo---benfica

Sve se prodalo.

To što klubovi našeg ranga iz puno većih gradova imaju te kapacitete nema veze jel?mali M

Koji? Nemoj samo pisati one klubove koji imaju drugi veci stadion u gradu koji aktiviraju za utakmice najveće potražnje.

Znači ponavljam moja teorija je ili 25 ili 50, može 45, može i 35 prosirivo do 45. Al evo neka izađe studija pa neka demantira. Ja tu serem da serem i vadim proizvoljno brojke, ali poprilično sam siguran da su i oni proizvoljnom odabrali ovu brojku od 35 ili na temelju onog projekta Otta Barica.
  • vlatkomarkovic
    760
    Kod nas se studije prilagodjavaju unaprijed dogovorenim kapacitetima a vani se kapaciteti odredjuju po odradjenim studijama :)Neron53

Da, to je to. Kao što i vidimo po infrastrukturi.
  • SAS1987
    16.9k
    Inspiriran odlaskom na kultnu Mestallu sam razmišljao o budućem Maksimiru i o koju smjer će se razviti. Još jedan "stadion njemačkog tipa" ili možemo izgraditi stadion koji bi na nek način postao kultni stadion? Freiburg Arena ili Dinamova La Bombonera, Mestalla, San Siro, nešto kultno te prepoznatljivo s arhitekturnim značenjem. Nemojte me krivo shvaćati, ja bih bio presretan da imamo copy paste Freiburg arene ali to je prilika i za grad Zagreb i za Dinamo da naprave landmark.

Na najstrmijoj tribini Mestalle, "istok gore" sam pričao s jednim polu pijanim navijačem Valencije koji je pola tekme rukom udarao po metalnoj reklami i pričao mi da se još uvijek nada da neće nikada završiti novi stadion, jer je on sada na vrhu stadiona ali je toliko blizu igraća da kad on udara po svojoj metalnoj reklami da zna da ga igraći čuju, a na novom stadionu ga neće, jer će biti predaleko.

Zato je važno da su i navijači u posljednjim redovima što bliže terenu, a to znači što veliki naklon tribine. Zato bi volio da ak se već gradi stadion na dva nivoa, da su i donji, a pogotovo gornji nivo toliko strmi da si doslovno iznad igraća. Možda to zvuči opasno i nepraktički, pogotovo za djecu i starije, ali sa "rails" u svakom redu se povećava sigurnost i ugođaj jer je komforno kad sjediš, da se nasloniš rukama. I svakako je takva tribina sigurnija od zapada gore.

Gornji nivo Mestalle, naklon od 44
    39236009944_16856b175a_b.jpg

Možda nije sve 100% točno ali za usporedbu:

* Santiago Bernabeu, posljednji nivo 39
    * Stadion Osasune, 40 zapad, istok možda cak 45
    * Camp Nou, prvi nivo 18, drugi nivo 30, treći nivo 37
    * San Siro, prvi nivo 29, drugi nivo 35, treći nivo 40
    * Juventus, prvi nivo 29, drugi nivo 37
    * Betis, treći nivo 39
    * La Bombonera, prvi nivo 25, drugi nivo 36, treći nivo 46
    * Emirates, treći nivo 32
    * Allianz Arena, treći nivo 35

Sad, koje je najbolje rješenje za klub koji je poznat po jakoj atmosferi će (nadam se) znati arhitekti ali bi volio da dobijemo kompaktno, kreativno zdanje sa strmim tribinama. Možda neka kombinacija Juventus arene i El Sadara.

Juventus:
    juve-jpeg.4392621

El Sadar
    o0gNQWP.jpeg

Još to, kod Freiburg Arene (i više manje svih sličnih stadiona) mi jako smeta onaj zid uz navijačku tribinu i nadam se da će pronaći rješenje koje barem minimizira taj problem

• Rile
    63
    Novi Tottenhamov stafion im ok riješen prelazak s jedne razine navijačke tribine na dvije razine istoka/zapada.
  • NitkoBitan
    25.1k
    Mislim da takav tip prijelaza poprilicno skupo izade. Ima tih caka sto se tice arhitektire koje produzavaju rok i poskupljuju cijenu.
  • BBB Uskoplje
    35
    Meni se svida navijacka tribina Dynamo Dresden. Ali mene muci gdje objesiiti veliki udarni ako smo odmah iza gola :)
  • LA BOMBA
    20
    Po mom mišljenju najbolje rješenje bi bio stadion poput Estadio Gran Parque Central gdje ima ogromna navijačka tribina a sa strane imaš VIP lože. Kapacitet 38.000.

FQvs5gTX0ActKQm?format=jpg&name=medium

Najbolje kod tog stadiona je da navijačka tribina baš dođe do izražaja i dominira stadionom.

Pogledajte kako jebeno taj stadion izgleda na utakmicama. Na 6:00 se dobro vidi kako odlično izpada ogromna navijačka tribina sa velikim transparentom baš pored terena.

• Neron53
    1.4k

Prema ovom stadionu je Maksimir i u ovom stanju ljepotan :)
  • mali M
    7.3k
    Meni je ovo grozno i nadam se da nitko ne razmišlja u ovom smjeru... Em OPET nenatkriven, opet razdvojene tribine, opet dvoetažna navijačka tribina, a i ove staklene šta su već lože ili šta već, izgledaju katastrofa kao da su nakeljili tribine na neke poslovne zgrade... Ma užas...
  • LA BOMBA
    20

Lože su legendarne, to ima i Bombonera.

la-bombonera.jpg
  • mali M
    7.3k
    možda da ponovim pa će biti jasnije "meni je ovo grozno i nadam se da nitko ne razmišlja u ovom smjeru.".

Lože su legendarne, to ima i BomboneraLA BOMBA

I Maksimir je legendaran pa je grozan...i samo pucaš ove nenatkrivene južnoameričke stadione gdje nemaju ni upola klimu kao mi, čemu takve bedaste usporedbe nikad neću razumjeti
  • LA BOMBA
    20

U Buenos Airesu ima više kiše godišnje nego u Zagrebu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.