• NitkoBitan
    25.1k
    Briljiras i na drugim temama... Stadion se gradi prvenstveno za Dinamo a ne za jedan veliki koncert u 5 godina.
  • vlatkomarkovic
    760

Hvala ti, drago mi je što me pratiš :heart: . To ti je tako u životu kada imaš znanja na više područja pa možeš imati jake argumente na više tema. Jednostavna ti je matematika, ne postoji utakmica Dinama koja bi napunila 35 000, a ne bi 50 000.

Modus (vriiednost koja se najcesce pojavljuje u skupu podataka, ak ne znas kaj je modus, a mislim da ne znas s obzirom na tvoj odgovor), kao i aritmeticki prosjek, ali modus je tu bitniji, će nam biti best case scenario oko 18000 - 19000. Po toj logici, ako je stadion samo za Dinamo nama treba 25 000 max, da nam je isplativo barem djelomično pokriti ekstreme unutar jedne sezone i kao pokriće za potencijalni porast modusa kroz godine što svi želimo.

S obzirom da stadion ipak financiraju grad i država, mislim da se stadion gradi najviše za Dinamo, ali i da planiraju od njega imati i dosta koristi za druge stvari što nisu nužno samo koncerti; festivali, sajmovi, humanitarni događaji, cermonije za šta često i služe stadioni vani. No ono što je tu najbitnije je činjenica da od tih utakmica i drugih evenata, 99% onih kojih bi napunilo 35 000 bi napunilo i 50 000. A s obzirom da kada gradiš svaka extra stolica je svaki put jeftinija jednostavno se isplati ići na 50 000 umjesto na 35 000. U slucaju da ne želiš pokriti extrem onda idi na 25 000. Ova brojka od 35 000 jednostavno nema smisla.

Btw još uvijek čekam odgovor na ono od neki dan... :victory:
  • Patak
    3.3k
    Vidim da optimista ne nedostaje. Ja kao pesimist, očekujem da će se sagraditi Kranjča od 11k, a sve ostalo je na dugom štapu. Dovoljno je da mediji krenu s kampanjom što će nam dva stadiona koji koštaju kao pelješki most, da ovi na jugu krenu sa propagandom ako njima onda i nama, da bude neka recesija ili da se ratni bubnjevi iz Ukrajine malo približe nama da neki političar na vlasti kaže e čujte nije sad vrijeme za još jedan stadion od 150 milijuna eura, evo sagradili smo Vam ovaj za 11k, za nogomet će biti dosta i doviđenja. Ne bi izgubio ni jedan glas na izborima zbog toga. Vjerojatno bi i dobio koji.

To mi se čini puno vjerojatnije nego da će se javnim novcem sagraditi unutar par godina dva stadiona, jedan od 11k i drugi od 50k.
  • SAS1987
    16.9k
    Stadion se gradi prvenstveno za Dinamo a ne za jedan veliki koncert u 5 godina.NitkoBitan

Nemoj zaboraviti potencijalno finale KL ili EL :lol:
  • prefontaine
    1.6k
    Treba napravit stadion za minimalno 50.000 mjesta, a onda klub barem jednom mjesečno organizira Thompsonov koncert, win win situacija
  • NitkoBitan
    25.1k
    To ti je tako u životu kada imaš znanja na više područja pa možeš imati jake argumente na više tema.vlatkomarkovic

Inace je poznato kako se zaista pametni ljudi javno hvale kako su pametni. Blago glupima!

Jednostavna ti je matematika, ne postoji utakmica Dinama koja bi napunila 35 000, a ne bi 50 000.

Modus (vriiednost koja se najcesce pojavljuje u skupu podataka, ak ne znas kaj je modus, a mislim da ne znas s obzirom na tvoj odgovor), kao i aritmeticki prosjek, ali modus je tu bitniji, će nam biti best case scenario oko 18000 - 19000. Po toj logici, ako je stadion samo za Dinamo nama treba 25 000 max, da nam je isplativo barem djelomično pokriti ekstreme unutar jedne sezone i kao pokriće za potencijalni porast modusa kroz godine što svi želimo.
    vlatkomarkovic

Ne znam zasto si se u svojoj jednostavnoj matematici zaustavio na modu i prosjeku, daj nam reci nesto malo o sumnjivim i ozbiljnim izdvojenicama, medijanu, prognostickim modelima, interkvartilnim rasponima... sve se to gleda kod modeliranja kapaciteta novog stadiona, budi nas melem za usi.

A ovo da ne postoji utakmica koja bi napunila 35 tisuca mjesta s ujedno ne bi 50 tisuca mjesta necu komentirat, logika koje bi se posramili i najveci grcki filozofi.

S obzirom da stadion ipak financiraju grad i država, mislim da se stadion gradi najviše za Dinamo, ali i da planiraju od njega imati i dosta koristi za druge stvari što nisu nužno samo koncerti; festivali, sajmovi, humanitarni događaji, cermonije za šta često i služe stadioni vanivlatkomarkovic

Tako je, jer 99% toga ne stane na stadion od 35 tisuca sjedecih mjesta + stajanje na terenu. Opce je poznato da svjetski glazbenici obozavaju Hrvatsku i Zagreb te izbjegavaju gradove u blizini poput Beca, Budimpeste pa i Beograda. Velicina stadiona je stvarno bitan faktor, kao da ne preferiraju neku livadu na koju stane ljudi koliko im srce zazeli. Faktori poput broja stanovnika, zivotnog standarda i nekih preferencija stanovnista su tu manje bitni, dajte im stadion, sa puno mjesta!

A s obzirom da kada gradiš svaka extra stolica je svaki put jeftinija jednostavno se isplati ići na 50 000 umjesto na 35 000vlatkomarkovic

Tako ja pametnice, sto veci stadion i sto vise mjesta to veci popust na kolicinu po trosku sjedalice :rofl:

Jedan dogadaj sa 50 tisuca ljudi u 5 godina ce apsolutno isplatit gradnju dodatnih 15 tisuca izgradenih mjesta. Troskovi odrzavanja vecih stadiona nisu veci jel? Daj nam malo jos te jednostavne profitabilne matematike. Koliko bi se tih masovnih dogadaja trebalo odrzat da pokrije trosak "dodatne" gradnje?

Ma ne da mi se vise ovom ogranicenom liku ista objasnjavat, ako ima netko volje i energije...
  • DrawTube
    6.7k
    Jedva čekam finale konferencijske Olimpiakos Fenerbahce na našem stadionu od 70 000 mjesta, nadam se da će imat i mogućnost proširenja na 90 000 da možemo ugostit svjetsko prvenstvo
  • NitkoBitan
    25.1k
    Kaj si se zaustavio na tome, 130 tisuca mjesta da izgradimo najveci stadion na svijetu! Uvijek ce Thompson navratit ak nitko drugi nece.
  • vlatkomarkovic
    760
    daj nam reci nesto malo o sumnjivim i ozbiljnim izdvojenicama, medijanu, prognostickim modelima...NitkoBitan

Nisam čuo da itko koristi pojam izdvojenica nego outlier, ali ok.

Tako je, jer 99% toga ne stane na stadion od 35 tisuca sjedecih mjesta + stajanje na terenu. Opce je poznato da svjetski glazbenici obozavaju Hrvatsku i Zagreb te izbjegavaju gradove u blizini poput Beca, Budimpeste pa i Beograda. Velicina stadiona je stvarno bitan faktor, kao da ne preferiraju neku livadu na koju stane ljudi koliko im srce zazeli. Faktori poput broja stanovnika, zivotnog standarda i nekih preferencija stanovnista su tu manje bitni, dajte im stadion, sa puno mjesta!NitkoBitan

Pa napisao sam da je to puno kompleksnije od samog broja sljedećih mjesta na stadionu i imaš još faktora osim ovih, tipa logistika, trasa ture, koje područje se pokriva, kvaliteta i kvantiteta smještaja, itd. Ne znam zašto si zapeo samo s koncertima ima i drugih evenata kao što sam napisao.

A ovo da ne postoji utakmica koja bi napunila 35 tisuca mjesta s ujedno ne bi 50 tisuca mjesta necu komentirat,NitkoBitan

Molio bi primjer takve utakmice.

Tako ja pametnice, sto veci stadion i sto vise mjesta to veci popust na kolicinu po trosku sjedalice :rofl:

Jedan dogadaj sa 50 tisuca ljudi u 5 godina ce apsolutno isplatit gradnju dodatnih 15 tisuca izgradenih mjesta. Troskovi odrzavanja vecih stadiona nisu veci jel?
    NitkoBitan

Ne bi bio jedan događaj, ali bi ih bilo malo kao što sam napisao. Pa ne nećeš dobiti popust količinu, mislim kaj je najgore hoces, ali to sad nije bitno. Postoje neki fiksni troškovi kod gradnje stadiona kao i kod biločega drugoga. Što više stolica imaš, to ti je manji fiksni trošak po stolici. Također ekonomijom obujma ti se smanjuju neki troškovi. To je bazični pristup, troškovi održavanja bi narasli značajnije s time se slažem, ali to bi se pokrilo s nekoliko evenata gdje bi prodao 15000 karata viška. Naravno potrebno je dobro upravljanje.

Ma ne da mi se vise ovom ogranicenom liku ista objasnjavat, ako ima netko volje i energije..NitkoBitan

Idem sad neprocitati kako spada što je čovjek napisao, nešto našvrljati vjv uz pomoć Chatgtpa i onda završiti s argumentom ne da mi se više, time sam pobjedio u raspravi u koju sam se uvukao misleći da ću ga napokon pobijediti pametnim komentarom. :heart: :cheer:
  • jedan u nizu
    12.6k
    Ne znam zasto se misli da bi na stadion od 35k ljudi moglo doci samo 35k ljudi na koncert.

Zaoravljate da je najveci prostor na terenu.
    Jedan nogometni teren ima cca 6500 kvadrata, a nekim brzim guglanjem pise da na jedan kvadrat stane 4 ljudi (negdje i vise), dolazimo do brojke od 26 000 ljudi na terenu.
    Umanji jednu cetvrtinu za stage (ili manje) i dodes do 19 500 ljudi.
    Umanji i jednu manju tribinu iza stagea, i dodes do 25-28k ljudi na tribinama.

Ispadne ti 45-50k ljudi na koncertu na stadionu kapaciteta 35k :wink:
  • NitkoBitan
    25.1k
    Postoje neki fiksni troškovi kod gradnje stadiona kao i kod biločega drugoga. Što više stolica imaš, to ti je manji fiksni trošak po stolici. Također ekonomijom obujma ti se smanjuju neki troškovi.vlatkomarkovic

Stadionima vecim od 35-40 tisuca mjesta troskovi rastu eksponencijalno. Nije moja struka, ali to je spomenulo vec nekoliko ne bas bezveznih arhitekata.

nešto našvrljati vjv uz pomoć Chatgtpavlatkomarkovic

Covjece ti si komedija, ali ajde, drago mi je da suptilno priznajes neke stvari.
  • vlatkomarkovic
    760

Je, mislim izgubis u pravilu jednu tribinu za koncert zbog platforme izvođača ili ak imaju ko Ed onda sredinu terena, ali u čemu je caka. Veći stadion uvijek ima još tih XY više mjesta na tribinama. Ovi najveći glazbenici u pravilu kao mainspotove na turneje traže stadion od 50 000 mjesta kao rule of thumb, naravno da će prodati više karata zbog partera, ali to je njima rule of thumb. Naravno sada ti oko tih main spotova gradiš ostatak turneje i sada Zagreb, bez tog stadiona sigurno nemre biti main spot iako realno i s tim većim stadionom ne bi bio main spot. Kao što je na primjer Beč ili Budimpešta.

Ali ako recimo sada ću uzeti Taylor Swift jer ima trenutno najveću turneju na svijetu svih vremena, sebi stavi Beč ko main spot, a main spot prije toga ti je npr Istanbul, njoj se ispati npr. izrokati još 2-3 koncerta putem da se maksimizira turneja. Ona baš osobno ne jer ona napuni sve, ali sam je uzeo ko primjer. I sada gleda kako će joj oprema putovati i gdje može ugurati još par tih koncerata. Sada naravno Zagreb, ako bi imao stadion od 50 tisuca bi joj odmah bio atraktivan, ako nema može gledati prema Beogradu npr. Ili Sofiji ili Bukureštu kako joj je najisplativije doći do Beča iz Istanbula. Zato i Glasgow često ima jebene koncerte, a veći stadion bi uvijek bio + u tim trenucima iako ima tu XY faktora.

No opet ponavljam nisu samo koncerti ti koji pune stadione.
  • NitkoBitan
    25.1k
    No opet ponavljam nisu samo koncerti ti koji pune stadione.vlatkomarkovic

Nisu, po tebi bi stadion napunili i sajam Hrvatske obrtnicke komore te festival burgera.
  • vlatkomarkovic
    760
    Stadionima vecim od 35-40 tisuca mjesta troskovi rastu eksponencijalno.NitkoBitan

Ne rastu eksponencijalno, ali ne rastu ni linearno, sad sam se ja poslužio chatgtpijem da ovo provjerim, nije me sram priznati. Da narastu troškovi, ali ponavljam, ali racunaj da ćeš imati samo zbog Dinama i reprezentacije, ako ne odemo u pm. Između 8 i 12 utakmica s ispunjenim svim mjestima + nekoliko evenata više (uz dobro upravljanje) to ti je dovoljno da se pokrije razlika u troškovima između 35000 i 50000 gledatelja, a benefit toga je da više ljudi može doći. Znači ekonomski se pokriješ, a omogućio si više ljudi da može gledati Dinamo. Znači win - win. I kao što rekoh stadion je javni projekti, oni ne moraju biti održivi. Jer 35000 je ni vrit ni mimo, ako ti je toliko bitno održivost i trošak stolice, kao što sam napisao, najlogičnije je spustiti na 25000. To ti je dosta za Dinamo, a kog boli briga za sve ostalo. To sam odmah napisao kao valjanu varijantu.
  • jedan u nizu
    12.6k

Nije kolicina posjetitelja kljucna za dolazak imena, bitno je koliko agencije zele i u mogucnosti su privuci takve izvodace.
    Zagreb je dosta pao na europskoj mapi koncerata. Nekada su nam dolazila veca imena a onda je uslijedilo veliko zatisje. Situacija se malo popravila sa jednim Ed Sheeranom, pa cak i sad Thompsonom (iako je nemjerljiv jer je domaci).

Evi ti neki primjeri velikih bendova i gdje su nastupali.
    Rammstein - San sebastian - Estadio Anoeta - 39 313
    Rammstein - Klagenfurt - Worthersee stadium - 30 000
    Ed Sheeran - Oslo -Ullevaal stadium - 28 000
    Ed Sheeran - Zurich - Letzigrund stadium - 30 930
    Pearl Jam - Vienna - Wiener Stadthalle - 16 152
    Pearl Jam - Prague - O2 arena - 20 000
    Pearl Jam - Padova - Euganeo stadium - 32 420
    Bezbroj bendova - London - O2 arena - 20 000

Primjera bezbroj. Nije stvar samo kapaciteta.

Primjer je i arena u puli koja, ako se ne varam, za koncerte prima 7 000 ljudi, a dolazili su Foo Fightersi, Dua Lipa, Jason Derulo. Takva mjesta ne nude velike kapacitete, vec privlace ljude samim prostorom i posebnoscu.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.