• Laugreano
    3.7k
    Ja nisam vidio ni jedan clanak di se Branco spominje.
    @vlatkomarkovic mozes li staviti link?
  • El Madrigal
    194
    Poanta je da bi na novim izborima, po trenutnom Statutu, sadašnja vlast tj. sadašnji IO birao 35 skupštinara što bi im opet osiguralo većinu. Dakle, dok ne dobijemo novi Statut, trenutna vlast je, u praksi, nesmjenjiva.The Undertaker

Vec sam pisao o tome. Demokracija nije ako birači izabiru 25/60 članova Skupštine, koja je po Statutu najvažnije tijelo, a dosadašnji IO njih 35. Tako se stalno u krug mogu vrtjeti jedni te isti ljudi.

Moj prijedlog što se tih stavaka u Statutu tiče je sljedeći: Ova ekipa MORA odraditi svoj četverogodišnji mandat, a onda na kraju u tu istu Skupštinu izabrati svojih 35 ljudi pa čim prođu izbori donijeti novi Statut koji će biti demokratski (jer će onda proljecari imati veliku vecinu), za razliku od ove stavke o izborima, koja to definitivno nije. Izbor treba biti 60% : 40% u korist članova izabranih na izborima!
  • jedan u nizu
    12.3k
    oj prijedlog što se tih stavaka u Statutu tiče je sljedeći: Ova ekipa MORA odraditi svoj četverogodišnji mandat, a onda na kraju u tu istu Skupštinu izabrati svojih 35 ljudi pa čim prođu izbori donijeti novi Statut koji će biti demokratski (jer će onda proljecari imati veliku vecinu), za razliku od ove stavke o izborima, koja to definitivno nije. Izbor treba biti 60% : 40% u korist članova izabranih na izborima!El Madrigal

Ja sam siguran da ce se to dogoditi najkasnije tada.
    I ranije ako se bude sigurno da postoji vecina da se taj statut promijeni
  • Brusa
    2.4k
    Izbor treba biti 60% : 40% u korist članova izabranih na izborima!El Madrigal

Izbor treba biti 100% u korist članova izabranih na izborima...
  • The Undertaker
    7.2k
    Treba (da ne kažem mora) biti ranije. Kao prvo, treba izraditi novi Statut i staviti ga u javnu (za članove) raspravu. Po meni, osnovna dilema je da li ići na princip da se, kao sad, bira Skupština pa ona bira Predsjednika i IO ili da se odmah na izborima bira Predsjednik sa svojim Upravnim (izvršnim) odborom i svojim timom. Kad riješe tu dilemu, ostatak Statuta je relativno formalna stvar. Ovako površno, ja sam za ovu drugu opciju (a mislim da će biti prva) ali bih volio čuti raspravu o prednostima i manama i jednog i drugog modela pa onda odlučiti.
    Tek kad se definira novi Statut mogu se početi planirati izbori.
  • Laugreano
    3.7k
    Moze link gdje se spominje Branco?
  • Laugreano
    3.7k
    Ma i mislio sam da izmislja.
  • Bosskovitz
    15.5k
    Statut će se sigurno mijenjati najkasnije nakon sljedećih izbora, ako to ne bude moguće prije, i klub će se sigurno više demokratizirati jer je aktualno rješenje svakako prijelazno, nikako trajno.

Kada se tome pristupi, to će biti vrlo ozbiljno i neće biti nešto što se kreira iza zatvorenih vrata bez ičijeg uplitanja jer je Statut puno više od toga tko koga i kako bira. Članski klub je kompleksno tijelo, s jedne strane kao mala, demokratska država koja treba držati do transparentnosti, demokratičnosti i ograničenja mogućnost nečije samovlasti i uzurpacije; a s druge strane je istovremeno poslovni subjekt na tržištu od kojeg se očekuju stabilnost, trajnost, kontinuitet upravljanja i povjerenje.

Te dva aspekta često su sukobljena i trebat će tu pronaći najbolji omjer jednog i drugog.
  • miro
    6k
    Statut će se sigurno mijenjati najkasnije nakon sljedećih izbora, ako to ne bude moguće prije, i klub će se sigurno više demokratizirati jer je aktualno rješenje svakako prijelazno, nikako trajno.Bosskovitz

Čekaj, statut će se mijenjati tek za 3 do 7 godina? Iz kojeg razloga?
  • Papastrumf
    14.8k

Ne, Statut će se mijenjati najkasnije za 3 godine, a razlog je objašnjen nekoliko puta. Ne znam otkud si ti došao na 7!?
  • Bosskovitz
    15.5k
    Čekaj, statut će se mijenjati tek za 3 do 7 godina? Iz kojeg razloga?miro

Nisam to rekao, rekao sam "najkasnije nakon sljedećih izbora" jer će vjerojatno najkasnije tada (pretpostavljam, kao i mnogi) postojati potrebna većina u Skupštini da bi se Statut mogao mijenjati. Ako će ona postojati i prije, možda će se mijenjati i prije - nemojmo zaboraviti da za promjenu Statuta treba osjetno veća većina od one koju Dinamovo proljeće ima u Skupštini.

Ja ne vidim problem u tome da se Statut promijeni i prije tih izbora te da se na njih izađe po novom Statutu, ali to ovisi o operativnoj izvedivosti - odnosno postoji li u Skupštini dovoljno ruku za tu izmjenu ili ne.
  • miro
    6k
    PIše nakon sljedećih izbora, što znači za 3 godine, a izbori iza toga su za još 4 godine, na to sam mislio.
  • El Madrigal
    194
    Slažem se. Mislio sam minimalno na 60:40
  • The Undertaker
    7.2k
    Nije mi jasno ovo oko potrebne većine za izmjenu Statuta. Izbore saziva, ako se ne varam, isključivo Predsjednik kluba i oni mogu biti kad god se trenutno vladajući dogovore tj. ne mora se čekati 3 godine. Ti izbori mogu biti ili po postojećem ili po novom Statutu. Za članove Skupštine koji su izabrani kroz drugu izbornu jedinicu je, u najmanju ruku, svejedno ili čak i bolje izaći na izbore po novom Statutu za koji očekujemo da će biti demokratskiji i gdje će imati više šanse za ponovni reizbor. Za članove Skupštine (i trenutno vladajuće) koji su izabrani kroz prvu izbornu jedinicu je bolje izaći na izbore po trenutno važećem Statutu jer bi, realno, osvojili sve ili veliku većinu mandata u Skupštini.
    Jel dobro kontam?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.