• Haza
    5.3k
    Mlinarska ulica se asfaltira pola godine, tako da ajmo biti realni, tko može vjerovati na riječ Senfu da će gradnja početi početkom godine. Ja jedino očekujem neko dobro opravdanje. Nadam se naravno suprotnom, ali, iskustvo govori drugačije...
  • Patak
    2.9k
    Prosjek je preko 11000 ali medijan nije. To je za ovu sezon na malom uzorku, za prošlu je prosjek 9k, a medijan 6k. Prosjek se digne zbog par utakmica s Hajdukom i Rijekom, za većinu utakmica je 5-6k dovoljno. Ili ovako, posjetu veća od 20k, imaš jednu utakmicu godišnje u HNL, posjetu veću od 13k imaš četiri pet.

Ako stane "pravi" stadion od 30k u okvire Kranjče treba možda vidjeti koliko bi to došlo više novaca i završiti priču sa stadionom. Jer dva stadiona u Zagrebu, jedan od 11k, drugi od 30k za 100 milijuna eura za svega par utakmica godišnje se javnim novcem neće graditi. Sve će ovisiti o privatnom investitoru..
  • Bosskovitz
    12.4k
    Prosjek je preko 11000 ali medijan nije.Patak

Ne, medijan je 10.800. Ne mijenja puno poantu, pogotovo jer ti polaziš od pretpostavke da je broj ljudi na stadionu relativno fiksna kategorija neovisno o infrastrukturi, sportskim uspjesima, marketingu, radu s navijačima i slično. A ta pretpostavka je pogrešna.

Glavne boljke sadašnjeg Maksimira su:

• nenatkrivenost, zbog čega broj prodanih ulaznica uvelike ovisi o vremenskim prilikama. Koliko? Pa evo na utakmici s Goricom bilo je 60% više ljudi nego na utakmici s Istrom, na utakmici sa Šibenikom gotovo 100% više - ponajviše zbog vremenske prognoze. Postoje metode kojima se može doći do "kišnog koeficijenta", odnosno prema kojima možemo ugrubo zaključiti koliko kišno vrijeme utječe na posjetu, ali ja sam uvjeren da bismo samo s krovom i ničim drugim imali barem 20-30% veću posjetu.
    • loši uvjeti zbog kojih je matchday experience takav kakav je: WC-i su montažni i ovakvi i onakvi, prostor za neko okupljanje navijača unutar prostora stadiona je ograničen i slučajan, broj lokacija za F&B je limitiran prostorom, sjedalice su zmazane, prolaz između redova je premali... da uopće ne potežemo priču zaštitnih mreža iznad naših glava, punih komada betona koji otpadaju sa stadiona.

Ima tu još milijun drugih stvari, ali ove dvije će sigurno biti popravljene već s preseljenjem na Kranjču, a definitivno s preseljenjem na novi Maksimir. I sigurno će pozitivno utjecati na posjetu stadiona - tu ne govorim o hype effectu novog stadiona, nego o dugoročnom osiguranju normalnih uvjeta.

Da skratim predugu priču: stadion se ne gradi za to kakve su bile brojke gledatelja za vrijeme dok je klub bio taoc kriminalne klike na poluraspadajućem stadionu, nego za realne procjene posjete utakmica jednog zdravog i uspješnog Dinama u budućnosti na normalnom i funkcionalnom stadionu.
  • Patak
    2.9k
    Pa ja sam napisao da medijan nije preko 11k, što i nije ako je 10.800. S ovim svim drugim se slažem što si napisao. Ali jučer kad su postavljene one slike sa mapsa, zanima me koliki maksimalni kapacitet stadiona se može napraviti u Kranjči? Jel to oko 30-35k koliko bi bilo dovoljno Dinamu? I koliko bi to koštalo?

Lokacija nije idealna zbog parkinga, sentimenta, ali što ako se završi Kranjča za 11k, i umjesto da sve krene s Maxom, sve stane jer nema privatnih investitora koji bi gradili pod tim uvjetima a nitko više neće dati ni kune javnih novaca jer je dosta jedan stadion.

Moglo bi se dogoditi da na kraju Lokomotiva ima adekvatan stadion od 11k u Kranjči a Dinamo nema jer mu je premali.
  • Bosskovitz
    12.4k
    Ali jučer kad su postavljene one slike sa mapsa, zanima me koliki maksimalni kapacitet stadiona se može napraviti u Kranjči? Jel to oko 30-35k koliko bi bilo dovoljno Dinamu? I koliko bi to koštalo?Patak

Potpuno je nebitno jer se to neće graditi, gradit će se stadion sa cca 11.000 mjesta.

što ako se završi Kranjča za 11k, i umjesto da sve krene s Maxom, sve stane jer nema privatnih investitora koji bi gradili pod tim uvjetima a nitko više neće dati ni kune javnih novaca jer je dosta jedan stadion.Patak

Neće se dogoditi. Izgradit će se oba stadiona.
  • dinamo u srcu
    1.7k
    Lokacija nije idealna zbog parkinga, sentimenta, ali što ako se završi Kranjča za 11k, i umjesto da sve krene s Maxom, sve stane jer nema privatnih investitora koji bi gradili pod tim uvjetima a nitko više neće dati ni kune javnih novaca jer je dosta jedan stadionPatak

Moje misljenje je da ce se Maksimir sigurno izgradit jer je on kao takav prevelika i preznacajna investicija drzavi da se njega ne izgradi ili da stane i stoji ne rjeseno. Pogotovo ako se izgradi Kranjceviceva prvo.
  • Patak
    2.9k
    Pa ja vidim da ste oko Maxa optimistični, i ne znam na temelju čega temeljite taj optimizam. Grad neće izgraditi dva stadiona nije to jedina infrastruktura koju bi grad trebao graditi bez obzira na vlast, nisu svi građani navijači ili da prate nogomet. Država isto tako neće uložiti u drugi stadion bez da uloži i u ostale gradove a to opet neće pogotovo jer svi ostali i imaju već stadione. Kažem, sve ovisi o privatnom investitoru, a to mi je na jako tankom ledu, tj, mislim da ga nema.

Ili ovako, zašto se išlo prvo Kranjča, pa onda Max? Zašto nisu išle paralelno te dvije stvari barem do toga da se vidi ima li privatni investitor za Max ili nema.

Da se to odradilo na vrijeme, a vremena je bilo na pretek, onda bi se moglo odlučiti ovako
    1. Privatni investitor postoji - ide se na Krajnjču od 11k, Max na koliko treba već za Dinamo
    2. Privatni investitor nije pronađen - ajmo onda napraviti Krajnjču po mjeri Dinama.

Ovako dok pitanje privatnog investitora sa 100 milja u planu za Max nije riješeno, Kranjča od 11k bi mogla biti ogroman teret i odgoditi novi Max za daljnjih 20 godina.
  • Bosskovitz
    12.4k
    nisu svi građani navijači ili da prate nogomet.Patak

Ovo je besmislen argument. Ne vozimo se ni svi tramvajima, ne idemo svi u kazališta, ne posjećujemo svi ni muzeje, ne idemo svi na Sljeme, ne sjedimo svi na klupicama u parku, nemamo svi djecu da bi nam trebali vrtići... ako ćemo ići logikom da se iz javnih sredstava financira samo ono što koriste svi, onda ćemo financirati samo sudstvo, policiju, pravosuđe, vojsku i prometnu infrastrukturu.

Ne ide to tako. Postoje stvari koje u europskoj socijalnoj državi -a takve su sve - jedan glavni grad od 800-injak tisuća stanovnika mora imati: nacionalnu knjižnicu, opernu kuću, narodno kazalište, parkove za rekreaciju, javne bazene, nekoliko javnih muzeja, javni prijevoz... jedna od tih stvari je i funkcionalan stadion. To su stvari koje pridonose brendu grada i kvaliteti života u njemu, a investiranje u njih se ne procjenjuje samo kao klasični ROI.
  • Sajla
    5.4k
    planirani proračun za 2025. je skoro 2 i pol milijarde eura. para ima. prije par tjedana je TT bio u nekoj emisiji na radiju i izjavio za Maksimir "a ako ne postoji interes za privatnu investiciju, onda će ta investicija morati biti javna". Grad Zagreb ima novca za izgradnju stadiona u Maksimiru. primjer - sad se radi biciklistička staza od slovenske granice do Ivanića, otvorili su radove za dio staze uz Savu u Zagrebu, vrijednost radova je 7,6 milijuna eura bez PDV-a. takvih i sličnih stvari i troškova koji prolaze ispod radara je bezbroj. one jesu potrebne - a nisu svi biciklisti. samo trebamo vlast koja se neće bojati napraviti stadion, ako već nema privatnog interesa.
  • Patak
    2.9k
    Sve što navodiš je dobra teorija, ali u praksi mi nemamo funkcionalan stadion 30 godina, a to se može bez problema produljiti i na 50-60 godina jednom kad se izgradi Kranjčevićeva kao funkcionalan stadion ali nedekvatan Dinamovim potrebama.

Za kog se konkretno gradi Kranjčevićeva? Za Dinamo kao nositelja kvalitete nogometa ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj ne. I kao jedinog kluba u Zagrebu koji ima navijače. A niti za reprentaciju koja može igrati u ostalim gradovima koji imaju stadione.

Taj stadion će prvenstveno koristiti Lokomotiva, možda Rudeš, Kustošija i slični klubovi ovisno tko će se od njih dočepati prve lige. Kako su ti klubovi došli na red prije Dinama da se na njih potroši javni novac?

Budu rekli glazbenici, zadnja koncertna dvorana je izgrađena 1972 ili koje, a zadnji stadion 2026, čekajte malo sad da opet dođete na red. Budu rekli liječnici zadnja bolnica je izgrađena još za vrijeme cara Franje Josipa, čekajte malo na novi stadion treba prije dovršiti Sveučilišnu bolnicu, itd...
  • Haza
    5.3k
    Što se tiče izgradnje Maksimira, ja vam garantiram da postoji barem 5 velikih inozemnih tvrtki koji bi isti izgradilo svojom lovom, a zauzvrat Dinamu i repki dali besplatno korištenje, ako im grad dozvoli uz stadion gradnju hotela i šoping centra.
    Ako grad i država ne žele dati lovu, dovoljno je samo izmijeniti urbanistički plan.
    Dakle bit će opcija A ili B. Stadion će se izgraditi, pitanje je samo kada.
  • mali M
    5.6k
    Opet smo skrenuli s Kranjče al samo da kažem da i ja mislim da će se stadion napraviti ali je pitanje volje lokalne vlasti i to će biti to ..
  • Medvedgrad
    292
    Za cijenu novog stadiona u Kranjči, koliko tenkova možemo nabavit? Čisto da stavimo stvari u perspektivu.
  • deda
    33.7k
    Ako je najnovije generacije - jedan.
  • chago13
    16
    Samo je pitanje ko će ih vozit, senf ili anemični?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.