• Neron53
    809
    Nekoliko detetaka tisuca milijardi? :)
  • masacusec
    3.8k
    Problem je taj što razno razni menadžeri napune glavu igračima izmanipulirajući njihove zelene glave ad hoc prodajom. Mišljenja sam odnosno uvjerenja sam da je Baturini još minimalno godinu dana mjesto u Dinamu, jer uz visoku plaću koju ima, igra kontinuirano najjače europske lige, vječito je pod povećalom izbornika te ima približni status "najboljega" u momčadi Dinama što svakom igraču tepa, "gladeći mu jaja" na taj način.
    Mnogi svojim preranim odlaskom iz matičnih klubova izgore, izgube reprezentativni status vrludajući i lutajući kasnije po tko zna kakvim ligama.
  • Georg Koch
    4.8k
    Mišljenja sam odnosno uvjerenja sam da je Baturini još minimalno godinu dana mjesto u Dinamumasacusec

A realno nije. Budimo zadovoljni ako ostane zimski prijelazni rok (sto ocekujem) i ode na ljeto.
    Decko je stvarno presao razinu HNL-a, i vrijeme mu je za kvalitetan iskorak.
    Sad sta znaci kvalitetan iskorak ovisi o poimanju istog kod kako-koga.
    Za mene je to Leipzig i Bundesliga koja je idealna za njega i njegove karakteristike, klub koji je lansirao dosta igraca na vecu stepenicu, a pruzio im sve za razvoj.
    Bati nikada nije radio neke probleme (a teoretski je mogao i ljetos jer i ovdje smo citali one najgluplje teorije prilikom ponuda od Firence - kako je zaduzio klub).
    I tada sam pisao da nije zaduzio nista te da napokon podjemo cijeniti sami sebe.
    Ukoliko ovu sezonu nastavi u ovom ritmu, sto apsolutno ocekujem i to s jos vise napretka u igri pod Bjelkanom, nema nikakve realnosti da ga na ljeto forsiramo ostaviti i dalje ovdje te da odbijamo ponude cca 28 000 000.
    Decko je normalan, realan, stalo mu je do kluba i "zivi s njim", vidi mu se i emocija tako da, sto se mene tice nek nas povede jako u nastavak ove sezone, a onda nek si ostvari transfer u klub koji ce ga razviti u apsolutni top star, jer to je zasluzio svojim prezentacijama na terenu, a bome i karakterom i odnosu prema klubu i navijacima.
  • scooniepenn
    3.4k

Duže vremena o ovome razmišljam i ova konstatacija ubada u sridu. Najbolji primjer je poratni Shakhtar i prodaja Dovbyka za 70 milja. Klub ima nešto bolje europske rezultate od Dinama, ali ne previše, dolazi iz ratom pogođene zemlje, s podjednako kvalitetnom ligom i participacijom igrača u dosta slabijoj reprezentaciji nego što je Hrvatska, a u prosjeku prodaje za 20 posto bolje. Stvar je vrlo jednostavna. Ako prodaš Baturinu za 28, a Sučića za 20, onda ti Stojković jednog dana neće otići u PSV za 10 nego izvjesno u Monaco za barem 20. Rejting se gradi i s obzirom da Dinamove perjanice igraju u Ligi prvaka i hrvatskoj reprezentaciji činjenica da dolaze iz HNL-a je sekundarna jer ih se može vidjeti na višoj razini. S novom Upravom je idealna prilika da sami sebe počnemo više cijeniti pa će i nas i drugi tako valorizirati. Misli li netko da jedan Monaco ne može platiti 28 milja za Baturinu koji ih je razmontirao u izravnom dvoboju. Naravno da može, samo je pitanje zašto bi to napravili ako bi se mi zadovoljili s 21 i bonusima (hipotetski pričam naravno).
  • masacusec
    3.8k
    Opet ponavljam, dečko ima tek 21 godinu, i uzimajući u obzirom da je normalni skromni dečko, potrebno ga je stimulirati da ostane još koju godinu, jer ovdje ima sve preduvjete za realizaciju lukrativnog transfera...Stoga, ostanak još neko vrijeme jest win-win situacija. Pritom, ne povlačim paralelu s petkovićem.
  • serbus
    4.3k
    Samo treba vidjeti tko i kako prodaje i koliko dobije Shaktar, dinamo stvarno na račun...

Ja nekako vjerujem da će na dinamovom računu na kraju transfera Baturine ostati više novaca ako ga Zeko proda za 20 nego neki Mamić za 40.
  • scooniepenn
    3.4k
    Potpuno je nebitno i nepotrebno se uspoređivati s vremenima pod Mamićem, jer ta izvlačenja love i makinacije nitko normalan na zaziva. Poanta je sasvim druga, a tiče se inflacije i općenito iznosa transfera najboljih Dinamovih igrača koji se ne mijenjaju u zadnjih 15-ak godina. To je jedina stvar o kojoj treba povesti računa i koja je iz moje perspektive vitalna za veće prihode od transfera u budućnosti. Dakle, ne prodavati na prvu, već kad trenutak sazrije (odličan primjer za to je zadržavanje Sučića i Baturine ovo ljeto), i svakako početi sami sebe više cijeniti pa će jedan RBL, Monaco ili Tottenham znati da igrač ranga Baturine iz Dinama ne odlazi za manje od 28 do 30 plus postotak i bonusi, a igrač ranga Sučića za 20 plus postotak i bonusi. To je poanta cijele priče.
  • Daliban
    2k
    Ako netko ima volje neka provede poštenu analizu, ali osobno sam dojma da su cijene igrača već neko vrijeme u padu. Možda u prosjeku jednako, ali da igračima niže ili osrednje kvalitete i rejtinga cijena blago raste ili stagnira, a onima s vrha pada.

Nominalno cijene rastu i to se vidi na TM-u s procjenama od nekoliko stotina milijuna za raznorazne igrače, ali te cijene nitko ne plaća nego se igrači dovode po isteku ugovora. Sigurno da će tu i tamo dolaziti i do transfera, ali ne vidim to u budućnosti kao normalnu pojavu. Čak će i Chelsea usporiti sa svojom potrošnjom.

O odlasku Baturine direktno u velike klubove se baš zato i priča. Više nema tog interesa da se igrače dovodi preko međustepenica, top klubovi će radnije uzeti klince direktno po nižim cijenama nego plaćati Leipzigu, Brightonu i sličnima premije na lijepe oči. Mislim da cijeli taj prepodajni model s postocima budućih prodaja polako pada u vodu. I dalje će toga biti, ali ne više kao prije.

Najbolje vođeni klubovi na svijetu su vjerojatno Real, Spursi i CIty, nikakvim posebnim redoslijedom. Real i Spursi baš dugo u kontinuitetu.

Real već dugo svoje Brazilce dovodi direktno, Mbappea, Rudigera, Alabu su doveli po isteku ugovora. Gulera su doveli direktno iz Turske. Bellingham je iznimka, ali kod njega druge opcije nije bilo bez eventualnog čekanja isteka.

Spursi dovode klince direktno. Vušković, Bergvall, njihovi otočki klinci. Zašto bi dovodili klince posredstvom Brihtona kada i sami mogu uzeti Vuškovića direktno, a onda ga proslijediti razvojno na posudbu u Belgiju. Rade itsu stvar koju bi napravili i posrednički klubovi i preskaču plaćanje poreza na budale.

City je uvijek voljan trošiti i najveća je iznimka, iako su i oni krenuli putem value dealova ala Kova, Akanji, vraćanje Gundogana. Alvareza su svojevremeno uzeli direktno. Recentno, Savinho je došao putem njihove grupacije za povoljnu cijenu ispod realne.

Pritom, kada gledamo velike transfere (najveća imena) pod važećim ugovorom posljednjih godina, dosta njih odlazi ispod cijene. Masni transferi se uglavnom plaćaju između Premaša ili alternativno prilikom odlazaka na egzotične lokacije (Arapi su također manje potrošili ljetos) i od strane ambicioznih klubova koji su ipak nižeg rejtinga od same kreme pa su voljni preplatiti u nadi za iskorakom.

Vjerujem da je posredničko vrijeme gotovo. Veliki klubovi imaju ili vlastite filijale kroz svoje grupacije i preskaču posrednike ili radije uzimaju direktno pa šalju na plaćene posudbe u lige koje su se profilirale kao takve (Belgija, Nizozemska).

Svi agenti su komunicirali da je zadnje ljeto bilo atipično slabo, TV ugovori u najjačim ligama stagniraju. Mislim da taj aktivni posrednički model odumire i zamijenit će ga pasivno posredništvo.

Mislim i da je naš model prodaje s postocima na izdisaju. Ima smisla ako si mali klub pa prodaješ nekome za kikiriki, ali ako kao DInamo prodaješ nekome za iole ozbiljan novac, nećeš vidjeti puno od tih postotaka u budućnosti.

Također vidimo i jedan drugi mali trend, a to je da se razvojni klubovi dosta muče s nadomještanjem svojih stožernih igrača nakon prodaje. Vidimo to na primjerima Dinama, Ajaxa i Salzburga zadnjih par sezona, tri jako eminentna razvojna kluba.
  • Daliban
    2k
    Što se Šahtara tiče, planirali su prodati Sudakova za cijenu poput Mudrykove. Dečko je i dalje u Šahtaru, znači da cijenu nisu postigli.
  • Peškaman
    4.7k
    Vidimo to na primjerima Dinama, Ajaxa i Salzburga zadnjih par sezona, tri jako eminentna razvojna kluba.Daliban

Baš zato što su grupacije 'velikih' klubova počele gledati u 'bazene' iz kojih su tri nabrojana kluba crpila talente.
    Kupuju relativno jeftino,za njihove uvjete,i šalju u njihove razvojne klubove kao što si napisao.

Mišljenja sam da ćemo mi za Baturinu dobit max. 20-25 mil €.
  • Bosskovitz
    12.4k
    Mišljenja sam da ćemo mi za Baturinu dobit max. 20-25 mil €.Peškaman

Za Baturinu je zadnja ponuda, prema medijima, bila tek nešto ispod 20 milijuna. Ako on nastavi ovako dobro igrati, i to u LP i u repki, nije nerealno govoriti o 30-ak, više-manje.
  • Peškaman
    4.7k

Mislim da ako nastavi s ovako dobrim partijama da će i dalje cijena biti bliža 25 nego 30.
    Naravno,volio bih da griješim.
  • scooniepenn
    3.4k

Cijenu od 70 milja je poprilično teško ponoviti, ali ostaje za vidjeti za koliko će na kraju otići. Ako ode za cifru između 40 i 50 to će i dalje biti potvrda sve onoga o čemu sam ranije danas pisao.
  • Keyser Soze
    10.5k
    potrebno ga je stimulirati da ostane još koju godinu, jer ovdje ima sve preduvjete za realizaciju lukrativnog transfera...Stoga, ostanak još neko vrijeme jest win-win situacijamasacusec

Ne, nije win-win situacija. Baturina je jedan od najvećih europskih talenata i za 30ak milijuna ga možeš prodati do idućeg ljeta, nakon toga mu cijena samo pada kakav god on igrač bio. Također Baturina sigurno nema želju ostati još par godina u Dinamu i igrati u Koprivnici, Puli, i Gorici koje je prerastao odavno, on je igrač za najveće europske klubove. Win-Win situacija je da ga se pokuša zadržati do kraja sezone u Dinamu i onda napraviti transfer.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.