• Bosskovitz
    14.9k

Nemoj ni pokušavati, nema smisla. Da Maksimir u konacnici kosta 176 milijuna, neki bi rekli “kako to da je cijena porasla” i “netko je sigurno maznuo tih milijun eura”.
  • mali M
    6.9k
    Kako je narasla? Koliko ja znam, cijenu ne možeš definirati bez glavnog i izvedbenog projekta, pa čak ni okvirnoblueboy

Prije godinu i pol:

"Što se tiče financiranja stadiona u Kranjčevićevoj, gradonačelnik je rekao sljedeće:

- Osigurali smo novac u proračunu, investicije će biti primarno iz proračuna nadamo se sufinanciranju i od Uefe preko HNS-a, imali smo i niz sastanaka na tu temu. Što se tiče cijene, naše procjene su da će ona biti nešto manja od 20 milijuna eura..."

Što se tiče nastavnog komentara: To doslovno nitko nije rekao... Pa nije nitko tjerao naručitelje radova da kažu da će projekt koštati 20mil... Neznam zašto se izvrću teze i drami se ako netko prigovori za financiranje, kada stvarno nitko nije tjerao naručitelja da izlazi sa takvim informacijama van. Sa manje od 20 smo došli do 50. Pa nije da su fulali u 150.000 eura pa ćemo reć, ajoj tako je u gradnji uvijek nesigurno... Pa da je i milja pa i dvije, likovi su "fulali" za 30mil eura u projektu za 20mil... Zbilja su zločesti svi oni koji ukažu da je to neozbiljno...
  • Dudu9
    1.4k
    zato što je popularno reci manju cifru, inače ide pobuna što toliko puno treba vrtiće gradit, staračke domove, bolnice itd, I Maksimir je sad izrečena cifra bez rušenja i pdv, znači cifra ide više od 200mil
  • jedan u nizu
    11.9k
    To je kao kad dodes kod mehanicara na zamjenu ulja i pakni i ocekujes racun od 200 eura.
    Na kraju kaze morali smo nove diskove staviti, vidjeli smo da je manzeta otisla, zategnuli smo sajlu od rucne i promijenili kociono ulje. 500 eura molim .

Mislim da za Kranjcu nisu ni bili svjesni koliko ce to kostati jer po meni cifra od 20mil je smijesna za neki moderan stadion, koliko god sjedalica imao. Vjerujem da je dio poskupljenja i taj sto zapad ne ide u renovaciju nego ide novi.
    Ali da, sami su se sjebali jer su govorili 20mil, a na kraju vise nego duplo.

Te cifre koje idu prije gotovog projekta su ionako samo nagadanje ili lista zelja. Tako ce biti i za Maksimir. Oni ocekuju 175 jer su to cijene u svijetu za takvo zdanje. Ali tek kada se napravi projekt i kada se bude znalo koliko kubika pjeska, betona, komada armature, radnih sati bla bla ce se znati cijena. Ja se necu iznenaditi daza 2 godine kada se napravi i projekt Maksimir da cijena bude 250mil jer ce se tek tada znati koliko tocno cega i gdje.
    A svi ce onda govoriti kako je projekt odjednom poskupio.

Kada gradis svoju kucu, mozes pitati prijatelje i poznanike koji su gradili, koliko ih je kostalo. I reci ce ti npr 150k eura. I ti ces sebi racunati tu cijenu neku okvirnu, ali kada krenes graditi i napravis projekt, i kada ti gospoda odabere plocice, parket, rasvjetu i stolariju, moze te komotno ispast 220k.

Meni su te najave cijena prije ikakvog projekta, kao i prije arhitektonskog rijesenja jako smijesne. ali razumijem da se nesto mora reci, ne mozes reci gradimo novi stadion od nacionalnog interesa, a cijenu ne znamo, reci cemo vam za dvije godine kada se dogovorimo.
  • rioda
    7k
    Te cifre koje idu prije gotovog projekta su ionako samo nagadanje ili lista zelja. Tako ce biti i za Maksimir. Oni ocekuju 175 jer su to cijene u svijetu za takvo zdanje. Ali tek kada se napravi projekt i kada se bude znalo koliko kubika pjeska, betona, komada armature, radnih sati bla bla ce se znati cijena. Ja se necu iznenaditi daza 2 godine kada se napravi i projekt Maksimir da cijena bude 250mil jer ce se tek tada znati koliko tocno cega i gdje.jedan u nizu

Očekuju 175 milijuna i još izostave PDV da zvuči manje, jer 220 milijuna s PDV-om zvuči puno... Plus nisu uračunali ni troškove rušenja. Kad se sve uračuna, moja prognoza je da ispod 300 milijuna sveukupno to neće ispasti.
  • mali M
    6.9k
    ma jasno, ali računamo i da nismo baš tako glupi kao osobe. Jasno mi je da pratim tržište i ako mi frend kaže ja sagradio za 50.000 kuću znam po novim cijenama da je to nemoguće i da će me ispasti barem 150.000. i opet, stvarno ne bi htio da uspoređujemo ribizle i lubenice. Namjerno sam dao taj omjer jer nije isto 100.000 ili 30.000.0000.

Meni je normalno da će fulati u procjeni pa i do deset milja, al kako netko sa imalo obraza može reći da su napravili brdo sastanaka, procjena i onda fulati za 30mil eura. Halo, pa nije to baš mikro cifrica pa se sad ekipa lovi za slamke... Neznam zašto pojedina ekipa toliko fanatično brani i umanjuje kao malu omašku. I stalno ismijava druge kao nekakve teoretičare zavjere, a zapravo svi imaju legitimno pitanje.

Da postavim onda legitimno pitanje (ne tebi nego oni koji misle da su to teorije zavjere): rečeno je da za '25 imaju osigurano 11mil iz gradskog, u '26 da imaju i 20-25mil, to više nije dosta.. znači da li je osigurano i dodatnih 15-tak mil za završetak Kranjče? Ili ćemo o tome kad dođe do toga?

Stvarno gledajući sa poslovne strane to je sulud promašaj i u poslovnom svijetu bi te razapeli za takav promašaj... Isto kako tebi nije svejedno dal ti je plaća 2.000€ ili 5.000, što bi rekao poslodavcu da ti kaže: a dobro to je bila moja procjena bez neke provjere i bubnuo sam bezveze, ipak to je plaća za 3.000€ manja.. nemreš brate tolko fulati...

Ali ponavljam, okej... Neka se gradi, samo neka ide prema naprijed.

pa je, i mene nemože baš nitko uvjeriti da to nije namjerno umanjivanje tj. laganje... Zašto izlaziš sa cifrom u javnost za koju znaš da je laž i da će biti duplo skuplje?
  • Ali
    2.5k

Niti su guzve u tom dijelu grada, niti je trebalo ici drugacije

Ti se očito ne krećeš tim dijelom grada.
    Pa ako ne vjeruješ meni, ti klikni radnim danom na google maps okolne ulice : Čavićevu, Borongajsku, G.Lederera, onom tzv. servisnom, Čulinečkom.
    Budeš vidio crveno i sve ostale nijanse prema crnoj...
    Tu ti ujutro i popodne prosjek voznje padne na 8-10km/h.
    Slavonska ide ok, jer se njoj nista nije ni promijenilo , ali zatvoriti ul. Gospica, i tako 6 i pol mjeseci !!!
    Da ne spominjem da se nisu sjetili zgasiti semafor ispod na servisnoj cesti koji stvara dodatnu guzvu jer cekas zeleno doj je isto u smjeru gdje nemogu auti...

A da se nije moglo bolje to izvest, ovi sigurno nisu

No otisla tema u krivom smjeru... samo sam paralelu stavio oko brzini izvodjenja radova narucenih od strane Grada u reziji Mozemo sa planovima za Kranjču...
    Primjera nebrojeno, a zakaj bi povjerovali u to kkao ti kazes "ta dva su nebo i zemlja...."

Jesu gradjevinski radovi u organizaciji Koralet & co. i jedan i drugi, jesu.
    Kao da ja sjednem u RedBull bolid na Grobmiku i isti mi se ugasi na skoro svakom zavoju i jedva odvozim jedan jedini krug , a onda kazem da kad budem slijedeci tjedan vozio Ferrari bolid u Monzi cu biti u top 20 vremena po krugu od svih profi bitača. Bi li mi vjerovali razumni ljudo, ne.
  • DrawTube
    6.2k
    Tramvajem ujutro od GK do okretišta na žitnjaku treba max 30 minuta, pogotovo zato što su tračnice odvojene od automobilskog prometa nakon Autobusnog

Broj automobila je u 10 godina u Zg narasao za 80 000, dok broj stanovnika stagnira. Treba se ulagat u JGP jer se ljudima mora ponudit brža i efikasnija alternativa. Dakle nove tračnice, novi tramvaji, pojačati frekvenciju za dvostruko, bolje ih servisirati.
    Već se dio ljudi prebacio na vlak koji je odličan za Zapad - Istok.

Kaj se Kranjče tiče, ne vidim razlog da itko s prebivalištem u Zagrebu ide s autom na tekme. Oko stadiona ide nekoliko tramvajskih linija, a Zapadni kolodvor je na 10 minuta pješke
  • rokikaciga
    507
    Treba se ulagat u JGP jer se ljudima mora ponudit brža i efikasnija alternativa. Dakle nove tračnice, novi tramvaji, pojačati frekvenciju za dvostruko, bolje ih servisirati.DrawTube

Ali sve to treba biti PRIJE nego se sili zatvaranje centra za automobile, smanjenje broja traka, ukidanje zona za automobile tj stavljanje samo pješačkih itd itd
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.