• Niko1986
    1.1k
    Evo cijeli:

Ove kave su na kuću, inzistirala je nasmijana konobarica u Gradskoj kavani dok sam jutro nakon derbija završavao intervju s Velimirom Zajecom. Jedino pod uvjetom da ste navijačica Hajduka, pokušao sam razmrdati nelagodu i usput dopustiti Dinamovu predsjedniku da izvuče novčanik. Nisam hajdukovka, samo želimo počastiti gospodina Zajeca, odgovorila je.

Ako ste u nedjelju navečer poslije derbija skrolali po portalima i društvenim mrežama, niste mogli pobjeći od činjenice da bi mali milijun dinamovaca Zajeca i suradnike rado počastio, ali ne kavama nego mjerama španjolske inkvizicije. Zato sam dolazeći na intervju tamo u sjeni Jelačićeva spomenika očekivao da bi moglo biti čupavo i da bi 'vox populi' mogao krenuti u smjeru crnjaka, nešto u stilu 'bravo Zeko, rasturili ste Dinamo za nepunih godinu dana'.

- Nervoza, dobacivanja na cesti? Ne, toga uopće nema. Dapače, svaki dan hodam Ilicom i ljudi prilaze kako bi se rukovali, traže fotografiranje. U tom smislu nemam nikakvih problema, što ne znači da živimo u idili. Ne moramo se farbati, jasno je svakom da Dinamo ima problema.

Ima ih od samog početka sezone koju će mnogi navijači plavih proglasiti opskurnom. Klub je promijenio tri trenera i svejedno zaostaje sedam bodova za liderom SHNL-a, a s druge strane je zgrnuo bogatstvo u Ligi prvaka gdje je osvojio 11 bodova.

- Za koji dan obilježit ćemo godinu dana otkako smo preuzeli klub. Što smo u međuvremenu učinili? Osvojili smo dvostruku krunu i ušli u Ligu prvaka, ali možda i važnije od toga jest da smo po putu anulirali ogroman naslijeđeni dug. Govorimo o klubu koji nema ni pristojan stadion niti infrastrukturu, ali uživa fanatičnu podršku Bad Blue Boysa. Čak ni u ono vrijeme velikog zanosa kada sam ja bio igrač ta potpora nije bila tako naglašena. Uslijed te nabujale podrške bilježimo rekordni rast članstva.

Romantičnu priču o povratku kluba vlastitom narodu potrošili smo do kraja 2024. godine, a već danas klub drhti jer mu trofeji, a s njima i veliki nagradni novac, izmiču iz ruku. Kako objasniti tolika lutanja?

- Imali smo problem sa strukom. Iako su Jakirović i Bjelica vrlo dobri ili čak odlični treneri, momčad je kod njih stagnirala ili nazadovala, a osim toga postojao je problem u komunikaciji. Da sam zadužen za struku, mogao bih svašta reći, ali nisam sportski direktor i zato je bolje da se suzdržim. Cannavaro? On je također izvrstan trener i strašan radnik. Možda čak i prevelik radnik jer u kritičnom dijelu sezone inzistira na žestokom treningu. U ovakvim kriznim situacijama volim povući paralelu između Vlatka Markovića i Ćire Blaževića, dvojice trenerskih velikana koji su vodili moju generaciju u Dinamu. Vlatko je inzistirao na trčanju i snazi, a Ćiro samo na lopti, situacijskim treninzima i svježini. Došli su nam jedan nakon drugoga, pa smo u isto vrijeme dobili i akumuliranu snagu i eksplozivnost.

Sve te silne promjene izazvale su samo lančanu reakciju milijunskih otpremnina, ali momčad se ne pomiče s mjesta. Što očekujete do kraja sezone?

- Sport je najškakljivija od svih igara. Nema tu jamstava i nema smisla razbacivati se obećanjima u trenutku dok bodovno kaskamo za konkurencijom, ali sve dok postoje izgledi mi se nećemo odreći borbe za titulu. Premda imamo najbolji roster u ligi, cijelu sezonu borimo se s ozljedama ključnih igrača poput Petkovića, Mišića, Sučića i Ademija. A ni igrači iz drugog plana nisu dali maksimum, Kulenović je, recimo, prošle godine zabijao kao na traci, a ove sezone se ugasio i postao nervozan.

Imali ste dva prijelazna roka da kompletirate kadar i pritom ste lijepo promašili, uskačem u rečenicu predsjedniku.

- Ne mogu se složiti. Ako mi nabrojiš te promašene investicije možda i promijenim mišljenje.

Mmaee nije igrač za Dinamo, a po dosad viđenom promašaj je i Kanga. Izgubili su se Cordoba, Mbuku...

- Mmaee je dobar igrač, najbolji među stoperima. Trebaš doći na trening i vidjet ćeš da je tehnički dominantan, da razumije igru. On je zaista sukrivac kod nekih golova koje smo primili, ali evo u nedjelju je ponovno dobio pozivnicu marokanske reprezentacije što je valjda dokaz da vrijedi. Osim toga je korektan dečko, svjestan je da je glupo ušao u jedan konflikt i zbog toga ga je publika uzela na zub. Kanga? Ozbiljan napadački potencijal. Zna se zagraditi, prihvatiti loptu, pomoći momčadi da organizira napadačke akcije, ali zasad ga neće gol. Volio bih vidjeti da zaigramo u 4-4-2 s njim i 'Kuletom' na terenu. Ima trener tu izbora, ali ne mogu se ja petljati...

Želite me uvjeriti da kao Velimir Zajec - nogometna ikona u Dinamovu narodu - niti savjetom ne sudjelujete u slaganju igre i momčadi?

- Ne sudjelujem. Kod nas je Uprava ta koja kreira politiku. Ja sam kao predsjednik na vrhu, ispod mene je Izvršni odbor, ali procesima upravlja Uprava.

Drugim riječima, nema komunikacije u klupskoj vertikali?

- Komunikacije izostaje, ali se stvari pomiču nabolje. Predsjednik Uprave Zvonimir Manenica je pametan dečko i veliki šljaker, ali je prva četiri mjeseca potrošio na unutarnje analize umjesto na vođenje kluba. Mogao je to učiniti i nekakav pravnik umjesto njega. Mislim da bi u Upravu trebalo iz Izvršnog odbora preseliti Krešimira Mlinarića, predstavio se kao vrlo sposoban čovjek i pomogao bi Manenici u operativi.

Obojci će trebati obilata bankarska pomoć ako promašite titulu i Ligu prvaka jer Dinamo je proračun za sljedeću sezonu dogurao do granice od 70 milijuna eura.

- Ako ostanemo bez LP i tih milijuna, slijedit će prestrojavanje. Ozbiljnih mjera štednje tada neće biti pošteđen nitko u klubu, od nas u vodstvu do trenera i igrača.

Štimac je bolji trener od Bilića, a Šimić bi mogao biti sportski direktor‘
    Hrvoje Puhalo marketinški je stručnjak koji je nedavno pojačao Dinamovu Upravu, pa u špici sezone, kako javljaju obaviješteni, otišao na dva tjedna godišnjeg na Maldive. Nije li već to signal nereda?

- Ne petljam se. Radije naglasite jedinstvo IO. U Skenderu imam sjajnog suradnika, Mlinarića vidim kao budućeg člana Uprave, vrlo su suradljivi Bergman i Tomurad. I moj suradnik Španović odradio je veliki posao.

Klub nema sportskog direktora, a ubrzo ni trenera?

- Slaven Bilić? Radije Štimac, mislim da je bolji trener, ali kao čovjek koji je zavolio Dinamo, Vaha je meni bolji od obojice. Znate da sam zagovornik dinamovaca na istaknutim funkcijama. Bišćan je moja tiha patnja, a Dario Šimić bi, zašto ne, mogao biti sportski direktor.
  • emilperska
    8.9k
    Puhalo je član Uprave zadužen za prodaju i članstvo. Mozda je imao nes i od prije uplaćeno. Kao da je bitno..
    Prodaja i članstvo niti imaju veze s ovim rezultatskim posrtajem niti će u budućnosti imat veze..

Da li je ovaj novinar postavio pitanje koliko je dana od ovih 365 sta je na vlasti proveo u ZGu, a koliko u Ateni?
  • DiddyGuela
    3k
    Koja hrpa budalastina.
  • dmil
    522
    Sanjine daj mu koji PR savjet nemoj da se ovako sramoti pred ljudima
  • austrijanac
    5.9k
    Ne sudjelujem. Kod nas je Uprava ta koja kreira politiku. Ja sam kao predsjednik na vrhu, ispod mene je Izvršni odbor, ali procesima upravlja Uprava.Niko1986

Jedino pametno.
  • Zg123
    1.3k
    Jedina pametna u ovom clanku, mozda da probamo Zeku dati trenersku palicu? To bi bio vrhunac sezone
    Volio bih vidjeti da zaigramo u 4-4-2 s njim i 'Kuletom' na terenu
  • dmil
    522
    pa jel se on nije hvalio da je zajedno s Maricem krojio sportsku politku, sve mi se vise cini da u klubu ne zna ko sta radi i tko je za sta zaduzen
  • Olmic
    4.1k
    Iz ovog se da iscitati da Zeko i Manenica ne disu isto i to je odlicno
  • emilperska
    8.9k
    ali možda i važnije od toga jest da smo po putu anulirali ogroman naslijeđeni dug.Niko1986

Ovo se ne vidi u financijskim izvještajima. Ne postoji apsolutno nikakav dug prema javno dostupnim podacima u smislu da zarađujemo manje nego sto trosimo niti da nama obveze nadilaze potrazivanja itd. Klub u povijesti nije imao tako dobre financijske pokazatelje. Pokazatelji su bili jako dobri i u 2023., a u 2024. su rekordni.

Ne znam što Zajecu treba takvo blamiranje u medijima. Ovo je teška financijska nepismenost. I onda još kao predsjednik to iznosiš javno.
  • Facke
    5.3k
    Nakon procitanoga moze slobodne i gospodin Velimir Zajec napustiti Dinamo i to najkesnese na kraju sezone.
    Mmaee medu najbolsim stoperima. Vrhunac izjava. Pa kaj dela na terenu osim gluposti? Transferi nisu promaseni?
    Same bum rekel dovidenja. Skup more s Cannavarem.
  • Niko1986
    1.1k
    Samo da se ispravim nije cijeli članak, nego stranica koju sam koristio da ne moram platit članak mi je samo toliko otključala :rofl:
  • Tongo Doumbia
    6k
    Čovjek je dao intervju kao da je sve likove iz Uprave kluba sreo maksimalno dva puta u životu, odnosno kao da oni žive u Prečkom a on u Nikaragvi.

Stravično. Samo ću to napisati. Imao bih svašta, ali ne da mi se o legendama, zaslugama, emocijama i personifikaciji Dinama koju eto neki imaju u njemu. Imam ju i ja u Ademiju, pa ga ne očekujem kao predsjednika kluba za 10 ili 15 godina.

Intervju, kao i autor, odraz svega što gledamo u zadnje vrijeme na terenu.
  • dmil
    522
    Iako su Jakirović i Bjelica vrlo dobri ili čak odlični treneri, momčad je kod njih stagnirala ili nazadovala, a osim toga postojao je problem u komunikaciji. Da sam zadužen za struku, mogao bih svašta reći, ali nisam sportski direktor i zato je bolje da se suzdržim. Cannavaro? On je također izvrstan trener i strašan radnik. Možda čak i prevelik radnik jer u kritičnom dijelu sezone inzistira na žestokom treningu.Niko1986

Kako uopce mozes ovako nesto reci za bivse trenere kao Predsjednik jednog kluba, budi pametan, reci da ti je zao sto ste se rastali i to je to.

A ni igrači iz drugog plana nisu dali maksimum, Kulenović je, recimo, prošle godine zabijao kao na traci, a ove sezone se ugasio i postao nervozan.Niko1986

Predsjednik kluba direktno baca pljucu na igrace i onda jos dodatno izdvoji Kulenovica.

- Ne mogu se složiti. Ako mi nabrojiš te promašene investicije možda i promijenim mišljenje.Niko1986

Vecina dovedenih igraca je promasena investicija, bar zasad, ali hajde bar je tu shvatio svoju ulogu i obranio igrace, iako vjerojatno vise da zastiti svoju guzicu.

Mmaee je dobar igrač, najbolji među stoperima. Trebaš doći na trening i vidjet ćeš da je tehnički dominantan, da razumije igru.Niko1986

Ovo nema smisla ni komentirati.

Komunikacije izostaje, ali se stvari pomiču nabolje. Predsjednik Uprave Zvonimir Manenica je pametan dečko i veliki šljaker, ali je prva četiri mjeseca potrošio na unutarnje analize umjesto na vođenje kluba. Mogao je to učiniti i nekakav pravnik umjesto njega.Niko1986

Ovo je doslovno pljuca na Manenicu, ali skriveno, u rukavicama.
  • Murtidzg
    120

Ovo je nastavak pa možeš editirat

Štimac je bolji trener od Bilića, a Šimić bi mogao biti sportski direktor‘
    Hrvoje Puhalo marketinški je stručnjak koji je nedavno pojačao Dinamovu Upravu, pa u špici sezone, kako javljaju obaviješteni, otišao na dva tjedna godišnjeg na Maldive. Nije li već to signal nereda?

- Ne petljam se. Radije naglasite jedinstvo IO. U Skenderu imam sjajnog suradnika, Mlinarića vidim kao budućeg člana Uprave, vrlo su suradljivi Bergman i Tomurad. I moj suradnik Španović odradio je veliki posao.

Klub nema sportskog direktora, a ubrzo ni trenera?

- Slaven Bilić? Radije Štimac, mislim da je bolji trener, ali kao čovjek koji je zavolio Dinamo, Vaha je meni bolji od obojice. Znate da sam zagovornik dinamovaca na istaknutim funkcijama. Bišćan je moja tiha patnja, a Dario Šimić bi, zašto ne, mogao biti sportski direktor.
  • Imamo Dinamo
    3.9k

Cijeli je, preko cega si otkljucao clanak, inace mi ti ne rade?
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.