• db-izbjeglica
    22.4k
    landmark: Kulturna ili povijesna znamenitost: Važno mjesto ili građevina od povijesnog ili nacionalnog značaja (npr. Eiffelov toranj) — The Undertaker

popljuvana allianz arena nije "landmark"? po mišljenju naše struke to je krafna ili palačinka...

postoji li netko ozbiljan tko može tvrditi da ta građevina nije jedan od simbola munchena?

kao što je i stari olimpijski stadion u istom gradu, koji ima totalnu drugačiju koncepciju.
    kao što je i katedrala čija je gradnja započeta u 15. stoljeću i ima totalnu drugačiju funkciju
    kao što je i BMW neboder izgrađen u totalno drugom vremenu, sa totalno drugačijom funkcijom

postoji dobra i loša arhitektura i građevina ne mora biti van svih živih normi i ustaljenih standarda da bi bila uspješna i postala famozni "landmark"

jel slavoluk pobjede jedan od "landmarka" pariza? jest!
    jel to građevina čija je forma i koncept doslovno preuzeta iz antike? jest!

jel katedrala notre dame jedan od "landmarka pariza? jest!
    jel ta katedrala po bilo čemu posebno odudara od drugih gotičkih katedrala? pa i ne baš!

ispada da je eifelov toranj (građevina totalno drugačije funkcije, razloga nastanka) jedini "landmark" pariza i da "landmark" može postati samo nešto što je totalno van svih normi i neviđeno. što je van svake pameti i totalno neistinito...
  • CISCO
    1.6k
    Sporazumom između Vlade RH i Grada Zagreba je ustanovljeno Povjerenstvo 4+4.

https://web.zagreb.hr/Sjednice/2021/sjednice_skupstine_2021.nsf/0/C12586DF003A998FC1258C4C00454266/$FILE/04%2BSporazum.pdf

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

914

Na temelju članka 31. stavka 4. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 150/11., 119/14., 93/16., 116/18., 80/22. i 78/24.) i članka 10. stavaka 1. i 2. Sporazuma o uklanjanju postojećeg i izgradnji novog »Gradskog stadiona Maksimir«, od 10. travnja 2025., Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 10. travnja 2025. donijela

RJEŠENJE

O IMENOVANJU ČLANOVA I ZAMJENIKA ČLANOVA ZAJEDNIČKOG POVJERENSTVA ZA PROVEDBU SPORAZUMA O UKLANJANJU POSTOJEĆEG I IZGRADNJI NOVOG »GRADSKOG STADIONA MAKSIMIR«

1. Za članove Zajedničkog povjerenstva za provedbu Sporazuma o uklanjanju postojećeg i izgradnji novog »Gradskog stadiona Maksimir«, kao predstavnici Vlade Republike Hrvatske, imenuju se:

– BRANKO BAČIĆ, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

– dr. sc. MARKO PRIMORAC, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija

– OLEG BUTKOVIĆ, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture

– TONČI GLAVINA, ministar turizma i sporta.

2. Za zamjenike članova Zajedničkog povjerenstva za provedbu Sporazuma o uklanjanju postojećeg i izgradnji novog »Gradskog stadiona Maksimir«, kao predstavnici Vlade Republike Hrvatske, imenuju se:

– IVA HUDAN

– LEON ŽULJ

– TOMISLAV MIHOTIĆ

– IVAN DODIG.

Klasa: 080-02/25-01/38
    Urbroj: 50301-15/28-25-1
    Zagreb, 10. travnja 2025.

Predsjednik
    mr. sc. Andrej Plenković, v. r.
  • vlatkomarkovic
    4.4k
    Mislim činjenica je da su najveća arhitektonska remek-djela često izazivala losu reakciju javnosti i ja to 100% razumijem. I mogu razumjeti da je ovo struci jako lijepo, ne vjerujem svima, ali mogu razumijeti.

S druge strane nitko me neće i ne može uvjeriti da je ovo ta razina umjetnosti, a ono još bitnije ovo je jebeni stadion. Sto se mene tiče ovu “genijalnu ideju” neka ju prenamjene i stave na hipodrom ili tako negdje i neka bude koncertno/event arena. Nemam apsolutno ništa protiv, pa neka svima nama dokažu da smo budale. Ili neka tako naprave neki drugi kurac, boli me briga imaju kontakt studija neka ih zovi i naprave neki kurac….

Ja znam da neće biti ništa od ovoga i to je svima jasno, ali ovo slušati je pre iritantno vise. Ja razumijem da si oni međusobno pokrivaju guzicu ili šta god. Ali jebemu mater, dajte skinite nam se s kurca svi vise.
  • rioda
    18.7k
    Nekako mi je i logično da neće biti žalbi na natječaj kad se danima od strane investitora komunicira da će biti poništen.
  • CISCO
    1.6k
    Nadalje...dovoljno je vidjeti ovu odredbu:

"Članak 10. S ciljem zajedničkog upravljanja provedbom ovoga Sporazuma, ovim Sporazumom se
    osniva Zajedničko povjerenstvo koje će biti sastavljeno od osam članova, od kojih će svaki
    imati imenovanu zamjenu.

Kvorum za održavanje sastanka Zajedničkog povjerenstva i za glasovanje o odlukama
    Zajedničkog povjerenstva na sastancima je natpolovična većina svih članova."

To je 5 članova potrebnih za kvorum.

4 imenuje Vlada RH.

Zar netko zaista misli da će 4 člana Vlade RH ići kontra svog premijera i stranačkog šefa koji je izričito u javni prostor pustio tezu i rekao da bi htio/želio novi natječaj?

Sada će se vidjeti tko će opstruirati sve ovo.

Vlada RH koja želi ići dalje sa novim natječajem ili Grad Zagreb koji je već počeo najavljivati da treba poštivati izbor i struku na završenom natječaju.

To je neko moje viđenje stvari.
  • Endeavour
    741

Ok, to je sve jasno.

Mene zanima tko odlučuje jel hipotetski novi prijedlog izvorni pobjednički rad ili nije. Zato sam rekao “žiri”, ne znam jel se njih više što pita oko eventualnih izmjena. Tko je monitoring jel nešto izvorno ili nije, ako investitori i Dinamo prihvate novo rješenje.

Vidim mogućnost jedino žalbe od ostalih prijavitelja. Ali to je manje zlo od potpuno novog natječaja.
  • NKDZ86
    10.1k
    Sramota da je do ovoga došlo. Nakon toliko godina prilika za stadion i vrli žiri zajebe. :clap:

Monty Python je mala beba za našu državu i naš narod.
  • Masto
    2.6k
    ma i investitori kad su ispali nemarni hladni na to sve barem kod glasanja ili pregleda rezultata
  • Endeavour
    741
    Ma totalno neozbiljno je sve ispalo. Od teksta natječaja pa nadalje.

Zato gledam što je vremenski najbezbolnije, a da svi budu doneke zadovoljni. Da nema poništavanja što bi nas unazadilo mjesecima.

Jasno je svima da većina žele spojene tribine i krov i sjever u jednoj etaži. Ostalo, više-manje.

Naravno, ostaje pitanje žele li pobjednici raditi kompletan redizajn. Ali ako su svi za, zašto ne.
  • dbut
    141

Zato jer ako naprave dizajn sa zatvorenim tribinama to više nije onaj projekt s kojim su pobijedili i onda ostali imaju pravo na žalbu jer su upravo zbog tih "generičkih komcepata" bili I odbijeni...
    Treba vidjet koje su pravne mogućnosti da završimo s ovim natječajem i da grad Zagreb sam izabere normalan stadion...
  • Endeavour
    741
    Opet, to je svima jasno.
    Ali tko o tome odlučuje jel izvorni rad ili ne.
    Mislim da žalbe ostalih i nisu neka velika vremenska prepreka.
  • deki87
    259
    Evo malo o tom Tomi Plejiću

I njegovi radovi spominjani u tekstu:
    Gimnazija u Koprivnici
    150529_gimnazija-2.jpg

Poslovna zgrada Spectator
    Radni%C4%8Dka%20cesta%2045%20%201_e37a.JPG

Hostel Forum (lijevo)
    637438657.jpg?k=9f9ddabe6064c34306608ea067955fb5e31b3812b2631a9dab1e89a10ff8057d&o=

Hotel Amarin u Rovinju
    445bcd66a8aa06539a1a457bbf38d187-1600x1000.jpg

Hotel Zonar u Zagrebu
    images?q=tbn:ANd9GcSkqM6vemBr-8YM8dPXsiK0_i3b7D6DZlRtC5nuJWcMog&s=10

Evo i website njegovog studia: https://www.studioup.hr/
    Dobio sam napad skrolajući po njoj.

Očito je, da se njemu sviđa taj stil i sad ga želi usiliti i nama. E neće moći Toma! Odjebi!
    Ne bi me čudilo, da je to njegov rad objavljen preko VG13 pa ga zato tako i brani.
  • Z brega sam
    439
    Dobio sam napad skrolajući po njoj. — deki87

kretenskog weba ko ovog dugo nisam videl.
  • dbut
    141

Ma žalba nema smisla ionako jer ovaj žiri misli da nisu ništa krivo napravili.

Modifikacija ovakvog rjesenja je shit pored svih ostalih radova koji zadovoljavaju ono kaj smo svi htjeli.
    U krajnjoj liniji investitori su grad i država iliti porezni obveznici i ono kaj je najgore ocito se mora politika uključiti i odjebat ove arhitekte koji ocito nogom nisu stupili na stadion, kamoli na maksimir... bitniji im je njihov ego i poruka svijetu, nego funkcionalnost stadiona i želje navijaca
  • The Undertaker
    10.3k
    Mislim da čak ni investitori ne vladaju ovom materijom dovoljno. Znači, žiri odabere rješenje kakvo jest, investitor ugovori projektiranje i onda, tijekom izrade projekta traži preinake. Koji je smisao i kako je uopće moguće da se netko naknadno žali na natječaj nakon što je ugovor za projektiranje davno potpisan i procedura natječaja završena?

S druge strane, kakva je procedura odnosno kakve su mogućnosti investitora ako projektanti ne žele napraviti tražene izmjene. Ugovorio si projektiranje pod jednim uvjetima i sad tražiš bitne izmjene. To više nije ta ponuda i taj projekt.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet