• jedan u nizu
    20.2k
    Nisam bas neki pravnik, ali ne razumijem koja je poanta strajka ako ti ga netko moze zabraniti. Koje su uopce sankcije za "ilegalne strajkase"? Pitam nevezano za ovaj prosvjed koji ionako nisam podrzavao — Dino

Nije isto kada radis u tvornici ili javnom poduzecu.

Javno poduzece, pogotovo u ovom slucaju je usluga koja se pruza gradanima kroz javni servis i financira se iz novaca upravo tih gradana.

Oni imaju tzv klauzulu o socijalnom miru, prevedeno sa AI:

Klauzula o socijalnom miru je odredba u kolektivnom ugovoru kojom se sindikati obvezuju da za vrijeme trajanja tog ugovora neće pokretati štrajk ili druge industrijske akcije povezane s pitanjima koja su tim ugovorom već riješena.
    Zauzvrat, poslodavac jamči radnicima ugovorena prava (plaće, materijalna prava, uvjete rada), a klauzula mu osigurava stabilnost poslovanja bez nepredviđenih prekida rada.

Konkretnije u ovom slucaju:

Tijekom postupka na Županijskom sudu u Zagrebu, odvjetnici ZET-a tvrdili su da je na snazi produžena primjena starog kolektivnog ugovora (sukladno članku 185. stavku 4.), zbog čega bi sindikati morali poštovati članak 181. stavak 2. koji propisuje obvezu socijalnog mira (odnosno zabranu štrajka dok ugovor vrijedi).

Realno, da sada radnici coca-cole krenu u strajk, mislim da im sud ne moze zabraniti strajk jer ne pruzaju javnu uslugu. I gotovo sam siguran da nemaju klauzule o socijalnom miru u svojoj firmi.
  • NORTE
    27.7k
    Zatovci su izgubili podršku građana koji ih plaćaju.

Čistoća tek ne smije štrajkati danima.

Ono što me dodatno šokiralo da su u štrajku bili i neki cestari holdinga pa su gradilišta na važnim cestama potpuno stala nedovršena.

Ne mislim da neki poput smetlara možda i ne zaslužuju više, naprotiv, ali isto tako mislim da je većina tih radnika možda i lako zamijenjiva.

Jebiga, teška tema, ali smeće mora ić iz grada.
  • Droljo
    32.4k
    Sve se regulira kolektivnim ugovorom. Koji vrijedi kako dogovore. Prije isteka starog sindikati pregovaraju za novi. Tu se traže onda te stvari koje su oni tražili štrajkom.
    Po meni, naravno.
  • Jaro
    12.9k
    ma ovi su isli u spiku - kolektivni ugovor je istekao u ozujku pa onda "socijalna klauzula ne vrijedi" - samo kak onda vrijedi klauzula place :D
    Standard ponasanje tinejdzera pod utjecajima hormona - znam i uzimam svoja prava ali obaveze zanemarujem/ignoriram....

Uglavnom - TTejac i ekipa su zajebali gadno sto KU ne postoji vec 6 mjeseci, sindikati - ok, o njima ionako mislim sve najgore....
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet