• miro
    6.5k
    I za LP sljedece godine
  • Olmic
    4.6k
    Mislim da za zatvaranje budzeta prodajom baturine mozemo zaboravit. Decko nam nece donijet vise od 10-12 milja sta je realna cijena
  • criticus
    3.8k
    Gledam financijski izvjestaj objavljen u travnju i moram priznati da mi puno stavki nije jasno odnosno dosta je generalno. Priznajem, nisam strucnjak i vjerojatno je do mog razumijevanja. Ali može li neko ko se razumije potvrditi ili pojasniti moje zakljucke:

Ovo piše index:
    Ukupni prihodi Dinama u 2024. godini iznosili su 77.269.788 eura, a rashodi 69.995.791 eura, što je rezultiralo viškom prihoda od 7.273.997 eura. U izvještaju je navedena konsolidirana dobit (Dinamo, Plavi korner i Dinamo trade) u iznosu od 8.169.679 eura.

U prijevodu budzet nam je za tu godinu bio nesto vise od 77 milijuna eura.
    Ako pogledam iz izvjestaja prihodi su bili nesto vise od 57.5 miljiuna eura + transferi od nesto manje od 13 milijuna eura. Gdje je ostatak do ovih 77 mijuna?

Prihod od LP je nesto manje od 32.5 milijuna (dio će biti knjižen za ovu godinu, Milan). Buduci da smo od KL tržili nešto manje od 5 pretpostavljam da od EL možemo očekivati na razini od 10-15 (nekako min max u realnim okvirima), ajmo reći da se tu stvara "rupa" u proračunu od 20 milijuna eura koju treba nadoknaditi ili racionalizirati rashode.

Prihod od ulaznica za Europu je bio nesto manje od 2.6 milijuna dok je za KL bio oko 600 tisuca, mislim da je realno ocekivati s obzirom na rast posjecenosti i vecu atraktivnost od KL (iako ne drastično jer vecinu prihoda cine ovi najelitniji u LP, Milan i BvB, plus manja cijena ulaznice ocekivano u odnosu na LP ali i skuplja u odnosu na KL tada), da mozemo uprihoditi oko 1 do 1.5 milijuna (opet nekako realno min-max, utakmica vise u grupi ali nemamo kvalifikacije). tako da cemo i tu imati "rupu" od ~1.3 milijuna.

Rashodi ce se smanjiti s obzirom na neispunjenje bonusa na plaće od ulaska u LP, neznam koliko je to al evo procijeniti cu na 2-3 milijuna ukupno za sve igrace i trenere. ovo je bas random brojka jer nemam nikakvu ideju koliko je to.

Marketinški odjel kluba i rad s članstvom. Od članarina je dignut prihod na 888 u odnosu na 628 tisuca. Tu ne vidim prostor za neki rast u ovoj godini, dapače održavanje ili blagi rast je realan ili vec postignut. Sponzor opreme je donio izdasniji iznos od preko milijun eura ali tu ostaje pretpostavljam konstanta dok ugovor traje. Godisnje ulaznice su na razini 1.3 milijuna konstantne i ostati ce tako vjerojatno i iducu godinu. ostvaren je rast u prihodima od ulaznica HNLa 1.175 milijuna u odnosu na 970 tisuca godinu prije (jel ovo prvi put da smo provili milijun eura?). Glavni sponzor na opremi (FAVBET) daje manji (?!) iznos nego PSK prije njega (jel ovo istina, jer spominjalo se koliko FAVBET daje da je razumno da svaki dres koji se proda mora imat njihov logo). prodaja proizvoda (pertpostavljam da je tu i fan shop i plavi korner) je narasla na 5.1 milijun u odnosu na 3.7 od godinu prije. Neznam koliki je tu prostor za rast, ali s obzirom na subjektivnost pri praćenju uske publike na zoni i zdravih očiju gledanja po gradu rekao bih da je moguce ostvariti eventualno neki blagi rast ali da nece biti drasticnog pada (treba uzeti u obzir i manje gledatelja za Europus obzirom da nemamo LP, pa ce se i tu plavi korner osjetiti). S obzirom na ovo sve vidi se ogroman rast u ovom podrucju ali kratkorocno ne vidim da je moguce znacajno podici priode u ovom podrucju. Iduci veliki skok mozemo ocekivati prelaskom na novi stadion.

Dakle, bez Europskih novaca i transfera mi realno možemo iduće godine uprihoditi ~9 i pol milijuna, plus iznos od grada koji je stabilan na razini 1.5 milijuna, što čini oko 11 milijuna eura. Što čini oko 14% sadasnjeg budzeta. Ako dodamo procijenjeni novac od Europske lige to je oko 30% sadasnjeg budzeta. Budzet ce sigurno biti manji pa su i ovi postotci veci. Neki transferi su vec ostvareni, neki ce izgledno biti.

Tu dolazi moj problem nepoznavanja financijskih izvjestaja i vracam se na prvo pitanje otkud razlika od prihoda i transfera do ukupnog budzeta? Nepismen sam po pitanju knjizenja pa neznam jesu neke stavke knjizene za godinu prije, kasnije pa tu postoji veliki upitnik nad svim ovim što sam iznio. Postoje i neki znacajni prihodi od preko 6 milijuna koji su oznaceni kao ostali prihodi (?!). Što je pak to i kako se osloniti na to u planiranju budzeta?

Eto ga :smile: . Nadam se da ovo neće čitati neki profesionalni ekonomist i prasnut u smijeh, iako ako nekog i nasmijem pozitivno je :lol:. Ovo je samo moj pokušaj da kao član kluba pokušam razumijeti kako klub stoji, kakva nam je kratkoročna i dugoročna projekcija, kako dobro rade određeni sektori u klubu što se tiče financija, gdje škripi, gdje smo rastegnuti i na kraju krajeva da pratim eventualne malverzacije koje bi opet neko pokušao. Mislim da je sve to dužnost mene kao člana kao i svakog drugog člana kako bi reagirali ili se u najmanju ruku pripremili za iduće izbore. Za to smo se borili, a ne za 4 besplatne ulaznice.

Molio bih nekog financijski pismenijeg da me ispravi i/ili pojasni nešto što sam pogriješio ili propustio. Može li neko ponuditi realnu ili približno realniju sliku budzeta za iducu godinu, i koliko mozemo smanjiti ovisnost o primarno Europskom novcu i sekundarno o transferima.

Hvala i LP
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.