• Omake
    17.9k
    Tragajući za golom koji je Tabinas zabio protiv Mijanmara naletio sam na nešto još zanimljivije. Prije 4 godine Ben Griffin (koji je napravio streamlit stranicu za grafove koje nas dosta koristi) je radio skaut report o našem Tabinasu.

https://cafetactiques.com/2022/11/16/paul-bismarck-tabinas-iwate-grulla-moriokas-raw-attack-minded-wing-back-data-and-video-scouting/

Meni je bilo jako zanimljivo za pročitati i odmah me navelo da pogledam što se od tada u njegovom statističkom profilu promijenilo. Ove sezone je u HNLu odigrao svega 700 minuta. Nije dovoljno za neke globalne zaključke, ali vidi se neki trendovi i nada što bi on mogao biti u Dinamu.

ejj4VXd.png

Onda sam išao uspoređivati njegove podatke s drugim bekovima, razne kombinacije 2 po 2 parametra. I onda sam primjetio nešto. U velikoj većini toga, on kaska malo za Antom Orečom. Dribling, sve četiri centaršut katergorije, dodavanja u 16m. Sve je tu negdje. Ne mislim da je razlika samo u kvaliteti igrača, nego da je više stvar što je jedan igrao cijele sezone u Rijeci, a drugi 500+ od 720 minuta u dresu Vukovara.

Najveća razlika je u defenzivnoj statistici. Oreč je nakon MPV bek koji najviše toga radi dobro ofenzivno, dok je defenzivno u globalu prosjek. Super je u duelima na tlu i jako se oslanja na njih. Ali čitanje igre, dueli u zraku i općenito defenzivna aktivnost su mu oko prosjeka ili gore. Tabinas je podjednako iznad prosjeka u oba smjera. On je uz Godu jedini bek lige koji je na preko 60% uspješnosti i u defenzivnim i u zračnim duelima. Goda je mašina i baš iznimka jer je lik na preko 65% u obje kategorije. Oreč je u zračnim duelima na 35%. Dok je Tabinas na solidnih 6,1 PADJ interceptions, Oreč je na svega 3,8. Tabinas ima i duplo više PADJ uspješnih klizećih startova. Postotak točnih dodavanja im je isti, dok je % dodavanja upućenih prema naprijed kod Tabinasa bolji za 6%.

Sve mi ovo upućuje na to da postoji šanse da se Tabinas kroz Dinamo razvije u defenzivno i zračno superioriniju verziju Ante Oreča. Oreč po TM vrijedi 2 milijuna eura. Sad koliko je to od stvarne vrijednosti vidjet ćemo kada ga Rijeka proda. Tabinas nas nije koštao ništa, praktički, a možda i on za godinu ili 2 bude vrijedio 2-3 milijuna eura. U jednom od prvih intervjua Boban je baš govorio da se zadnjih godina potpuno zakazalo po pitanju razvoja igrača koji vrijede 2-5 milijuna eura. Možda su u klubu u Tabinasu vidjeli jedan takav slučaj. Statistika navodi na taj zaključak.

Da li ovo znači da ćemo u budućnosti imati još transfera gdje se dovoljno vjeruje procjeni pa se preskače međustepenica (Oreč u Rijeci npr)? U većini slučajeva u prošlosti igrači kao Tabinas bi otišli u neki HNL klub, Osijek ili Rijeka, možda vani u Mađarsku ili Sloveniju pa onda se dalje razvijali i postali igrači. Znam za igrače koji su dominirali 2. HNL, pa onda kasnije postali igrači u ligama debelo iznad HNL, pogotovo ih ima u prvoj belgijskoj ligi. Nadam se da i Tabinas ima taj potencijal.

Moneyball Zvone Bobana!
  • Ljubo
    809
    sve ovo sto si izanalizirao stoji jer ima vrhunske fizičke predispozicije, siguran sam da su i bolje nego od Oreča. Tehnički mi se čini slabijim od Valinčića ali mislim da uz dovoljno kvalitetno razvijanje pozicijskog kretanja može biti moderan 2 way bek. Zanima me imas li možda neki sličan primjer nekog beka u top liga njegova skillseta, ako imas bio bi ti zahvalan.
  • Omake
    17.9k

Točno tako, on baš djeluje kao da bi mogao biti dobar primjer tog overlapping full back arhetipa, koji je dobar u završnici i u obrani, a lošiji u pas igri i progresiji. Marvin Senaya iz Auxerrea je stasistički jako sličan, iako je fizički 6 cm niži.
145678Next
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.