• Maki2
    896
    Identificiraju se oni samo to ne dobije medijski publicitet. Vjeruj mi da se brdo ljudi na sportskim dogadanjima tereti za prekrsaje samo nikad ne dospije van.
  • db-izbjeglica
    18.7k
    Uvozimo sve žive gluposti sa zapada, tako moramo i tu histeriju oko rasizma.

U hrvatskoj ima valjda 0,00002% crnaca, hrvati nikad nisu bili kolonizatori (ajd, dubrovačka republika je imala koloniju u indiji), vjerojatno nikad nisu imali robove druge rase, a nekakva rasno motivirana zlodjela su česta kao i pomrčina sunca.

Najbolje od svega, ta istra u svojim redovima ima crne igrače kojima taj isti "rasist" aplaudira i veseli se kad zabiju gol. Očito su dozvoljene sve žive provokacije prema suparničkim igračina, osim jedne...

Sljedeći put kad se nekom igraču bude skandiralo sa "glupane", kad mu se bude vrijeđalo suprugu/ženu, spominjalo regionalnu ili nacionalnu pripadnost, kad mu se bude imputiralo neku seksualnu sklonost, kad mu se bude rugalo zbog neke tjelesne osobine, on treba uzeti loptu u ruke i tražiti prekid igre.
  • Krizy
    62.3k
    (ajd, dubrovačka republika je imala koloniju u indiji),db-izbjeglica

I prva zabranila ropstvo (1416. godine) :grin:
  • Tvrdica McTvrdi
    2.5k

Retoričko pitanje: nije li od većeg društvenog interesa da znamo da je procesuiran manijak koji fizički napada ljude od nekog ko je viknuo naziv svima omiljene voćke?
  • Maki2
    896
    Gledaj, ja ovdje ne pričam o tome postoji li opravdani javni interes ili ne postoji, samo ti kažem da se ljudi procesuiraju i tu je postignut veliki napredak u zadnjih par godina. Vezano uz tvoje pitanje, moje je mišljenje da s obzirom na količinu negativnih vijesti kojima smo obasipani svaki dan, nema gotovo uopće opravdanog javnog interesa za izbacivanje u javnost sudskih procesa koji ulaze u kategorizaciju prekršaja uz pojedine iznimke. To ne isključuje da bi sudska vlast trebalo poradit na svom PR-u i obznaniti da se takve i slične situacije rješavaju.
  • Eduardo
    26.6k
    Zanimljivo je kako je gledatelj koji je viknuo tako tešku uvredu već identificiran i zaveden u policiji, a nisam čuo da se isto dogodilo onom klošaru na Rujevici kaj je pogodio igrača Slavena u finalu kupa, kretena iz Torcide koji je suca pogodio otrgnutim stolcem itd itd. Još jedan pokazatelj da organizatori sportskih natjecanja kao i sama država imaju većih problema sa slobodom govora nego fizičkim nasiljem.Tvrdica McTvrdi

Bez uvrede, ali čini mi se da miješaš kruške i jabuke... nitko normalan ne opravdava bacanje stolica, upadanje na teren ili gađanje suca stolicom, sve su to ozbiljni incidenti i trebaju biti kažnjeni, o tome nema rasprave.

U svemu tome se slažem, ali u tvom postu u biti sporan mi je samo dio rečenice koji glasi "organizatori sportskih natjecanja kao i sama država imaju većih problema sa slobodom govora nego fizičkim nasiljem".

U kontekstu onoga kome je upućena, riječ "banana" nije nikakav slučajni epitet, nego klasični rasistički stereotip koji se xy godina koristi da bi se crnce dehumaniziralo, prikazalo kao "majmune" i stavljalo izvan svakog ljudskog dostojanstva... nije to isto.

Upravo zato što je kontekst jasan i ne može se relativizirati, pozdravljam reakciju koja je morala biti brza i odlučna kao što je i bila.

I vjerujem da to nije zato što je netko "protiv slobode govora", nego zato što sloboda govora prestaje tamo gdje počinje otvorena diskriminacija i ponižavanje drugih ljudi i cijele jedne rase...

Iskreno, pomalo mi je žao vidjeti da se netko ovome izruguje ili da pokušava ispasti duhovit. Sjećam se sličnih ispada prema našim igračima i znam da mi nije bilo niti malo smiješno... da se radi o našima uvjeren sam da bi određene reakcije bile sušta suprotnost ovima koje su pisane prema igraču Varaždina.
  • Tvrdica McTvrdi
    2.5k
    nego zato što sloboda govora prestaje tamo gdje počinje otvorena diskriminacija i ponižavanje drugih ljudi i cijele jedne rase...Eduardo

Ne bi riječ rekao da apsolutno svako od nas ovdje na tjednoj bazi ne vrijeđamo SVOJE sunarodnjake na regionalnoj osnovi, želimo im smrt i jebemo majku komunističku. Sori, ne možemo sjedit na dva stolca i laže svatko tko će mi sad tu tvrdit da to nije hipokritsko ponašanje
  • Zagi
    12.2k
    Vrijeđanje komunista naravno nije rasizam, već moralna obveza.
  • Paggini
    72.4k

Vodiš neke bizarne borbe brajko, da je netko našem dobrom KTCu viknuo banana jel bi ga toliko branio? Naravno da ne bi.
  • Sibirski plavac
    6.6k
    Momci iz Grada Heroja danas ruše magarad. :heart:

Kako će samo Vukovarov Gonzalez izvrtit svog prezimenjaka s druge strane, pa to nisu istine.
  • Tvrdica McTvrdi
    2.5k

Capate malo danas kak bi mladi rekli.
  • Medvedgrad
    697
    U hrvatskoj ima valjda 0,00002% crnacadb-izbjeglica

Ovo bi značilo da u Hrvatskoj ima samo jedan crnac.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet