• Zoran
    348
    Odlazak na groblje ću obavit prije ručka, a tekma popodne i ja neću imat problema sa time. Jedino kaj nam je (meni i mojoj ekipi) propalo gostovanju u Vinkovce radi radnog dana ( ja osobno mijenjam kolegu koji je na godišnjem i ne mogu ići).
  • NitkoBitan
    32.7k
    Jel rjesen novi travnjak do kraja? Trebao bi se klub malo pohvalit fotografijama...
  • Hnlovac
    3.8k
    nažalost imam osjećaj da se odlazak na groblje kod većine populacije "odrađuje" i to na spomenute termine. Ono, da nije u Hrvatskoj kulturi tad ići, ne bi se ni tad išlo, ali s o zirom da se tad ide, slije se 200 000 ili koliko ljudi na groblje i u gradu je kolaps

Preminulih se treba sjetiti i u ostatku godine, bar su mene tak učili..
  • ElDorado
    6.9k
    Ne znam čemu ova crna patetika. Zna se na koje dane se ne igra u cijeloj Europi. I čemu uvijek povlačenje iste teme. A zicer nije HNL takvu odluku donio bez naše zamolbe.
  • Droljo
    22.4k
    Meni ovo uopće nije tema. Za bilo koji datum u godini. Tko hoće na tekmu ide na tekmu a tko želi u crkvu ide tamo. Kakve to veze ima....
  • Nolifer
    13.1k
    Čuvari Zagrebačke časti, katoličke Crkve i Hrvatske

:wink:
  • NORTE
    21k
    Znimljivo, pred tekmu s Osijekom fan zonu radi SuperSport.
    Je li to možda neki dio ugovora koji imaju s hnl-om?
  • Droljo
    22.4k

Nije u redu urlat ubij srbina ili tovara na blagdan. Znam.
  • Nolifer
    13.1k

Ne želiš kao politiku, ali svejedno si počeo, znam...
  • Droljo
    22.4k

I stao.
    Živio
  • Nolifer
    13.1k
    Bitno da provociraš jer ti eto iz nekog razloga neš ne paše.

Radije postavi koju sliku rakije na šanku, nego ovako nešto
  • pešća
    646
    Pitao sam sveznajuću umjetnu inteligenciju, ne bi bilo na odmet pitati i lokalnog svećenika kaj misli o tome :smile:

ChatGPT je rekao:
    Da, katolik smije ići navijati na nogometnu utakmicu na blagdan Svih svetih, ali uz određene uvjete.

Ključne stvari koje katolik treba imati na umu:
    1. Obveza sudjelovanja na misi
    Blagdan Svih svetih (1. studenoga) je svetkovina i zapovjedni blagdan u Katoličkoj Crkvi. To znači da je katolik obvezan sudjelovati na svetoj misi toga dana, baš kao i nedjeljom.

➡️ Dakle, ako planiraš ići na utakmicu, važno je najprije ispuniti tu dužnost – otići na misu ujutro ili u drugo prikladno vrijeme (većina župa ima više termina misa na svetkovine).

2. Poštivanje duha blagdana
    Svi sveti je dan kada slavimo sve svece, i poznate i nepoznate. To je dan radosti, ali i duhovne sabranosti. Katolik bi trebao očuvati duh svetkovine, pa bi bilo primjereno izbjegavati pretjerivanje u navijanju ako bi ono išlo protiv kršćanskog dostojanstva (npr. psovke, agresivno ponašanje, vrijeđanje).

➡️ Navijanje nije zabranjeno, ali bi trebalo biti u skladu s kršćanskim vrijednostima: dostojanstveno, sportski, bez vrijeđanja drugih.

3. Ne zaboraviti duhovnu dimenziju dana
    Možeš otići na groblje, pomoliti se za pokojne, zapaliti svijeću. To su tradicionalni oblici pobožnosti na taj dan i jako su preporučeni.

Ali da, mi smo narod većih katolika od pape koji u naletu emocija zaboravi da se ne radi o prazniku nego blagdanu i koji nema pojma što je Dušni dan.
  • Droljo
    22.4k
    Bitno da provociraš jer ti eto iz nekog razloga neš ne paše.Nolifer

Koji je tebi kurac? Šta mi ne paše? Smiri se frende... Zdravije je..
  • Dino
    4.6k
    Ako bi se na neki blagdan trebalo sjetiti pokojnih onda to nit nisu Svi sveti nego Dusni dan koji nije 1.11. Samo eto, istraziti malo i upoznati se s onim u kaj vjerujemo i kaj bismo trebali prakticirat je tesko, znam.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet