• Mali dioničar
    16.5k
    Ok, treba se stvarati trenere. Slažem se.

A tko će ih stvarati?

Polovanca kao trenera stvarat će Milić?

Šimunovića kao trenera stvarat će Polovanec?

Sve to nadgledat će Marić?

Kroz ruke svih nabrojanih prošlo je proizvedenih 0 (NULA) igrača koji su ostvarili seniorsku karijeru.

Skaut će biti Džemo recimo. Veli Marić “Džemo me vodio kao trener.” Marko, pa to nije neka referenca. Nisi postao neki vrhunski igrač.

Ova mantra da ćemo sa ove pozicije “stvarati trenere” bez toga da u kadru postoje treneri mentori koji već IMAJU iskustvo stvaranja igrača je vrlo riskantna i ja nikako ne bih igrao tu igru.

Jedna od najboljih nogometnih škola Europe ima, u najmanju ruku, neiskusan trenerski kadar.
  • The Undertaker
    6.4k
    Juniori 2 su U-18 a juniori 1 su U-19 godište, čisto da ljudi znaju. Natjecateljski podražaj je manji jer ne igraju HNL ali svejedno, nije za trenera početnika da se uči na juniorima. Mogu zamisliti o čemu drugi treneri u školi razmišljaju.
  • Sajla
    6.5k
    Evo, još jedan primjer nelogičnosti.
    U ovom slučaju ne pričam o tome radi li se o uhljebljivanju ili ne, al meni nije logično da bivši igrač, koji nema ni minute trenerskog staža, preuzme drugu ekipu juniora
    blubach

slažem se. nažalost, ovo nije prijedlog forumaša (što sam ja tamo komentirao), nego nešto što se zbilja dogodilo. prvo radno iskustvo nikome ne bi smjelo biti "glavni trener" bilo koje kategorije. kao što Mali dioničar piše, fali nam ozbiljnog trenerskog kadra u školi i tu se nešto mora hitno popraviti.
  • Enco
    0

Slažem se u potpunosti sa tobom, čini mi se da je Dinamo postao jedan veliki praktikum sa malo mentora.
  • Vučko53
    291
    Kako su se drugi treneri osjećali kad je Nagelsmann dobio u ruke prvu ekipu Hoffenheima s 28 godina?

Godine više nisu mjerilo, ako je netko potencijal, zasto ga ne razvijati? Jozi je dana šansa na ulaznom godistu juniora, znaci prakticki druga ekipa juniora.
  • Mali dioničar
    16.5k
    Kako su se drugi treneri osjećali kad je Nagelsmann dobio u ruke prvu ekipu Hoffenheima s 28 godina?

Godine više nisu mjerilo, ako je netko potencijal, zasto ga ne razvijati? Jozi je dana šansa na ulaznom godistu juniora, znaci prakticki druga ekipa juniora.
    Vučko53

Trener seniora je značajno kratkoročnija pozicija.

Ako trener nije za klub, nakon par kola ga se riješiš.

Treneri u školi nogometa u klubu kakav je Dinamo generiraju dugoročnu egzistenciju.

Sasvim je legitimno i razmišljanje da Dinamo ne treba biti ovisan o proizvodnji igrača. Mnogi klubovi imaju akademije reda radi. Ali onda imaju razvijen skauting za kupnju mladih igrača i njihovu daljnu prodaju.

Prema kriteriju preprodaje igrača (skautirani kao mladi seniori pa doradjeni pa prodani) Dinama nema na mapi.

S druge strane, po proizvedenim igračima iz vlastite akademije, Dinamo je europski gigant.

Ako stavimo to u analogiju proizvodnje pive recimo, tko normalan ne bi htio imati iskusnog tehnologa za proizvodnju pive koja se dobro prodaje nego ga zamijenio pripravnicima koji još nisu radili na tom nivou?

Ovdje smo valjda milijun puta dokazali da je Dinamo imao profitabilno trgovanje igračima koje je sam odgojio uz nekoliko iznimaka tipa Mandžo ili Rog. A i to je bio HNL “skauting”.

Još se čeka nego igrač izvana kojeg Dinamo dovede sa 20 godina i proda s 22 kao što je recimo Leipzig napravio s Gvardiolom i Olmom.
  • Vučko53
    291
    Sad ispada da bi bolji treneri trebali biti u juniorima jer je to dugorocnija pozicija? Pa eto, ako bude uzasan, i njega se moze potjerati i to puno puno lakse i jeftinije od trenera seniora.
    Pa eto, ajmo onda isto. Julian Nagelsmann je postao trener juniora Hoffenheima s 27 godina.

Mladi treneri nisu apsolutno nikakva novost u nogometu, pogotovo u skolama nogometa, a i Dinamovi juniori vec imaju stozere a ne samo jednog trenera.
  • Crni86
    7k
    Jedine dugorocne pozicije u sportskom sektoru su sportski direktor i voditelj skole.

Pa trenerima iz omladinskog pogona je cilj da budu treneri u seniorskom uzrastu, a ne da 2,3 godine vode juniore. Naravno da cim im se ukaze prva prilika za prelazak u seniorski nogomet da ce to iskoristiti. Isto kao i svaki covjek na trzistu rada kada mu se ponudi promocija u odnosu na njegovu trenutnu poziciju.

Koga briga koju licencu ima neko, ili koliko iskustva iza sebe ako se vec pokazao na nekoj poziciji (npr asistenta) i smatra ga se jako perspektivnim i naprednim.
  • Mali dioničar
    16.5k
    Sad ispada da bi bolji treneri trebali biti u juniorima jer je to dugorocnija pozicija? Pa eto, ako bude uzasan, i njega se moze potjerati i to puno puno lakse i jeftinije od trenera seniora.Vučko53

Nije stvar da li je neki trener bolji ili lošiji.

Da je trener seniora užasan možeš skužiti nakon 5 kola neadekvatnih rezultata, a treneru juniora bi trebalo dati minimalno sezonu da se vidi njegov rezultat jer je njegov rezultat proizvodnja igrača, a ne prvo mjesto na tablici.

Ne može se ni nogomet ni trenera gledati tako plošno nego što koji trener može dati klubu.

Možda je Krznar savršen trener za tranziciju igrača iz juniore u seniore, a loš seniorski trener. A možda je Bjelica izvrstan seniorski trener, ali ne bi imao niti smisla niti strpljenja za rad s mladim igračima.

Iduća kategorizacija u koju se može ići je trener kluba ili predstavništva.

Dalić je kao izbornik nogometnog predstavništva postigao senzacionalne rezultate, a svejedno ne vidim da ga niti Dinamovi pa niti Hajdukovi navijači zazivaju za klupskog trenera.

Jedan Capello s Engelskom nije napravio ništa, a jedan Dalić s Hrvatskom ima dvije medalje sa svjetskih prvenstava. Naravno da Dalić nikad pa ni tada neće biti trener Milana i naravno da se nikako ne može mjeriti što je Capello napravio s Milanom, Juveom i Realom s onime što je Dalić napravio s Hrvatskom.

Istu bih analogiju primijenio i za specijalizaciju trenera prema afinitetima čime se u nogometu žele baviti. Eto, netko se specijalizira za prekide. Da, trener prekida u Arsenalu bolje razumije ofanzivni i defanzivni prekid nego Arteta, ali to ne znači da bi bio bolji trener ekipe nego je Arteta.

Mislim da je teško gubljenje vremena nekog trenera koji želi raditi u školi nogometa gurati na poziciju seniorskog trenera i obrnuto.

Generalno i u hrvatskom nogometu i u Dinamu postoji taj problem (ne)specijalizacije. Po meni su trener u školi nogometa i trener seniora dva različita posla u istom sportu.
  • Zagi
    8.9k
    Mislim da je teško gubljenje vremena nekog trenera koji želi raditi u školi nogometa gurati na poziciju seniorskog trenera i obrnuto.Mali dioničar

Sigurno ali nije lako niti naći nekoga tko je jako kvalitetan, a da mu je životni poziv baš edukacija.
    Opet, nije niti nemoguće.
    Ima po školama i fakultetima ljudi koji su vrhunski i uživaju u prenošenju informacija prije svega.
    Ali su rijetki.

Sve se opet svodi na ravnatelja/prodekana kojem je zadatak pronaći takve ljude.

Marićeva je to odgovornost.
  • rioda
    6k
    Pa trenerima iz omladinskog pogona je cilj da budu treneri u seniorskom uzrastu, a ne da 2,3 godine vode junioreCrni86

Ovo baš i nije točno, znam iz prve ruke. Neki se baš specijaliziraju za rad s mlađim uzrastima i jednostavno ne žele raditi sa seniorima.
  • Crni86
    7k
    vjerujem da ima izuzetaka. Ali to je kao i u firmi. Pa nece ti netko doc na intervju i rec vi ste mi odskocna daska, cim se pruzi prilika ja odo dalje.

Previse se fokusiramo na pojedince koji zele ili ne zele dugorocno biti treneri u mladim selecijama. Mi bi kao najveci klub kroz svoj sustav trebali stvarati najvise trenera, samim time kada xy ode iz juniora vec cemo imati slijedecg koji ce ga naslijediti (mozda dugorocno, a mozda kratkorocno, totalno nebitno ako imamo identitet, viziju i sustavni rad sportskog sektora).
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.