• austrijanac
    12.6k

Idemo u Brazil, valjda s 2009 godistem.
  • OsamŠest
    7.9k
    2009 godisteaustrijanac

Ako će netko imati naš roster s tog natjecanja, neka objavi.
  • Tranzicijski Napad
    1.5k
    U19 GNK Dinamo 3-0 NK Slaven Belupo , Turopolje Trophy 26, golovi: Jeon, 2x Markulin

• Makedonion
    219
    Upravo sam pročitao ovaj članak o Capellasu. Hvala na linku.

Sad mi zapravo puno više ima smisla kaj je Boban rekao da će se pravi rezultati vidjeti tek za pet ili šest godina.

Ako dijete s 11 ili 12 godina počne učiti nogomet na potpuno drugačiji način, ono će taj način razmišljanja usvojiti puno prirodnije nego netko tko s 17 ili 18 godina prvi put mora mijenjati navike. Mozak je u toj dobi puno prilagodljiviji, a kroz godine se sve to samo dodatno usavršava. Nakon nekoliko sezona takvim igračima pozicioniranje, otvaranje prostora i donošenje odluka više neće biti nekaj o čemu razmišljaju, nego će im postati prirodno.

Mislim da zato Capellas i govori kak se u mlađim kategorijama ne treba opterećivati fizičkom dominacijom. Prvo razviješ nogometni mozak, a kasnije nadograđuješ tijelo.

Sjećam se članka o Petru Sučiću u kojem je jedan kondicijski trener objašnjavao da su u određenoj fazi njegova razvoja posebno radili na povećanju plućnih kapaciteta. Upravo zato danas može održavati visok intenzitet i pretrčati više od većine igrača. Poanta je da svaka dob ima svoje "prozore razvoja", odnosno razdoblja u kojima određene sposobnosti možeš razviti puno učinkovitije nego kasnije. Zato mi ima smisla da Capellas prvo želi izgraditi nogometni mozak, a tek onda maksimalno razvijati fizičke kapacitete.

Kad sve to spojiš, ima smisla i kaj smo nedavno vidjeli kad su Dinamovi klinci uvjerljivo pobijedili Borussiju. To nije slučajnost. To je rezultat sustava koji se polako gradi.

Još važnije, mislim da bi ovo moglo imati utjecaj i na cijeli hrvatski nogomet. Teško mi je vjerovati da će ostali klubovi godinama gledati kak Dinamo stvara sve kvalitetnije igrače, a da pritom ništa neće mijenjati. Ako ovaj model bude uspješan, vrlo vjerojatno će ga i drugi početi kopirati. Tak se podiže razina cijele lige, a dugoročno i hrvatske reprezentacije.

Zato mislim da Bobanovih pet ili šest godina nije nikakav slučajan broj. Tada će današnje generacije U-12 i U-13 već biti pri kraju omladinske škole. Ako cijelo to vrijeme budu učili isti nogometni jezik, razumijevanje prostora, pozicioniranje i donošenje odluka, Dinamova slika mogla bi biti potpuno drugačija nego danas.

Možda toga još nismo ni svjesni, ali mislim da upravo gledamo jednu od najvećih prekretnica u novijoj povijesti Dinama.

Ja sam inače čovjek koji vjeruje u sustave. Volim kad postoji jasna ideja i plan, a ne da se odluke donose stihijski. Zato mi je posebno drago vidjeti da Dinamo napokon ima jasnu agendu po kojoj radi.

I još jedna stvar koju ljudi često zaboravljaju – organizacija ne guši kreativnost, nego je potiče. Kad su djeca dobro organizirana, lakše razvijaju kreativnost jer ne troše energiju na osnovne stvari. Isto vrijedi i za školu. Kad je škola organizirana, učenici imaju više prostora za razmišljanje, istraživanje i stvaranje. Kaos rijetko stvara kreativnost. Dobar sustav stvara temelje na kojima kreativnost može doći do punog izražaja. Mislim da Boban upravo pokušava izgraditi takav sustav u Dinamu.

Najgore će mi biti to kaj ću jednog dana možda morati navijati da Dinamo igra Konferencijsku ligu jer su tamo trenutno najrealnije šanse da ponovno osvojimo europski trofej.
  • DZG90
    87
    Sljedećeg tjedna, od 6. do 9. kolovoza, očekuje na XXIII. izdanje kultnog turnira Mladen Ramljak koje će i ove godine okupiti najveće talente iz nekih od najboljih nogometnih akademija u Europi!

Na turniru će nastupiti 8️⃣ klubova iz 6️⃣ zemalja: Club Brugge, Juventus, Benfica, Ajax, Athletic Bilbao, Hajduk, Bologna i Dinamo - naši su juniori prije dvije godine vratili titulu nakon višegodišnjeg posta, a zatim ju prošle godine i obranili.
  • tomi-pds
    123
    Koji je razlog da se opet zovu ovi iz južnih krajeva
  • Mr Anderson
    21.2k
    Da, bilo je rečeno da ih se više neće zvati jer su uvijek neka sranja u utakmicama naših mladih ekipa, uvijek bezobrazluk i bahaćenje njihovih klinaca, pa i trenera. Što se dogodilo drugačije da ih se nakon toliko godina opet zove? Ne znam čemu to.
  • tomi-pds
    123
    Vuk dlaku mijenja al ćud nikad.
    Uopće nebi imao posla sa sektom osim kad baš moramo igrati s njima.
    Turnir je fala Bogu na jako dobrom glasu tak da ne vjerujem da nisu mogli nać nikog osim njih
  • Mr Anderson
    21.2k
    Mislim da je to u Bobanovom cilju normalizacije odnosa s njima. Ali to je takva ekipa, ako im pružiš ruku pomirenja, ugristi će te.
  • DerHerrKool
    1.6k
    To je win-win za nas. Mi smo u svakom slučaju ispali gospoda kaj smo ih zvali, a na njima je sad ili da budu normalni ili se zakopaju još dublje pred kremom europskih nogometnih akademija. Seniorski pogon im je odavno kuga od koje bježe gotovo svi, a ova druga opcija bi im polako zatvorila vrata Europe i na ovoj razini. Na njima je da naprave kako misle da je najbolje.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.